興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想買部prosumer 機 俾亞女, 我自己好中意G10, 但係zoom得唔夠遠, 亞女多數用部機去睇演唱會, zoom得唔夠遠好似唔夠用, 買dslr 佢又未識用, 依家又睇到部sony dsc hx-1好似好好, 有冇人用過, 可唔可以俾d建議我買咩機好?

複式洋房

補充一下, 我本身其實麻麻地中意sony機, 最唔中意佢要用memery stick, 所以想問下你地有冇第二部機可以介紹俾我, 抑或買入門級既dslr 好d ?

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

如果影演唱會,坐得後dd,例如20行度,個artist 企台中間,我用枝70-200,都覺得唔夠長 如果用g10,可能要坐第一行+artist係你前面先影到

複式洋房

咁即係買咩機都冇用

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

年幾前的事,其實我都做過過來人,身邊都好多朋友玩dsrl,當初我由普通dc仔,想買部prosumer,比d fd毒完我諗住買部450d,問人意見毒毒下毒左部50d,因為有2個fd都係買左部450d唔夠半年已經換左50d,所以我直接由普通dc仔(信用卡贈品)直接跳上50d,唔經唔覺玩左1年多,真係一d都無後悔,有時用同事部g10,發覺好多野佢比唔到我。比我再揀我會揀50d again,不過唔要kit set嚕。

比意見的話,我就建議,係建議唔係毒你,買450d,而家出左500d,450d平左好多kit set五千蚊有找,再加枝55-250
$1600度,日常生活,演唱會,旅行已經好夠用,當然如果發覺好有興趣影相,到時再買d靚鏡囉~~~

原帖由 bigbigfun 於 09-8-13 12:08 發表
我想買部prosumer 機 俾亞女, 我自己好中意G10, 但係zoom得唔夠遠, 亞女多數用部機去睇演唱會, zoom得唔夠遠好似唔夠用, 買dslr 佢又未識用, 依家又睇到部sony dsc hx-1好似好好, 有冇人用過, 可唔可以俾d建議我買咩 ...

複式洋房

多謝你的意見, 我最初都諗住買DSRL, 但係一直下唔到決定, 因為我女仲細, 我驚佢唔識用同埋唔鍚機, 所以心大心細, 見sony hx1有20倍變焦, 佢應該夠用, 而且唔太貴, 佢整壞或唔見我都冇咁肉赤, 但係又好怕買左好快就覺得唔夠用, 真係好煩, 其實我大仔有部NIKON D90, 亞女就一定用唔到, 所以我有考慮買D5000, 起碼D鏡可以兩份用呀。

原帖由 checkylam 於 09-8-13 13:36 發表
年幾前的事,其實我都做過過來人,身邊都好多朋友玩dsrl,當初我由普通dc仔,想買部prosumer,比d fd毒完我諗住買部450d,問人意見毒毒下毒左部50d,因為有2個fd都係買左部450d唔夠半年已經換左50d,所以我直接由普通dc仔(信 ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

既然大仔有 D90, 咁買部 D60 / D5000 俾囡囡會好d

用prosumer 去影concert, 對焦唔夠快同準

(我試過用部prosumer 去影concert, 完全唔掂, 可能係個人問題 )

複式洋房

多謝回覆, 咁我又要重新考慮下

原帖由 chloepapa 於 09-8-13 17:07 發表
既然大仔有 D90, 咁買部 D60 / D5000 俾囡囡會好d

用prosumer 去影concert, 對焦唔夠快同準

(我試過用部prosumer 去影concert, 完全唔掂, 可能係個人問題 )

首頁

尾頁

跳至