論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

It talked about pregnant and overstaying maids:

http://mytv.tvb.com/news/pearlreport/8448#page-1

Make sure your maid is not around when you watch this, otherwise they will "learn" a lot!

禁止訪問

大宅

點解個啲人要幫佢地架,佢地覺得自己好慘,但我地做僱主的都無錯架喎
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

民房

話自己有幾多幾多人等住佢養, 但黎香港做左幾耐? 吾需要為自己做既野負責?!完全不負責任

唔係黎搵錢, 係黎搶, 痴線

原帖由 gownfinder 於 09-8-13 11:27 發表
睇到火都o黎, 自己放蕩, 生完一個又一個, 仲要o羅香港咁多支援 &福利

男爵府

我好同情佢地, 但邊個同情我地呢 ?

別墅

我有冇理解錯呢??佢係hk轉新boss個陣驗身後因為有左bb個report唔pass,唔pass所以唔要佢都要賠錢!?!??!? 個新僱主要賠$6000!?咪姐係食左好大隻死貓?炒又死唔炒又死,,

如果係咁,咁個report指佢有病呢?都唔炒得?? 個個有病都去做野啦,,呃到一個月人工喎!公理何在呢??

大宅

原帖由 005500 於 09-8-13 13:11 發表
我有冇理解錯呢??佢係hk轉新boss個陣驗身後因為有左bb個report唔pass,唔pass所以唔要佢都要賠錢!?!??!? 個新僱主要賠$6000!?咪姐係食左好大隻死貓?炒又死唔炒又死,,

如果係咁,咁個report指佢有病呢?都唔 ...

即係個僱主俾 agency 昆咗簽咗約先驗身! 入境處話之你, 總之有僱主認頭就告僱主了...

大宅

D政策係幫哂工人, 印尼政府就爽啦, 所以HK點解咁多人呢, 個個都有理由唔願走.

複式洋房

佢地做家傭工作性質好難比佢大肚,好似我大肚要工人照顧,佢又大肚,咁我咪pk?例如d明星簽左廣告合約大左肚都要賠$啦!

d法例都低B嘅!!!

片中仲有人帶佢去醫院檢查!痴痴地,好心做壞事,勸佢返印尼好過啦!醜婦終需見家翁,個印印唔想鄉下知佢又比人搞大左,咁唔通生完掉左佢咩!!又冇$$,又冇居留,攬住個B响hk把鬼!妖~

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

看完這段有關豬狗不如的生物,只知交配,卻沒想過後果。到了下一代出生後,一般動物都懂得照顧牠們的下一代。但這些不知所謂的生物,只一心將下一代遺棄。你話這些不知所為的生物,怎會還有一些中國及外籍吃飽飯,沒有得去所的所謂Pathfidxxs去協助牠們留港。真是好笑及可恥。那些生物可憐,那些僱用牠們的僱主更可憐。記住,成人是要為自己的所作所為負責的。看完這片段後我更不想僱用這些印及菲。她們不是來港工作,只是來港製造僱主痲煩。而那些入境處又是不知所為,過期留港,卻沒有入境處人員主動跟進,你話這入境處是不是不知所為?

伯爵府

睇完個人好興呀......講到自己如何比人拋棄, 如何多人歧視, 十萬九千7個有家歸不得既理由, 有冇想過自己點解會搞成咁呀, 人來呀, 有左走去落, 一係就等人領養, 有冇想下孩子無罪呀, 唔係大便呵出來沖左去就算呀, 學咩人祈禱呀, 自己作咁多葉想下點樣同自己犢罪啦, 呢D人真係不知所謂. 仲要懶屎係香港, 香港就快冇哂香港人啦, 就快比呢d外人罷哂我地既地方啦, 點解, 點解香港人咁苦呀.

大宅

好媽媽勳章

我可憐她們淪落到如斯地部,但又可悲她們為何不潔身自愛,片段中每個懷孕的外傭在家鄉均已為人母,遠在香港工作,為何不為家鄉的子女想想,為自己帶來解決不了的問題,亦因自己一時的快樂,造成另一條生命的悲哀,小生命是沒有錯的,錯在他們沒能選擇一個負責任的母親,遺棄新生兒,是你們逼不得已的決擇嗎?相信非也.自私的妳們,想想生命何價?

大宅

非常贊成.

我看一半已經唔想再睇, 我覺得協助她們的人應該睇清楚點解佢地會搞成咁, 而我地呢班僱主比佢地咁樣玩法, 邊個可憐我地?
原帖由 marcus_bb 於 09-8-14 00:05 發表
我可憐她們淪落到如斯地部,但又可悲她們為何不潔身自愛,片段中每個懷孕的外傭在家鄉均已為人母,遠在香港工作,為何不為家鄉的子女想想,為自己帶來解決不了的問題,亦因自己一時的快樂,造成另一條生命的悲哀,小生命是沒 ...

伯爵府

唉.....都唔識點樣講呢d人, 幫佢地其實真可幫一世嗎, 幫佢地留低, 再幫佢地搵野做, 再幫佢地搵人照顧佢地既小朋友, 幫佢地, 唔通可一生一世都幫佢地嗎, 呢個世界到底可以幫到既就只有自己, 永遠有人幫永遠依懶永遠犯錯.

大宅

痴線! 唔該您地班家傭攪清楚,您地黎香港係做野搵錢返屋企架,唔係黎do do架,就算係有咁既雖要,都可以用condom嗟,攪大左個肚,又因為自己無錢無能力就比人養,有無攪錯呀!!!

做乜要幫佢地嗟! 幫佢即係同佢地講佢地做得岩,應該即時遣返,等佢地知道咁係錯,殺一驚百!!!!

伯爵府

睇完呢套野之後, 覺得幫佢地既人其實不停害緊佢地, 而且害埋佢地既下一代....唉....

別墅

唉~~~
其實聽落好似好可憐,不過可憐既唔係個大人,係個細路,咁大個人唔識得咩野叫做責任,重要怪d僱主見佢大肚唔用佢.......!!
妳要做,呢d係生理需要,無人怪妳,亦管唔到妳!
搞到今時今日咁,又係邊個做成呢?
妳而家唔係比人強姦搞大左個肚.
做之前係咪要諗下後果,如果有左咁點算?
買個袋唔係哂妳好多錢,再唔係食排避孕囉.
本未倒置..........
講到好似個世界遺棄左呢班人咁.....
唔去諗吓,呢d問題係邊個搞出黎既.......
要幫唔係唔幫,不過唔係咁幫囉.
講到鄉下成抽人等佢養,咁係咪應該更加潔身自愛,更加努力工作呀?
真係火都黎埋......

男爵府

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇到佢地頭2個CASE,都係黎左HK一個月就識左個男人,跟住就大肚.
如果係有心黎HK搵$$既,好好地做左一個約,咪返去搵人結婚囉.
家陣搞成咁,我真係唔覺得佢地係可憐.
佢地同男友親熱時,唔知會有機會有BB架咩?
有個本身都有小朋友係家鄉,都係非婚生.受過教訓都仲黎多次?mouth:

大宅

我去了TVB有關節目討論區閙臭外傭, 但只得我一把聲音, 你地都去那裡放篤屁响下啦! 等多點聲音, 等多些人知有咁多人不滿節目只從外傭觀點單方面出發, 咁香港僱主那方面又點?

http://forum.tvb.com/viewtopic.php?f=94&t=51237

首頁

尾頁

跳至