自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解個個紀錄部隊都話同酬.....入境處 要同大家一樣.. 海關又話同police 差唔多...到底係唔係?

要排, 當然警察較辛勞危險…..機乎樣樣都要做。打鬧打劫、持槍開火、癲佬斬人、黑社會開片、廁所塞左,爆水管,個仔唔聽教,老公打老婆,半夜3更有醉貓,死人霖樓.........
所以多少少人工係理所當然, 消防入火場雖說danger, 不過某程度上係可以plan。消防返1日 放 2日, 睇下24hr 出幾多次車就知道有咩做, 依家主要係car accident, 火都少。一年之中幾多3級火? 其他時間佢地做乜鬼? 多數都係 person lock-in, car accident, lift trap, 多數呢d call 有幾danger?
去坼野,再唔係上樹, 下渠捉貓狗,呢d 叫danger??

警察唔同, 咩都突發, 經常都有受傷, 睇下工傷邊個多就知道 。 再唔係, 睇下浩園, 望下埋響浩園嘅殉職人員所屬部門, 應該更清楚!

海關拉私煙得兩條甘大把, 就話一單case。賣既唔拉, 拉買既。好意思講話毒品調查同走私同警察一樣, 分明誤導d 屎民

班入境處就最過份
9成人響冷氣地方工作, dup 印仔/paper work
響branch証件果d, 仲返9/5放紅日打風黑雨唔使返, 唔使捱shift唔使日曬雨淋, 冇危險
得個丁丁人先要響戶外捉d過期居留/偷渡客
咁都撥入"紀律部隊"薪酬, 己經益左佢地
而家仲貪得無厭學人上街抗議
要同其他紀律部隊薪酬睇齊, 發花癲!
入境處薪金點唔應該最低? 唔米佢, 唔通police最低先叫應該?
你估播完套ID精英就以為可以食住個勢?
公平黎講, 入境處應該out出紀律部隊, 咁先對其他真正紀律部隊公平!
1星期工作44小時, police 48小時, 仲要係經常性OT,
話同酬 有邊個敢講做野連續37 hrs係無得抖? MC6 由返晚6 點直到第2 日晚6 點, 無停呀! 呢d 有邊個知呀? 佢地甘既workload , 少police一兩千都執到
呀入境處, 呢d叫同工?

每個紀律部隊事大事少做operation, 一攪唔掂佢地會點呀? 米call police 囉
入境處幾年一次嘅所謂大operations, 米又係做場大龍鳳比d 市民睇, 事前call 定police, 要幫手要破門米叫police黎做囉!

Police 受傷、死亡率最高。跟據警察部人事部(personal wing)統計數字,每個退休警務人員, 平均得5-8年壽命。呢個數字反映, police suffer most pressure. 紀律部隊中警察壽命最短
前警務處長許祺安, 退休後10年內逝世
黃梁錦珊, Asistance 警務處長, also just 10 yrs 就香左
劉玉權未退休就香
好多績勞成疾, 返到屋企個腦仲run緊工作嘅野

不少更博到有埋pakinson disease(拍金訊)

要同工同酬?
呢d叫同工?
完全係本末倒置

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實我有小小唔鐘意香港太多呢 d 咩公平, 人權等等.... 講到好似天經地義咁.... 入職時唔係已經知道係咁架咩... 點解到左今時今日先至講.... 根本就係唔同體制工作不一樣面對的嘢又唔一樣, 點可以撈埋一齊咁講....

伯爵府

坦白講, 同工同酬係好應該, 但係最主要的係點樣去介定"同工", 消防員無錯唔係成日都有大單野, 但係入到火場真係好危險, 加上有好多消防員在後生時入火場吸了唔少黑煙, 到佢地老了, 都同警察差唔多, 所以我讚成消防員人工可以比入境處坐冷氣房的人高
P.S. 曾經聽朋友講過, 普通消防員因為後生時成日入火場, 所以退休之後, 都唔係可以享福好耐,

珍珠宮

好媽媽勳章

我贊成消防和警察應該高薪D,

入境處和海關相對危險性唔大, 工作範圍細D.

(唔係話佢地工作不危險, 我講相對消防和警察)

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 jaycee_mami 於 09-8-15 08:22 發表

agreed

珍珠宮

可想而知 民怨何來

迫得很多人快要痴線

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

「眼前鬼卒皆為妖」...mouth:

男爵府

又講

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 jaycee_mami 於 09-8-15 08:22 發表

我唔讚成同酬囉....

做消防, 警察危險性高, 其它紀律記隊相對危險性低, 人工都應該低d囉, 我覺得好合理喎.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 jaycee_mami 於 09-8-15 08:22 AM 發表

Agreed!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

hehe...
大家人工一樣 係咪可以d野調轉做先 ??
警察去左 dup 印仔
海關去左 世貿...對抗d南韓人
消防去左 懲教
懲教去左 火場吸了黑煙

伯爵府

agree~我都係咁諗~
大b駿逸細b駿晞

等待驗證會員

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 2heiBBmama 於 09-8-15 09:51 發表

我唔讚成同酬囉....

做消防, 警察危險性高, 其它紀律記隊相對危險性低, 人工都應該低d囉, 我覺得好合理喎.....

agree............

大宅

有見地!

更何況而家講緊嘅係唔同workload唔同危險情度唔同工作時間唔同工作環境嘅工作!

我都想抖住紀律部隊人工喺冷氣地方做paper work 呀

原帖由 rleung 於 09-8-15 10:00 發表
就算同一公司唔同部門既文員都唔同薪酬啦!

大宅

係呀, 講左20幾年啦, 正苦有正視嗎?
原帖由 ceomum 於 09-8-15 09:10 發表
又講

大宅

好呀
叫d入境處陀住10幾磅裝備響35度高溫捉賊丫
唔知嘆慣泠氣嘅佢地跑唔跑得郁呢?

原帖由 ching070707 於 09-8-15 10:57 發表
hehe...
警察去左 dup 印仔
消防去左 懲教
懲教去左 火場吸了黑煙

子爵府

此話何解呢?
原帖由 lyhv 於 09-8-15 09:09 發表
「眼前鬼卒皆為妖」...mouth:mouth:" />

大宅

即係幾短壽命?
短唔短得過5-8年?

原帖由 LoveChild 於 09-8-15 07:57 發表
坦白講, 同工同酬係好應該, 但係最主要的係點樣去介定"同工", 消防員無錯唔係成日都有大單野, 但係入到火場真係好危險, 加上有好多消防員在後生時入火場吸了唔少黑煙, 到佢地老了, 都同警察差唔多, 所以我讚成消防員人工可以比入境處坐冷氣房的人高
P.S. 曾經聽朋友講過, 普通消防員因為後生時成日入火場, 所以退休之後, 都唔係可以享福好耐,

公爵府

hashtag影視迷勳章

咪係, 一早都知警察人工高D啦, 佢哋又唔去考.

原帖由 ching070707 於 09-8-15 10:57 發表
hehe...
警察去左 dup 印仔
消防去左 懲教
懲教去左 火場吸了黑煙

首頁

尾頁

跳至