自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 superbaby101306 於 09-8-11 15:00 發表

我家姐都係下年結婚, 佢都會好簡單咁安排, 我本身只係想擺酒, 唔想接新娘個d, 不過我朋友強烈要求...開頭攪既時候好唔開心, 因為好似咩都係自己攪, 問我家人要幾多圍佢地又成日唔答> ...

好多人成日話擺酒似做show
但我好反對呢個講法
係咪做show, 睇你點安排
同埋make use of呢個機會做d乜
好似多謝父母咁, 好多時, 我地都忽略左要向父母表達謝意
擺酒就係一個好合適的場合, 去向父母致謝他們的養育之恩
你話呢d係做show咩?
我去過有好幾個婚宴, 多謝父母果part都令人好感動的.

大宅

原帖由 macca 於 09-8-11 15:44 發表
點解佢會咁suggest?

佢話男家唔係好多圍, 而且重點係如果聯婚佢要請一d我bf爸爸生前好close既表親戚, 但係佢話爸爸死後又無聯絡, 佢話唔好意思叫人地去.咁我咪話如果係既我都唔介意佢地唔去, 咁佢又話, 但係既然係聯婚既佢唔叫人地去係佢唔著, 咁佢不斷叫我改, 但係如果我改就係我唔著, 真係唔想因為咁我bf唔開心.而且到時我bf都會請佢既親戚朋友架嘛, 無理由要改><"

大宅

原帖由 莎莎莉莉 於 09-8-11 15:48 發表

好多人成日話擺酒似做show
但我好反對呢個講法
係咪做show, 睇你點安排
同埋make use of呢個機會做d乜
好似多謝父母咁, 好多時, 我地都忽略左要向父母表達謝意
擺酒就係一個好合適的場合, 去向父母致謝他們的養育 ...

我都聽過好多人話唔想做show咁, 不過我諗佢地都唔係咁既意思, 主要係佢地低調d,不過我都係想籍住黎個幾會多謝父母, 又可以同好多認識既親戚朋友一齊開開心心咁渡過, 仲可以有好多相做留念添, 諗起都開心

大宅

原帖由 macca 於 09-8-11 15:45 發表
希望你唔好以為我潑冷水

梗係唔會, 因為我之前唔想準備小禮物就係因為覺得好多人都唔會care, 同唔想擺.

珍珠宮

好媽媽勳章

我自己結婚時用"when you say nothing at all"做片頭歌架, 即西片"摘星奇緣"的插曲 (有julia roberts+huge grant 做).

初時以為這首歌講相對無言, 之後睇清楚, 先知係講兩個人的默契, 一切盡在不言中.

有時間去youtube search黎聽下.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 superbaby101306 於 2009-8-11 01:42 PM 發表

e, 未聽過既... 聽你講好似幾好咁wor, 想問下其實一共有幾多歌會係婚宴到播架?

我果陣結婚都好多人話無聽過呀!!!如果你想要你pm我比你msn我,我係msn add你再send比你丫!!!

我果陣結婚有:註冊X1首,入席進場X1首,上乳豬X1首,敬酒X1首,散席我準備左7,8首純音樂囉!!!

大宅

醒目開學勳章

同埋小禮物果陣我係自己親手整d電話繩.....初初都以為d人會掉埋一二面架~我都預左散席後會成抬面都係~

點知個效果比預期中理想好多,送客時仲好多人比佢地既電話/相機我睇掛住左條電話繩係到~果一刻都幾感動 ,親手穿3xx條電話繩都係值得既~

大宅

我舊年結婚有諗用呢几首歌

每一個明天(我好鐘意--但去到尾果時驚D人覺得好嘈)
愛很簡單英文版 (後尾又覺得慢&悶得濟)
非你莫屬
分分鐘需要你
美女與野獸

最後我用左
I WILL FOLLOW HIM - 做成長片段首歌
你的名字我的姓氏 - 進場 (我係門口等- 老公唱住出黎拖我進場) - 依家諗起都好想 )

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 cm_pang 於 09-8-11 11:53 發表
張學友 - 有個人
歌詞超正!!

AGREE...我結婚都用呢首..:loveliness:

子爵府

韓劇"結婚"插曲:
http://www.gg800.com/p/106607.htm

珍珠宮

分分鐘需要你
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

公爵府

好媽媽勳章

同一秒 --- 鄭伊健

仍心跳 仍偷笑 仍想要 依偎多半宵就算 叫生命完掉 罷了沒誰有這重要同一秒 同歡笑 同行了 終可高聲叫囂那在乎 歲月長或短同步過 心已樂透了從今起 我的一輩子 屬你我 半生的福氣人生所有快樂能 一起分享擁有你令這生多富有傻的笑 停不了 全憑你 使這生不渺小那在乎 以後甜或酸能伴你 不算白過了人生所有快樂能 一氣分享擁有有幸這生不獨奏

http://www.wsjh.ilc.edu.tw/midi/music01/lyrics/lyhk/hk1/lyrics1_7.htm

翡翠宮

想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

學友-你的名字,我的姓氏
城城-愛的呼喚
許志安-愛你

洋房

小玩意--彭玲
好想好想(唔知係o米)---古巨基
歌詞第一句
(好想 好想 好想 好想 好想好想 和你在一起)國語唱

珍珠宮

平凡最浪漫歌手: 王菲 Faye