跳至

首頁

尾頁

別墅

hello,各位uk mami,
想問下UK呢邊有無好似HK咁樣,
小朋友2歲就開始返學(HK所謂既N1)
等佢習慣一下先架??
唔知呢邊有無呢D幼兒園呢,
如有,係咪要比錢架?

thanks everyone!

大宅

You can go to this link to get the nurseries nearby http://www.direct.gov.uk/en/Diol1/DoItOnline/DG_10034063

原帖由 Yammi0727 於 09-8-12 08:53 發表
等佢習慣一下先架??
如有,係咪要比錢架?

thanks everyone! ...

大宅

原帖由 Yammi0727 於 09-8-12 00:53 發表
等佢習慣一下先架??
如有,係咪要比錢架?

thanks everyone! ...

哩道啲小朋友大約兩歲半都會返nursery/pre-school。咁如果小朋友過左三歲就有政府津貼,三歲前就自己比錢。如果父母要返工,咁多數小朋友會返全日,如果無返工個啲,小朋友多數返半日咁啦!

別墅

I SEE ....咁其實使唔使宜家搵定呢??

BB岩岩出世時...身邊有人已經叫我去幼稚園幫佢報名....使唔使咁快啊-_-

咁呢到讀幼稚園係咪唔使錢架??

THANKS!!!!

子爵府

牛年勳章

3歲開始返就有政府津貼(一個星期10零個鐘,要返足5日全日就要自己補錢,上小學就全免),有D媽咪會等BB2歲左右開始自己比錢同BB返.好多NURSERY都好FLEXIBLE,一星期返2日都收GA,可以去你住附近個D NURSERY問下先,有D可以免費試上1,2堂(比BB試下慣唔慣個地方同埋D人,又可以參觀下D設備了解下間NURSERY運作)有D有WAITING LIST GA.每個地區,間間NURSERY都唔同,問定無妨.

大宅

你住果度有無baby and toddlers group﹐你可以帶bb去玩下同埋見下其他bb﹐到再
過一年就可以上playgroup﹐ 之後再入nursery。呢d野你都可以問你既health visitor羅
資料。

大宅

仲有學之前既媽咪話齋﹐每個地區唔同﹐有d有waiting list﹐ 有d一apply就可以入﹐
所以你要去問。nursery 系頭12.5個鐘free﹐不過好似出年增加至15個鐘 (我都唔
多記得!)

子爵府

牛年勳章

係呀! 通常LOCAL LIBRARY,CHURCH有TODDLERS' GROUP,比5歲以下小朋友同媽咪一齊參加,一星期一次,每次2個鐘(唔洗特別報名,個日有時間就去LOR)收£1左右茶點費.去到就有玩具,圖書,泥膠,畫畫個D玩下,有D會攪埋唱歌,講故事.如果想BB有機會見下其他BB,有D唔同地方比BB玩下,去TODDLERS' GROUP都唔錯架!

珍珠宮

3歲後可以去學校附設既nursery. 就唔使錢
我果區就話唔係先到先得既, 所以就唔使急

首頁

尾頁

跳至