論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印印做滿兩年.
passport係agent果到.
想幫襯第二間agent續約.
原本agent唔肯比返工人個passport我.
可以點做呀?
如果同印印報失passport,有咩手續架?

複式洋房

我曾試過此問題,但最後我聯絡agent話幫工人買機票需用passport,所以取回.
正常agent無權不退回給工人,因passport應是工人自行keep.

禁止訪問

洋房

原帖由 BBSANDY 於 09-8-19 15:11 發表
我曾試過此問題,但最後我聯絡agent話幫工人買機票需用passport,所以取回.
正常agent無權不退回給工人,因passport應是工人自行keep.

我都想借d依攞返,不過佢而家知道我續約,唔肯比返我.

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實係你想轉agent定工人?如果係工人想轉就唔好理佢啦,但如果係你想轉你就可以理直氣壯咁去問agent攞番,因你想轉第2間,你預咗同佢留面.
因為始終一開始你係經呢個agent請呢個工人,咁個agent緊係唔想就咁將個工人轉咗俾第2間公司,所以如果個agent唔係太衰就唔好因為慳小小錢而轉.當然如果呢間agent真係衰到貼地,咁你同佢反面都冇所謂啦!

別墅

原帖由 Lovely媽咪 於 09-8-19 16:56 發表
其實係你想轉agent定工人?如果係工人想轉就唔好理佢啦,但如果係你想轉你就可以理直氣壯咁去問agent攞番,因你想轉第2間,你預咗同佢留面.
因為始終一開始你係經呢個agent請呢個工人,咁個agent緊係唔想就咁將個工人轉咗 ...

我係續約既~~
我今日同佢講話唔比佢續,佢即刻發爛,又話唔得,又話一定要經佢地.
呢個agent,我,我99&我姑奶都係用佢既,重係我介紹佢地用既,因為我覺得佢唔好,跟野又跟唔足,又收得貴,所以我先唔想用佢.
我問佢攞返個passport,佢問都唔問,重惡過我.

別墅

原帖由 mickylau 於 09-8-19 13:45 發表
印印做滿兩年.
passport係agent果到.
想幫襯第二間agent續約.
原本agent唔肯比返工人個passport我.
可以點做呀?
如果同印印報失passport,有咩手續架?

I told the agent I will go to Macau with the maid.

大宅

Simple. Ask the maid to call police~~

原帖由 mickylau 於 09-8-19 17:17 發表

我係續約既~~
我今日同佢講話唔比佢續,佢即刻發爛,又話唔得,又話一定要經佢地.
呢個agent,我,我99&我姑奶都係用佢既,重係我介紹佢地用既,因為我覺得佢唔好,跟野又跟唔足,又收得貴,所以我先唔想用佢.
我問佢攞返個p ...

伯爵府

Call the police.

複式洋房

Agent 係無權keep passpost㗎喎,你重申同agent講,佢哋keep 工人 passpost 係犯法,如果佢唔肯俾返工人,就會揾差人。

首頁

尾頁

跳至