懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

本人現年37, 第2胎(now: 18w5d), 在贊育做了唐氏檢查, 綜合頸皮+驗血result: 1/270, 度頸皮: 2.1mm ,而result bottom line: 1/250, 所以是在low risk level
但先生覺得result比較接近底線, 是否應再做抽羊水檢查, 以保障一些? 是否抽羊水現在都比較安全?
希望大家比d意見! 煩惱中!!!!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

如果你地接受一個Down's bb嘅程度係零
咁就最好check清楚d喇, 雖然most likely, 其實係negative, 但係check清楚就安心d

子爵府

你年齡同我一樣呀, 不過我係第1胎...
其實你叫做合格左, 不過數字唔係十分理想咁解姐...
你頸皮又正常, 應該大致冇問題..
當然, 每個人要求唔同, 而承受風險0既能力需要都唔同...
有人覺得270幾份之一, 即係5副啤牌入面要抽中其中一隻, 有冇咁橋呀? 所以會搏
但另外有0的人就算幾千份之一都唔想搏, 唔想冒險, 就會進一步抽羊水....
你同先生要知道自己點諗先....
當然, 試過有人1/4000 都中, 但正所謂六合彩都有人中, 你買六合彩都希望中喇.... 你唔會諗住一定唔中都去買0架嘛, 但買還買, 你買左都唔會期期諗住下期係自己中啦.....

SORRY口水多左.... 你而家要諗下:
抽羊水有1/200 --> 流產; 而你OSCAR 1/270
用 270 搏 200 表面係值搏0既....
另外自費抽羊水要 $5000, 當然錢都係事少, 反而係驚流產風險. 因為真係有人抽羊水感染胎水影響個胎而冇左, 但都係個別例子, 唔多0既....

快0的同先生好好商量, 你而家已18週, 要抽就要安排喇...

原帖由 YuHangMum 於 09-8-13 11:17 發表
本人現年37, 第2胎(now: 18w5d), 在贊育做了唐氏檢查, 綜合頸皮+驗血result: 1/270, 度頸皮: 2.1mm ,而result bottom line: 1/250, 所以是在low risk level
但先生覺得result比較接近底線, 是否應再做抽羊水檢查, 以 ...

大宅

好媽媽勳章

其實我們都可以話不會接受down bb, 是否應該抽羊水呢? 在私家做, 有沒有好介紹呢?

子爵府

咁抽又真係會安心0的0既... 尤其你都算有0的"責"界...
林勇行係呢方面0既權威, 不過應該幾full....
原帖由 YuHangMum 於 09-8-13 12:29 發表
其實我們都可以話不會接受down bb, 是否應該抽羊水呢? 在私家做, 有沒有好介紹呢?

男爵府

親子達人勳章

我年紀大過你,上一胎有抽,今胎三日前抽咗.我今次喺直接抽,只有度脛皮(result OK)無抽血.喺贊育梁國賢醫生做.
抽的原因喺年紀大,完全不能接受唐氏.

如果你不想有unexpected surprise or 陀BB尼幾個月繼續担心,如喺玻府度做埋喇!免費嗎! 1/270對我認為喺高, 因我知人地喺千分之一或萬份之一架.

首頁

尾頁

跳至