樓市動向

跳至

首頁

尾頁

民房

要交樓比返業主, 諗住佢CHECK完冇問題就比返CASH / CHEQUE 我地. 點知佢說要遲D先會比...
咁樣..我地比返KEY又收唔唔錢, 我地咪好冇保障? 個業主佢好鬼硬, 好似冇得傾咁..

我怕佢佢地收左樓. 之後又說要扣咩扣咩, 自己對佢間屋愛護有加. 只怕D奠須有...

你地一般係點呢?

大宅

我早前同個租客就係一手交key一手交cash,佢要求cash咪比佢囉,佢算好好人又唔係好多錢

你個業主咁我覺得有d問題,一係佢唔比cheque/cash你,你keep住佢keys

大宅

正常係一手交key一手交cash/cq架喎, 因業主係要當場check吓有無野損毁, 有就即扣......佢可能試過之前被租客整爛野但事後先發現無得追, 今次要hold住d錢先......

不過如比我, 佢唔係即比錢, 我會hold住佢條key, 佢check飽先再交收囉.

民房

多謝你地.佢頭先語氣好差..好似我地欠佢咁.
我地個個月準時交租, 我又成日CLEAN佢間屋當自己屋咁...

佢仲說要我地清潔埋間屋. 我唔會理佢, 只係MAKE SURE冇野就算, 唔通有塵都要我地理咪好唔得閒!

但HOLD住條KEY, 會唔會唔係幾好, 因收樓個日就係退租日, 如果我地唔比KEY, 人地可以話我地, 到時佢整鎖D $又CLAIM我地咪唔好.

可以點做呢...

大宅

同佢講明一手交一手,你都要有立場.

你叫佢當場check野,冇問題即比cash按金你.

民房

我叫左. 佢就係因為我地要收CASH所以唔高興..覺得我地唔信佢WOR..

我只想說, 大家清清楚楚, 唔通我話佢黎CHECK野唔信我?

都唔知咩人黎...

男爵府

育兒性格勳章

其實好睇業主係咩人,我之前既業主好均爭的。
我就早3日同佢做交收,如果佢當日check覺得有問題我咪同佢講會同佢執番先俾佢囉,所以租人樓唔好真係租約last day先交樓,最好早一日,如果佢話有咩有問題咪搞掂先再俾key。

我就同個業主約番係當初租樓既agent,搵個agent做個中間人,佢去做個witness 咁,業主check 樓冇問題,佢俾番cash我地,我地就俾番key。至於水電個d 業主就留番一千係agent度,叫agent代交什費 剩左入番我戶口。咁樣就唔會是但一方覺得唔安全。而且業主都會再租俾第2個,agent又有commission,佢地都肯做中間人既。

至於我自己亦唔會因為租人樓而求其,平時我對間屋既清潔都好講究,浴缸都會漂,廚房日日都抹,所以冇油漬,地板更日日拖,搬完屋,d工人走左我都用消毒藥水同業主清潔番先,因為工人搬完野真係好多鞋印,將心比己,如果自己間屋租完俾人,咁收番我都唔開心,所以我都洗乾淨晒先。業主同agent上去check都話好少租客咁企理。當日我清潔我老公我細妹都話我on 居,幫人執屋,但係我覺得好來好去。業主收樓happy,都唔會左扣右扣。講真有時業主變得計較可能係為左啖氣。其實我地走時岩岩toilet個抽氣扇壞左,我地都預左佢可能要扣我地錢,但係業主都好好,話自然損耗唔洗我地俾。可能佢又好開心間屋咁乾淨啦。佢話本身預左叫老婆上來要大執,而家可以唔洗執即時再俾人睇樓。

不過其實有時d業主又唔洗太protective,成 日怕租霸,如果係咁,真係唔好租樓出去好過。講真業主唔係太計較,真係好既租客又唔會話特登搵你間屋出氣者。

大宅

樓主, 你無叫你地個 agent 一齊上去 witness mere?

我之前兩次租屋, 都遇著兩個唔好既業主. 第一個直頭0係屋企樓下係咁問個 agent, 係唔係可以 hold 我地既按金一個月. 個 agent 話無咁既行規, 個業主 (女) 話咁都無講過話要即刻比番個租客 je. 就係咁, 就要我地0係間屋等左佢地個幾鐘, 上來重一 句 sorry 都無.

