母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係一樣﹗起初我都好心急,雖然我當初係富媽媽,但啲長輩陪月成日話最尾嗰餐要食奶粉,包肚啲才可以戒人奶云云。嗰時我個B日夜顛倒,係好辛苦既情況下我即使夠奶也沒有全人奶,直至個半月開始我發現無論係人奶定奶粉阿B都係唔瞓,於是唔理身邊長輩既恐嚇(佢地直情話戒夜奶係父母既責任,講到我唔幫阿B戒好似冇盡父母責任咁﹗),照俾人奶阿B,結果阿B自自然然係臨兩個月前自動戒了日夜顛倒及夜奶﹗

我諗每個bb都有自己的schedule去調節,我宜定仲好後悔當初硬補奶粉,咁遲先全人奶﹗

原帖由 HO媽媽 於 09-8-21 15:31 發表
我都係窮媽媽.

但係當我兩個幾月要返工前就自己戒左喇 ~ 初時都半夜 4-5 點醒架... 試過比奶咀佢食同拍下佢, 跟住就可以捱多個幾鐘喇...

不過, 我諗個個 bb 都唔同架... ...

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 kristinecheng 於 09-8-21 15:55 發表
我都係一樣﹗起初我都好心急,雖然我當初係富媽媽,但啲長輩陪月成日話最尾嗰餐要食奶粉,包肚啲才可以戒人奶云云。嗰時我個B日夜顛倒,係好辛苦既情況下我即使夠奶也沒有全人奶,直至個半月開始我發現無論係人奶定奶粉阿B都係唔 ...

都唔係好遲嗟... 唔好再後悔喇 ~ 你最後都排除萬難, 做左個好正確既決定 ! 最厲害係... 你當時仲有足夠奶量比bb 喎 !

恭喜晒 ~

大宅

你好偉大呀!!
唔知係咪我自己諗多左,我生完個仔到而家7個幾月,一直同老公分房訓,而個仔一d跡象都無可以係短時間內自己訓,睇怕仲有一段長時間同老公分開訓,我怕段婚姻會越黎越疏...

原帖由 rabbitpiggy 於 09-8-21 09:29 發表

當然不介意啦.

我大仔當年食緊人奶時, 我們是3人同床的, 即大仔+我+老公.

到左細仔出世後, 我便和老公分房訓, 因為細仔半夜會醒, 我怕會嘈醒大仔. 而大仔又仲要人陪訓, 我不想交兩個仔比工人, 就唯有和老公分房 ...

別墅

原帖由 login_mc 於 09-8-22 18:17 發表
你好偉大呀!!
唔知係咪我自己諗多左,我生完個仔到而家7個幾月,一直同老公分房訓,而個仔一d跡象都無可以係短時間內自己訓,睇怕仲有一段長時間同老公分開訓,我怕段婚姻會越黎越疏...

...

七田真(日本教育權威)話3歲至開始學習自己瞓會比較好,我個大仔2歲幾就黎3歲,細女就4個月大,宜家就4個一齊瞓 HAHA, 細女瞓BB床, 大仔就一直同我地瞓,之前老公都會話好迫想瞓聽/瞓阿仔張床,但我就好堅持一齊瞓,一來佢工作忙無乜時間同見個仔,所以一齊瞓可以培養親子關係,二來又唔會冷落咗佢
我咁堅持都係因為我有個FRIEND就係因為咁,婚姻出現問題喇,
當然,婚姻有問題亦都唔係咁簡單啦,希望無嚇親你啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 gigeelampqQ 於 09-8-22 23:19 發表

七田真(日本教育權威)話3歲至開始學習自己瞓會比較好,我個大仔2歲幾就黎3歲,細女就4個月大,宜家就4個一齊瞓 HAHA, 細女瞓BB床, 大仔就一直同我地瞓,之前老公都會話好迫想瞓聽/瞓阿仔張床,但我就好堅持一齊瞓,一來 ...

你大仔幾時同你同床呀?
訓你地中間嗎?

別墅

原帖由 crystalpui 於 09-8-23 09:48 發表

你大仔幾時同你同床呀?一直都係,打算3歲比佢自己瞓
訓你地中間嗎?有時中間,有時痴牆,有時床尾,基本上都係4圍瞓,我就瞓出面頂住等佢唔好跌落床

伯爵府

原帖由 gigeelampqQ 於 09-8-23 10:20 發表

一出世就係了嗎?
唔係好危險的嗎?

大宅

其實我都係睇書再自己觀察吓bb.
好似啲書講要有schedule比bb,所以除左第一個week feed for demand,之後我都係大約2-3個鐘喂1次,頭1個月最多4個鐘就叫醒佢食,但係夜晚就任佢瞓到醒先喂

滿月之後我就定3個鐘, 0700, 1000,1300, 1600, 1900, 2300, 11點後由任佢瞓, but0700一定叫醒佢起身食.

同埋要教bb自己瞓,咁佢就算半夜起身都ng使人抱可以自己瞓番.因為人每一個睡眠cycle都有深有淺.你可以試吓等bb眼瞓,eg打'喊露', 擦面等然後放佢落床,佢多數都喊,之後可以等一陣,再喊就拍拍佢,但佢一ng喊就要停,但係拍極都喊(may be 10-15mins)就抱吓佢,不過都係一停就放番落床.記住千祈咪一喊就去攪佢,因為咁樣可能打擾佢瞓,佢會喊得仲勁.

我都係試吓試吓,坩你就知bb啲喊聲係想点,希望幫到你la
原帖由 joyjoyma 於 09-8-20 07:47 發表

請問點train??可唔可以教我??5/6個鐘我都心足lu.
同埋你地可以咁早戒到既媽咪係咪多奶媽咪呀??窮媽咪係咪更難呢?

