跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

Part 9啦!!

我地繼續吹水~~~~~~~~

未生既mama們, 加油~

有冇預產期係09年8月 (Part 8啦!!):
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=2481706&extra=page%3D1

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

報到~答返仔仔熱氣問題先~

我生之前係冇飲過白蓮SO架~因為我同事話佢睇書同睇都市閒情講白蓮SO其實本身有毒,話其實唔洗飲,食綠豆沙/西瓜/腐竹糖水就OK,所以我冇飲到白蓮SO。

BB沖左金銀花十幾日其實我唔太覺有效,不過可能如果唔用會仲熱氣我唔知呱~99又有心機日日煲水咪由得佢沖住先~

我打算等BB大D,3,4個月先比水/開奶茶佢飲,等佢清清熱氣~

大宅

報到!

原帖由 雨晴B 於 09-8-16 01:21 發表
Part 9啦!!

我地繼續吹水~~~~~~~~

未生既mama們, 加油~

有冇預產期係09年8月 (Part 8啦!!):
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=2481706&extra=page%3D1
人人常歡笑 不要眼淚掉

大宅

好媽媽勳章

報到!

我囡囡食媽媽奶+森永, 皮膚又白又滑, 同我同 c6 都唔似喎!

不過最近幾日發現佢埋身啜完, 咀角有奶, 即係佢終於識埋身啜喇! 所以我o地打算再試返全埋身, 寧願佢食密o的, 只要佢有足夠濕片片, 都盡量唔補奶粉.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

等待真係令到人會癲....
見到個個係到講湊仔經, 我都要企埋一邊
今晚又好down
訓又訓唔到, 個肚又實左幾日, 亞b又踢到我好痛....手又腫腳又腫, 又痛到陏唔到
天呀~!
諗諗下自己又係到喊
真係痴線喇!!!!!!

大宅

唔好咁啦雨晴, 我都overdue 左兩日, 所以好明白你心情, 但係真係快架啦, 你BB好快出世, 等多幾日啦....到生左又有第d 野煩, 我呢排都成曰喊...做媽媽係好唔容易, 所以我地更加要堅強!! 大家一齊努力啦!!

原帖由 雨晴B 於 09-8-16 03:00 發表
今晚又好down
訓又訓唔到, 個肚又實左幾日, 亞b又踢到我好痛....手又腫腳又腫, 又痛到陏唔到
天呀~!
諗諗下自己又係到喊
真係痴線喇!!!!!! ...

伯爵府

我仲係果邊自言自語添!

伯爵府

今晚又好down
天呀~!
諗諗下自己又係到喊

唔好咁啦! 埋當等BB大只些, 易湊好多架!

伯爵府

引用:
原帖由 pusal 於 09-8-15 20:34 發表

我now都係法國醫院!!
我個BB係8月14日出左生啦!!
順產!!3.35KG!!
不過呢到真係好差!!
反而我覺得D姑娘OK!!
係D大陸人好恐怖!!!

我住東區特別病房(3人房)反而仲好... 因為only比HK人申請! 好靜! d service & 嬸嬸姑娘超好!

我老公係公務員, 唔使$200一日, 每日仲包食6餐! 正!!

所以, 今次我$400有找, 就生佐個仔!

伯爵府

引用:
原帖由 ahpink 於 09-8-15 21:14 發表
唔好意思, 我想問用來帶奶粉出街的盒仔(希望大家明白我講乜), 你地會點消毒/清潔先放奶粉落去, 是否就咁洗淨抺乾便算?

另外想請教, bb約多大先不用時常小心翼翼地托住條頸仔?
唔該晒!! ...

滿月後, 可以係兩餐奶之間, 比BB係床度趴一陣, 練下頸力...

真正有力, 有d2個幾月, 有d3個幾月... o力d ge, 3個幾月識得轉身啦!

我而加都有比BB趴床, 佢都夠力自己掉頭, 同埋岳高
頭仔1秒2秒... 不過, 細佬比我大女硬正好多!

伯爵府

引用:
原帖由 野豬媽 於 09-8-15 21:28 發表
我都冇幫BB沖過涼呀~全部都係99幫佢沖,張"鄧"仔矮又要彎腰,99都唔洗我幫BB沖,但我哥今日話我應該要自己試下,我話遲下先~等坐完月先試沖~

我用浴櫃同BB沖涼, 唔使貓低, 對大人條腰好好的!

有佐經驗, 今次手腕同腰用力都小心處理... 同埋細佬好好湊, 所以so far樣樣都順利!

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

伯爵府

引用:
原帖由 tucuxi 於 09-8-15 21:06 發表
另外想講下片片.

囡囡出生後, 用過 pampers 特級棉柔, 不過不失, 無乜特別.

用過 pamper 母乳寶寶, 無尿濕顯示, 而家俾我打入冷宮, 因為我同 c6 都唔知幾時有濕片片 (囡囡次次都痾好少, 唔墜手).

用過 unicharm w ...

huggies最細條, 要用佐先... 我仔9磅有多, 已經唔岩用, 用埋呢幾條, 就要轉Goon的NB片, size大條好多!

伯爵府

恭喜晒幾位岩岩生佐的媽媽!!

忙碌生活開始啦!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想問我bb成日食食下訓左...點算?啱啱食得50ml咋...我已經幫佢換完片佢都仲訓緊...
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今晚又好down
天呀~!
諗諗下自己又係到喊

cheer up..
你依傢睇多人地揍bb嘅問題...你到時就冇咁呢hea la...
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

伯爵府

原帖由 alsan 於 09-8-16 09:19 發表

各位mama

今朝好開心, 我囡囡可以同我一齊出院啦, 佢個黃由200跌倒119, 好開心呀!!!! yesterday nite我開始上奶,但係因為囡囡照燈, 我想佢照多d, 所以我去問e院借泵, 泵左30ml左右咋, 但係好過冇..... 10點半泵左 ...

真係好消息啊! 登你開心!

繼續加油!

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

原帖由 wincat 於 09-8-16 09:18 發表
想問我bb成日食食下訓左...點算?啱啱食得50ml咋...我已經幫佢換完片佢都仲訓緊...

我會ji醒BB... 如果ji都唔醒, 都無辦法啦!

首頁

尾頁

跳至