係個 agent 單左聲比我地知, 我地先知原來個女業主想 hold 我地 d $$. 我一心諗住好來好去, 但佢想搵著數. 玩左差唔多 4 個鐘最後我忍唔住開聲講 (因為當時我大住個肚企左 4 個鐘, 真係頂唔住先開聲), 我唔玩啦, 你要 hold 住我既按金我就唔還 key. 跟住我會去報警, 再將單 case 上 court, 到時睇下邊個煩. 我話反正我 d $$ 放左係你地到咁耐, 都唔差在啦...是但啦...

其實有時我都唔明, 點解唔可以好來好去? 最後個男業主出手當晚先可以即刻攪掂... 租人樓好煩!

男爵府

育兒性格勳章

不過我聽好多朋友的case,發現,比例上計較既女業主比男業主多。可能女業主一般比較怕賠底。我自己都見識過一個師奶女業主好煩,都冇話一定租,個agent問佢可唔可以帶租客睇,都問呢問路,又怕我地係租霸,話埋可以俾收入證明都唔想俾我地睇。我本身話咁唔睇囉,又唔係一定要租佢個間,個agent話睇左先啦咁就去啦。
最後佢見到我同我先生本人,好想我地租,因為我地都係正常又斯文。可惜佢層樓係垃圾房隔離,我又有點潔癖,佢減價我都唔會租。
我之前的業主係男的,我第一次租人樓都係最後一次(希望)。
不過唔係女既一定衰既,男都唔一定好

民房

係呀..係女黎KA..
我覺得一手交一手係好NORMAL LOR
同個信字冇關..
同埋都係個句..為咩要信你呢?

但合約有講業主可一個內比, 如果佢地真係唔比, AGENT說我地知佢住邊..你估佢唔怕..

我之前見有個業主說佢個租客話退租唔比CASH就踢佢地野. 唔通真係WORK?

民房

我冇經AGENT, 所以要自己攪.
不過我都通知左佢想早D交樓,
因為其實我地已經冇住成大半個月, 但佢唔肯比我早走ONLY, 所以我地都只係係到立空租.

佢說之前D租客都唔會叫佢比CASH, 我地叫, 所以佢唔順氣WOR

男爵府

育兒性格勳章

早交都唔收,咁佢唔收你咪hold多佢2個月,扣埋d按金囉,講真呢位業主就唔識時務啦,樓係人地度,租客都走,有樓都唔收。佢又冇賠底,我唔明有咩條條順唔順囉。

我之前個業主,佢話佢咩都用cash的,因為佢冇支票,credit card都冇,佢話呢d野又煩佢又唔識,不如用cash。

民房

咪係LOR
真係咩人都有, 下次都係一早講明, 退租要收CASH. 廢事多事.

大宅

原帖由 wwiYY 於 09-8-12 17:12 發表
我冇經AGENT, 所以要自己攪.
不過我都通知左佢想早D交樓,
因為其實我地已經冇住成大半個月, 但佢唔肯比我早走ONLY, 所以我地都只係係到立空租.

佢說之前D租客都唔會叫佢比CASH, 我地叫, 所以佢唔順氣WOR ...

咁你租之前按金係唔係比 CASH, 如果係我會0係租單上寫明退租既時候要攞返 CASH, 好 FAIR JE. 講真, 你係業主 JE, 我點知你到時重有無 $$ 比返我?

啱架, 女業主唔一定係衰 D. 我之前間屋個男業主真係好 PK 架, 到最後我要搵我個讀 LAW 既朋友一齊上去退租, 真係好煩. 所以可以既話真係唔想再租人樓住...

問心講, 兩間屋我都係錫住來用, 但係 DEPRECIATION 一定有 LOR, 業主自住都會有咁既情況啦... 但係佢地做業主既就睇唔開, 咁咪鬼租比人啦...

民房

冇寫下呀...冇諗到佢地咁..
佢平時我地有咩REQUEST, 佢地都好合作, 冇諗過今次退租攪成咁LOR,

我仲等緊佢點回覆, 希望佢識趣啦~

男爵府

育兒性格勳章

回覆 14# cowkingb 的文章

"但係 DEPRECIATION 一定有 LOR, 業主自住都會有咁既情況啦... 但係佢地做業主既就睇唔開, 咁咪鬼租比人啦..."

說得對呀,所以有些人性格上係唔適合做業主。不如佢地投資係第2度好過。

水晶宮

佢惡姐, 唔駛理佢,
唔好俾key佢囉, 屋係你手, 錢係佢手,
佢自己黎 上門 check屋, 雙方同意(最多搵埋見證人) 之後一手交錢一手交key!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至