婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我奶奶係一個好乾淨既人,(佢自己經常講,我份人好乾淨,我最鐘意乾淨),麻煩妳地幫我睇吓佢有幾乾淨

清潔編:

1.唔洗鑊
99:鑊係唔可以用洗潔精洗既,用完沖吓就得啦.

2.唔洗筷子
62:象牙筷子唔可以用水洗,用完抺吓就得啦.

3.唔洗碗布
99:唔好用咁多水,求其沖吓就乾淨啦.(發出惡臭,重用黎抺碗碟)

4.唔用洗衣粉
99:平日著既衫有幾污糟?點解要用洗衣粉?

5.放入雪櫃既隔夜送唔可以用保鮮紙
99:用左保鮮紙d冷氣入唔到去,會壞.........!!

煮飯編:

1.絕技-用口吹油
99:相信好多人蒸完雞都會留返d雞油炒菜,呢點絕對無問題,但係99先用碗裝起雞油連雞汁,到用果時就用口吹面頭既油.....吹到去個鑊到.......
我:99唔洗咁吹呀,用匙羹咪得囉.
99:咁就得啦,幾十年都係咁吹架啦~~
我: (心諗)妳d口水吹哂落去啦............

2.蕃茄薯仔湯

99:我今日唔係幾舒服
我:咁妳唔好煮啦,我煮啦.
99:好呀~~
我:咁要煮乜野送?
99:妳地返黎食飯(總人數8個人),今日滾蕃茄薯仔湯.
我:好呀,擺係邊,等我搞.
99:呢到....
我:吓~~~得兩個細蕃茄同一個細薯仔咋喎,其他放係邊?
99:無啦~~~夠啦,我唔鐘意咁酸.
我: x@#%zy^#.............

至慳編:

1.一煲湯飲3日
99:唔係飲唔哂,係分開飲3日,就算唔夠飲都唔比飲,一定要留返聽日飲,因為哂左咁多火煲,唔飲返3日唔著數.

2.用溫度計量氣溫
99:唔夠37度全屋唔比開冷氣

3.成屋地下都係舊衫舊毛巾
99:舊衫掉左好哂,當地毯.........!!可惜有太多舊衫.廚房5件,廳5件,廁所都有3件........!!

4.煲湯順便蒸送
99:將隻梯碟放係水上飄,因為唔可以太重,會下墜,所以只可以蒸(飄)d輕既既,如咸魚之類!!
(要記住,平時d碗碟係無洗,就咁沖吓 )

後記:我62/99絕對唔係窮果隻,可能因為咁慳既關係,係剩埋好多錢,係!係真係好多錢果隻,不過係絕對唔會攞出黎既!!)
其實我地都係咪諗吓學下佢,可能先剩到錢......

暫時講住咁多先.

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你唔係咁大勇氣同佢一齊住呀?
食完佢D野會唔會要入醫院架??

禁止訪問

大宅

別墅

救命 + 極品

大宅

唔夠37度??哇.........
不過我真係聽過鑊係唔可以用洗潔精洗既..
我老公講既
不過我接受唔到呢個理論.......所以照用

別墅

話時話, 你地係咪一齊住呀??
真係好鬼恐怖.....

大宅

妳6299好少病? 百毒不侵,哈哈哈

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

複式洋房

聞所未聞

大宅

我口岩口岩食緊野, 睇完即刻想嘔

洋房

我老公20歲唔夠就搬走左啦,我老公份人重乾淨過女人.......
起初結婚果時因為99話好想同我地一齊住,果d我未知佢地有呢d癖好,我就無所謂一齊住囉,但後尾我真係接受唔到搬左啦......
我99成日都肚痛架.....我諗係呢d問題......!!
但係而家過時過節,我地都會返去食飯!
我唯有係咁叫佢地出街食囉,唔好煮得咁辛苦
但係好似過年就一定屋企煮,我好快就食飽,我99次次都問我,咁快食飽既?...............

大宅

好媽媽勳章

樓主6299勁啊~~~

珍珠宮

我天生腸胃敏感, 飲牛奶都會痾, 試過幾次食完99煮d野(奇怪野, 例如腐竹煲溶當豆漿飲), 我痾到面青口唇白, 虛脫咁濟, 真係當晚幾乎攬住個廁所訓! 又或者過年逼我係咁食d意頭野(好等我快d有bb), 結果入院住左2日!! 之後, 我99就唔敢成日叫我地過去食飯啦~ 就算想見面, 都係出街食!!

另, 我99又係, 洗碗已經有用洗潔精, 勁過水, 但仍然有好多油漬係面and底, 痴立立咁...... 每次我去食飯之後洗碗, 總係好想幫佢省下個廚房..... 虧佢仲成日話自己好鐘意乾淨.....

仲有, 而家過去食飯, 多數會自己整一碟送, 起碼我知道自己食完唔會肚痾丫麻~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

洋房

原帖由 小寶貝兒 於 09-8-19 17:52 發表
我天生腸胃敏感, 飲牛奶都會痾, 試過幾次食完99煮d野(奇怪野, 例如腐竹煲溶當豆漿飲), 我痾到面青口唇白, 虛脫咁濟, 真係當晚幾乎攬住個廁所訓! 又或者過年逼我係咁食d意頭野(好等我快d有bb), 結果入院住左2日!! 之 ...

呀~~~我99同妳99一樣呀~~
成日都話自己好乾淨,佢最鐘意乾淨咁架........
不過妳就慘d,肚痛就有,so far 我都而家都未入過醫院.

子爵府

環保接龍勳章

真係好恐怖,你同佢地住左幾耐??

伯爵府

原帖由 manmanlau 於 09-8-19 16:21 發表
清潔編:

1.唔洗鑊
99:鑊係唔可以用洗潔精洗既,用完沖吓就得啦.

2.唔洗筷子
62:象牙筷子唔可以用水洗,用完抺吓就得啦.

3.唔洗碗布
99:唔好用咁多水,求其沖吓就乾淨啦.(發出惡臭,重用黎抺碗碟) ...
哇~你99原來係環保份子
大b駿逸細b駿晞

伯爵府

原帖由 小寶貝兒 於 09-8-19 17:52 發表
我天生腸胃敏感, 飲牛奶都會痾, 試過幾次食完99煮d野(奇怪野, 例如腐竹煲溶當豆漿飲), 我痾到面青口唇白, 虛脫咁濟, 真係當晚幾乎攬住個廁所訓! 又或者過年逼我係咁食d意頭野(好等我快d有bb), 結果入院住左2日!! 之 ...
我個朋友都好鍾意咁做架喎~我係佢屋企都飲過...無事,會唔會係你本身寒低,唔飲得腐竹果類野呀??
大b駿逸細b駿晞

伯爵府

原帖由 EVA222 於 09-8-19 17:05 發表
鐵鑊不可用洗潔精,要有油份否則會生锈.
象牙筷不可用洗潔精,因為物質問題.
所以我兩樣都唔用,接受不到齋洗.
其他習慣要共住幾難頂.
好奇一問,你老公在這個家長大,點睇自己屋企? ...
依2樣我都聽過媽咪咁講,所以我屋企都無用.....
大b駿逸細b駿晞

首頁

尾頁

跳至