大宅

畀面勳章

原帖由 gigeelampqQ 於 09-8-22 23:19 發表

七田真(日本教育權威)話3歲至開始學習自己瞓會比較好 ...
請問有咩好處ar?

大宅

Thanks!!
阿b好似而家瞓覺扭計左,之前自已瞓,而家会想抱下/啜下咁.好煩惱.
咁你bb初生/滿月時每日的awake hrs 有冇pattern架?有冇話咩野鐘數会醒要玩? 咁佢醒時你会唔会抱佢周圍睇野??
原帖由 holemama 於 09-8-23 13:18 發表
其實我都係睇書再自己觀察吓bb.
好似啲書講要有schedule比bb,所以除左第一個week feed for demand,之後我都係大約2-3個鐘喂1次,頭1個月最多4個鐘就叫醒佢食,但係夜晚就任佢瞓到醒先喂

滿月之後我就定3個鐘, 0700, 1 ...

侯爵府

我個件10個月大, 夜晚瞓得唔好架!! 夜奶當然仲未戒喇, 依家一晚仲要食2-3次. 真係無攪好瞓, 不過我都 ok 接受到既. 佢要戒佢自然會戒, 我都唔想迫佢.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我be而家6個月大, 本來自己訓, 仲差不多戒曬夜奶喇...但呢排夜晚瞓得超唔好, 個個鍾扎醒都好難"暗"得訓番, 有次頂唔住放埋上床一齊訓, 就訓得ok, 跟住就開始晚晚2/3點就要一齊訓.....本身佢食樽的, 點知訓左上床又要啜喎^^咁係咪即係食番夜奶??
我好似開錯左個頭

男爵府

我亞B而家4個半月大, 用開樽餵, 平時8:30P.M左右開始訓.. 我會11:00P.M比佢食一餐, 佢勁眼訓但勉強飲到120-130ML, 平時飲開190ML, 但會係4:30A.M嘈醒, 要飲奶, 我會抱起暗佢訓, 有時得, 如果暗極都唔肯訓, 我會倒60ML奶佢飲, 大約7:00A.M先醒....都唔知幾時可以一覺訓到天光...

大宅

你就好啦..我個仔都係住左8-9日院先出院
結果佢自己一日一日咁提早要食奶
由4個鐘變3個鐘食一次mouth:

原帖由 靖嵐 於 09-8-20 11:44 發表
細女全埋身食人奶, 個半月就自己戒...

大女滿月就自己戒... 但因為之前住醫院, 係按時間表食奶, 1200, 0500, 0900... 咁返到屋企, 佢自己一日一日遲半個鐘起身食, 滿月就可以瞓到7-8個鐘... ...

大宅

好有捉蟲既感覺

原帖由 hellomiffy 於 09-8-24 17:18 發表
我be而家6個月大, 本來自己訓, 仲差不多戒曬夜奶喇...但呢排夜晚瞓得超唔好, 個個鍾扎醒都好難"暗"得訓番, 有次頂唔住放埋上床一齊訓, 就訓得ok, 跟住就開始晚晚2/3點就要一齊訓.....本身佢食樽的, 點知訓左上床又要 ...

別墅

原帖由 kit1014 於 09-8-24 11:00 發表
請問有咩好處ar?

呢個係親子的問題,要多啲同小朋友有身體接觸,由其是父母都要做嘢,已經好少時間伴小朋友

別墅

原帖由 crystalpui 於 09-8-23 11:49 發表

一出世就係了嗎?
唔係好危險的嗎?

如果無記錯係由5/6個月開始,食完夜奶就無返床仔瞓,因為一放低佢响床仔都喊,要抱/攬住瞓至瞓到天光
因為我好醒瞓,所以唔驚,不過有時札醒會响啲被道搵仔,點知佢响床仔攞

大宅

咦,我都係3個一齊瞓喎。起初我想叫老公去客房瞓,佢唔制,請願屈埋一邊都要一齊迫(其實佢都幾阻住我夜晚瞓係到餵B),後來諗住自己同個仔去客房瞓啦(客房其實加了BB床,願意是做BB+工人房,不過個賓賓係月內炒了,宜家新工人仲未到),點知阿B一定要爸爸氹先肯瞓,所以最終都係三人行,我諗會直至到個工人黎囉﹗

其實一齊瞓都冇咩壞處(雖然我啲friend成日恐嚇我第時要BB獨立分開瞓好難),不過因為個仔唔係好鍾意我地啲傾計聲,有時我地瞓之前想傾吓計都要好細聲或者索性唔傾,少咗二人一起既時間囉﹗

原帖由 login_mc 於 09-8-22 18:17 發表
你好偉大呀!!

...

大宅

其實除左食奶有定時外,其他我都由得佢,都會抱吓佢,等佢眼瞓先放佢落床law

原帖由 joyjoyma 於 09-8-24 15:44 發表
Thanks!!
阿b好似而家瞓覺扭計左,之前自已瞓,而家会想抱下/啜下咁.好煩惱.
咁你bb初生/滿月時每日的awake hrs 有冇pattern架?有冇話咩野鐘數会醒要玩? 咁佢醒時你会唔会抱佢周圍睇野?? ...

伯爵府

我bb以家差唔多個半月
係我地床旁邊訓(地台)
下午佢要訓呢
就一定要人抱or係bb床拍好耐先訓(工人做)
但晚上食完奶(9點到)
就可以放佢係我床旁邊
自己眼光光之後訓(最近開始要奶咀)
以家多數12點幾1點食多次
跟住4點到又食多次
我都唔知幾時可以訓天光...
有時一晚2次tim...2點一次
5點又一次

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