懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問有無媽咪最近係香港港安生完bb? 覺得好唔好呀? 我會Join 開刀 package,咁走佬袋要帶d乜? e院係咪包埋孕婦用品?

有無其他雜費? 老公陪產要唔要收費? SORRY 噤多問題, 第一胎, 有好多野擔心… thanks!!

大宅

up

大宅

有無mami可以幫到我呀?唔該晒!!

大宅

這裡好少香港港安mami的 ...
I will give birth at 港安 in January 2010 and cannot obtain much info on 港安 from here ...
Two of my friends gave birth at 港安 and they all said that it was good.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

我3月尾係香港港安生
但我係book時間入院催生 (過了預產期未作動, but係自然分娩, 唔係開刀)

我覺得好好呀
我今次生細B, 大B當年都係book左港安, 但半夜穿水港安&其他私家醫院都無位, 迫住返廣華生 (我都有係廣華check)

香港港安產科唔大, 唔多BB, 所以相對姑娘對BB細心d
又可以隨時推BB入去俾你餵人奶 (連養和都唔得ga, 要媽媽去餵奶房)

大部份孕婦用品都有包

個fee都好合理, 我埋單時, 係 順產package price + 醫生費 + 聞氣fee $1000 + $4xx藥費 only. 無其他雜費
老公陪產不另收費

唔使擔心wor
d姑娘好好人~
我都highly recommend我d friends去港安生
如果我再生, 都會揀番港安
唯一唔好係個醫院location好吊腳, d friend來探我都話好煩
& 全院食素 (但都ok好食)

原帖由 pogo 於 09-8-13 12:33 發表
請問有無媽咪最近係香港港安生完bb? 覺得好唔好呀? 我會Join 開刀 package,咁走佬袋要帶d乜? e院係咪包埋孕婦用品?

有無其他雜費? 老公陪產要唔要收費? SORRY 噤多問題, 第一胎, 有好多野擔心… thanks!! ...

大宅

多謝你回復!! 嘩! 半夜無位咪好徬徨!! 我無check開其他醫院tim!! 唔知十月會唔會好full lei?!

請問個package包ge孕婦用品例如衛生巾夠唔夠用家? 有無須要自己帶d? 如果唔夠係醫院買應該會好貴!

你有無自己帶睡衣or穿醫院個d?

(好奇)素食有什麼choice家?
唔該晒!!

原帖由 伊芙蓮 於 09-8-17 18:15 發表
我3月尾係香港港安生
但我係book時間入院催生 (過了預產期未作動, but係自然分娩, 唔係開刀)

我覺得好好呀
我今次生細B, 大B當年都係book左港安, 但半夜穿水港安&其他私家醫院都無位, 迫住返廣華生 (我都有係廣華ch ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

衛生巾 - 好似有2包
床墊 - 好似都係2包
我就夠用, 有多可以拎番屋企
但你開刀會住多幾日, 可以放定係屋企, forsee唔夠時叫老公/家人拎去醫院俾你
睡衣我著醫院果d, 你鍾意都可以著自己果d

我第一胎時, 港安係未使俾deposit (第二胎要俾$20,000 deposit). 所以當時over book o既情況好嚴重
到生第二胎時, 醫生都話應該會有位
我end up訓大房 (有5個床位), 但幾日來都唔係全full

哈哈~ 仲有呢, 醫院隔涉都有個好處, 就係同房d其他太太 (even內地太太)都唔多人探, 全日都好靜, 可以好好休息

素食有什麼choice? 都好多唔同類型, 幾多元化, 有中/西菜
佢會用d素菜去'扮'腸仔呀, 火腿等, 所以都ok ge~

原帖由 pogo 於 09-8-18 10:47 發表
多謝你回復!! 嘩! 半夜無位咪好徬徨!! 我無check開其他醫院tim!! 唔知十月會唔會好full lei?!

請問個package包ge孕婦用品例如衛生巾夠唔夠用家? 有無須要自己帶d? 如果唔夠係醫院買應該會好貴!

你有無自己 ...

大宅

oh, thank you for the info. I have also paid the deposit of $20,000. One worry is that they may not have a place for me when I arrive at the hospital. I am hoping to get in a double room, if possible.
To play safe, I have also registered with Kwong Wah.... but hope that it won't happen to me ....

大宅

多唔多內地太太呀?

我都俾左$20,000 deposit, 不過醫院話唔guarantee有位!! 之前係其他鬼佬ge forum, 聽個d媽咪話,如果好full同如果開刀,要訓另外一層(手術室個層). 要餵人奶,就要搭lift上上落落! 所以好多鬼佬都想拿翻d deposit 轉醫院! 你有無聽個呀??

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至