論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

仲有一年約, 冇經驗, 後生女, 係咪多數想跳草裙舞拎著數?

兩個b 岩岩至返學...

別墅

最攪笑同個朋友講, 我工人可能想返去結婚, 個朋友竟然話: 放佢返去啦, 唔好阻住人幸福, 結完婚咪叫佢返黎囉...

唉..... 社會人仕好似當哂我地係無良僱主咁...

別墅

佢係想唔做返去定係返去做乜呀?

珍珠宮

記住, 係佢地求我地HK人請佢地, 而唔係我地求佢地係度做, 唔做? OK! 叫佢比一個月糧你 or 一個月通知期, 唔洗好似冇左佢地唔得! cfm後, 拿拿臨揾人啦!!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

想問印定菲呀!

原帖由 CreativeAccount 於 09-8-13 12:56 發表
仲有一年約, 冇經驗, 後生女, 係咪多數想跳草裙舞拎著數?

兩個b 岩岩至返學...

別墅

回覆 1# likebb 的文章

印印黎, fresh, 做野ok既, 可能冇經驗, 在印黎講係好聰明(唔係小聰明)果d...

我地都知佢果邊有男朋友, 談婚論嫁

別墅

回覆 3# Siuchoi 的文章

我孖b黎, 唔好講揀個新工人唔易睇岩, 請定左, 快盡都要 2 個月至黎...

我估佢想返去結婚

別墅

如果妳比佢返去,分分鐘到左返黎果日先同妳講佢唔返黎
我奶奶個工人就係咁啦.
唔係有特別事,就唔好比佢返去.
叫佢等夕一年完約先啦.

別墅

回覆 1# mickylau 的文章

肯定唔會比佢返去架啦, 聽呢度都聽得多, 即係比佢走架者...

大致都知要搵定人, 可能叫佢做耐多少少囉

別墅

不過~~
如果妳今次唔比佢返,遲下佢可能又會同妳講死乜死物咁要即刻返去架啦.........
唉~~~
如果真係咁,妳準備講過新既都得lu.

別墅

回覆 1# mickylau 的文章

其實佢咁講得, 我兩公婆心中都有個警號, 呢個人關係唔會長, 佢做得OK既(可能之前果D 實在太唔掂), 兩個B 都跟佢, 但咁既情況, 似乎今次過到, 都要睇定人選....

別墅

原帖由 CreativeAccount 於 09-8-13 14:38 發表
肯定唔會比佢返去架啦, 聽呢度都聽得多, 即係比佢走架者...

大致都知要搵定人, 可能叫佢做耐多少少囉

如果佢做野ok, 態度又好, 同你關係又唔係太差, 你試吓同佢講做完黎嗰contact先走啦, 佢又可以save多D $返去結婚, 你又可以多D時間找新工人, 如果唔得佢一定要返去, 咁你就放佢走啦, 不過要等你找到工人先.

別墅

我同你情形差不多,5月尾俾1-month notice我,1日之後又話做,3個星期後又話唔做。如果工人話唔做,最好立即搵人,我第一次信左佢話都係做到完約,到佢再話唔做浪費我搵第二個工人既時間,依家要真空最少1.5個月。。

我個工人係賓,做野不過不失,但我屋企家務算少,11個月以黎主力湊個2歲但返3個鐘nursery既女,唔需要煮飯,全家去我媽媽度食,媽媽有工人,碗都唔駛洗。

未結婚,屋企無負擔,買完新電話,又買新電腦,玩完廸廸尼,咪返鄉下結婚囉,無錢再黎過。

睇化晒...

向好方面諗,自己又有3個月必須緊貼女兒,親子關係又促進左。

祝你(如你最後需要)同我都搵到好工人!

禁止訪問

別墅

回覆 3# aai 的文章

謝謝aai

我覺得都係, 其實我地對佢ok架, 去玩都會帶埋佢玩, 佢好少會自己睇住兩個B 咁辛苦, 一定有婆婆及爺爺係度, 佢自己都同兩條友玩得好開心既...

不過佢都講過好多自己印尼人係連自己人都呃, 所以佢係度冇咩朋友...

別墅

原帖由 Elinor_Mama 於 09-8-13 15:45 發表
我同你情形差不多,5月尾俾1-month notice我,1日之後又話做,3個星期後又話唔做。如果工人話唔做,最好立即搵人,我第一次信左佢話都係做到完約,到佢再話唔做浪費我搵第二個工人既時間,依家要真空最少1.5個月。。

我個工人係賓 ...

我上年果個賓咪咁囉, 黎左一個月就叫走, 一毛子都唔補! 你果個有time notice已經叫我...

別墅

回覆 3# shadma 的文章

我兩公婆傾過, 佢應該係窮, 佢講過屋企應該有d 大錢要等住駛, 佢至要出黎做..

但可能呢一年佢都搵夠, 加上佢唔多出街又冇咩駛用, 真係可以儲得好快... 搵夠數嗌走都唔出奇...

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

原帖由 Siuchoi 於 09-8-13 13:24 發表
記住, 係佢地求我地HK人請佢地, 而唔係我地求佢地係度做, 唔做? OK! 叫佢比一個月糧你 or 一個月通知期, 唔洗好似冇左佢地唔得! cfm後, 拿拿臨揾人啦!!

admire U

別墅

有最新進展

婆婆八左, 原來有人亂講廿四, 話去第二度人工好d... d 印印係度亂傳廿四... 話過加拿大有 8k, 佢想走人過檔... 痴線! 人地請都係請菲, 點會請佢呀?

最可怕係d 以訛傳訛, 佢返左過去, 我又冇左個人用, 佢亦都搵唔到 8k, 香港同印尼agent 丙左佢一鑊, 話邊得黎加拿大會 8k請佢? 真係唔化...

最近婆婆又講, 之前佢都整壞左個飯煲仔(冇證據話佢整), 最近買個新佢又整壞.... 唉...

首頁

尾頁

跳至