自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我今日上網chk進度, 話我已經進入調查階段. 我仲未見官o既. 我想知, 由調查階段到見官, 再上樓大約要幾耐時間. 因為我今年參加咗特快, 9月尾開始揀d舊單位.
我依家十五十六緊, 我唔要特快, 等新樓好. 定要咗特快d舊樓好.
有冇人可以比d意見同講d經驗比我知? 謝謝

珍珠宮

BK Milk勳章

要等幾耐我就唔知,因我未審查,不過我知就係等佢派都未必一定係新樓

原帖由 aaroncheung 於 09-8-19 10:49 發表
我今日上網chk進度, 話我已經進入調查階段. 我仲未見官o既. 我想知, 由調查階段到見官, 再上樓大約要幾耐時間. 因為我今年參加咗特快, 9月尾開始揀d舊單位.
我依家十五十六緊, 我唔要特快, 等新樓好. 定要咗特快d舊 ...

別墅

好媽媽勳章

但機會大d. 特快一定係舊樓.

水晶宮

好媽媽勳章

由幾個月至年幾都有機會.
有人審查完成年先配屋,我自己審查完2個月左右配屋.
特快唔一定舊樓,有機會係偏遠d o既新樓(東涌果d)
其實舊樓間隔實用d大d,租金平d.

以我為例,第一次派石排灣新樓,租金$2xxx ,實用面積38平方米,約400平方尺
第二次同第三次派十幾年o既Y型樓,租金$1600左右,實用面積5X平方米,約543平方尺.

我03年初申請,07年10月正式搬入去
家有長者,5人家庭

原帖由 aaroncheung 於 09-8-19 11:53 發表

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

BK Milk勳章

你邊區?如果擴展,基本上係無乜新樓,加上係第一次派,好難會有新樓,不過如果你等得,等佢派第二,三次,可能都有機會上新樓,馬鞍山好似話下年年尾入伙,你可以博下呀

原帖由 aaroncheung 於 09-8-19 11:53 發表

別墅

好媽媽勳章

我係揀擴展市區呀. 但今日個網話我個輪侯編號可以揀市區樓.
申請人均可選擇輪候市區(包括香港島及九龍)的公屋單位。

大宅

我就2007年2月申請,2008年10月見主房處主任,但到依家都未配屋,我都有申請今期特快配屋計劃,已係第二次,上次到我去選時,已無我想要嘅單位,因為我申請香港島,所以到依家都未有。

大宅

我7月2日見主任,7月尾俾樓我!但都係舊樓,唔係新樓!

大宅

我7月2日見主任,7月尾俾樓我!但都係舊樓,唔係新樓!

大宅

原帖由 mandylau01 於 09-8-19 13:42 發表
我就2007年2月申請,2008年10月見主房處主任,但到依家都未配屋,我都有申請今期特快配屋計劃,已係第二次,上次到我去選時,已無我想要嘅單位,因為我申請香港島,所以到依家都未有。 ...

Mandy:點解你07年申請,但08年就見主任,你係咪有長者!

首頁

尾頁

跳至