爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

因以前未買過車,知可在car 28網上睇車,如睇中了,可約車主出來睇車,跟著要辦什麼手續呢?
洗唔洗落訂?落幾多?
係咪要去運輸處辦手續?又要留意什麼及帶什麼?
係咪可以辦完手續後,可立即渣架車走呢?

謝謝.

大宅

原帖由 veronica0731 於 09-8-19 16:50 發表
因以前未買過車,知可在car 28網上睇車,如睇中了,可約車主出來睇車,跟著要辦什麼手續呢?
洗唔洗落訂?落幾多?
係咪要去運輸處辦手續?又要留意什麼及帶什麼?
係咪可以辦完手續後,可立即渣架車走呢?

謝謝. ...

你最好問清楚係私人出售定係車行車﹗私人出售的會好D﹗
約車主出嚟(最好唔好係天黑睇,會睇唔清楚),睇啱的話,再約車房check清楚架車,無大問題先落訂﹗落幾多訂,要睇吓你架車幾錢喇﹗之後有幾樣野要做︰
1. 買原車主要車的牌照(牌簿)的copy,方便安排保險、上會(如需要)
2. 買保險(全保?3保)、上會
3. 買保險後,約原車主攪轉名
4. 做轉名手續時,必須帶同車輛的保單
**如轉名時,新車主未能親自前往,新車主需以書面委託他人代辦,同時需帶同新車主的ID或護照辦理。

買車的小貼士︰
車以轉手次數少、咪數少及少改裝為佳
行貨車比水貨車好
品牌方面以Honda及Toyota的易手價較高

等待驗證會員

原帖由 MiniCooperS 於 09-8-20 00:20 發表

你最好問清楚係私人出售定係車行車﹗私人出售的會好D﹗
約車主出嚟(最好唔好係天黑睇,會睇唔清楚),睇啱的話,再約車房check清楚架車,無大問題先落訂﹗落幾多訂,要睇吓你架車幾錢喇﹗之後有幾樣野要做︰
1. 買原車主要車的牌照(牌簿 ...

多謝謝妳的回覆,
唔好意思,我還有少少問題想請教的,
由於我唔識車房,係咪如果我睇中駕車,指私人出售的,可再約車主到附近的車房去檢查架車呀?
另外,有無話找那一間保險公司去買會比較好d呢?
第三保同全保有什麼分辨,係咪有無話一定要買那一隻保險呢?
請多多指教!

大宅

原帖由 veronica0731 於 09-8-20 08:04 發表

多謝謝妳的回覆,
唔好意思,我還有少少問題想請教的,
由於我唔識車房,係咪如果我睇中駕車,指私人出售的,可再約車主到附近的車房去檢查架車呀?
另外,有無話找那一間保險公司去買會比較好d呢?
第三保同全保有什麼分辨 ...

車房.....你會買乜車先?如果你唔識車房,我都可以介紹俾你,一間係土瓜灣,一間係葵芳(pro D)。搵識的會好D囉﹗幫你check車,會收少少錢,葵芳果間收...好似$250。

保險方面,我老公話搵大公司好D,例如AXA, ZURICH, MAN ON。
簡單來講,全保同三保如下︰
全保 - 保障範圍包括車輛任何因意外引致的損失及所有第三者的損失
三保 - 保障範圍包括第三者的財物損失及第三者傷亡的法律責任保障。

保單的詳細條款,間間公司都唔同,你要問咗至知﹗

等待驗證會員

原帖由 MiniCooperS 於 09-8-20 11:23 發表

車房.....你會買乜車先?如果你唔識車房,我都可以介紹俾你,一間係土瓜灣,一間係葵芳(pro D)。搵識的會好D囉﹗幫你check車,會收少少錢,葵芳果間收...好似$250。

保險方面,我老公話搵大公司好D,例如AXA, ZURICH, MAN ON。
簡單 ...

多謝妳的回覆.
我會考慮想買本田的JAZZ 或豐田的YARIS, 因我遲些會搬回香港島,請問香港有無好的車房介紹給我,如果無的話,葵芳那間車房,我都有興趣想知個詳細地址及聯絡人,麻煩妳介紹給我呀!THANK YOU!

大宅

原帖由 veronica0731 於 09-8-20 11:55 發表

多謝妳的回覆.
我會考慮想買本田的JAZZ 或豐田的YARIS, 因我遲些會搬回香港島,請問香港有無好的車房介紹給我,如果無的話,葵芳那間車房,我都有興趣想知個詳細地址及聯絡人,麻煩妳介紹給我呀!THANK YOU!
:fun ...

Jazz同Yaris都好﹗
香港區的車房真係唔識。
葵芳果間.....應該係近葵興,地址電話如下︰
葵涌健康街恆亞中心地下(係街尾,條街係堀頭路)
電話︰94307322 (阿偉)
如果佢問係唔係有人介紹,你話係揸過WRX同ODYSSEY,宜家揸EURO-R的陳生喇。

複式洋房

原帖由 veronica0731 於 09-8-20 11:55 發表

多謝妳的回覆.
:fun ...

記得記得一定要 check 清楚架車先好落訂/買...如果有自己信得過既朋友識車/識車房就最好...落唔落訂/幾多...睇妳同個賣家點傾...我自己就試過賣2架車都無收訂...
同埋買二手車要有心理準備...有 d 野試/檢車時未必 check 到...買返黎之後可能要跟跟...
保險方面...問多幾間...同埋最緊要 make sure 出到保險先好落訂/買...無保險出唔到車架...
anyway...祝妳順順利利買到架靚車周圍去...

複式洋房

我都係黎緊買車...

想問下會去邊間油站入車多?
係邊間入油同用邊張credit card會有多d優惠?

等待驗證會員

多謝MiniCooperS(波仔媽咪) & mygtt妳哋的回覆,多謝妳哋寶貴的意見.
我可以同亞仔周圍去喇!

複式洋房

原帖由 弓川小頭 於 09-8-20 12:58 發表
我都係黎緊買車...

其實間間都差不多...睇下邊間油站方便...
有 d 車隊優惠...好似 around 1.4-1.5 discount...幾間油公司都有...

複式洋房

原帖由 veronica0731 於 09-8-20 13:33 發表
多謝MiniCooperS(波仔媽咪) & mygtt妳哋的回覆,多謝妳哋寶貴的意見.
我可以同亞仔周圍去喇!

唔好客氣...祝路路順通...

大宅

原帖由 弓川小頭 於 09-8-20 12:58 發表
我都係黎緊買車...

我老公有一張中石化的油卡,每公升平$1.4。不過中石化唔係度度有,唔係好方便。

大宅

原帖由 veronica0731 於 09-8-20 13:33 發表
我可以同亞仔周圍去喇!

唔好客氣﹗
不過提提你,記得要買car seat俾阿仔﹗

等待驗證會員

原帖由 MiniCooperS 於 09-8-20 15:23 發表

唔好客氣﹗
不過提提你,記得要買car seat俾阿仔﹗

收到!Thank You

禁止訪問

等待驗證會員

原帖由 lolo1234 於 09-8-21 00:21 發表
你可參考以下: 
汽車保險

燕梳: 是保險的意思
在汽車範圍主要分為兩類「全保」和「三保」,根據香港法例所有在路面上行駛的汽車均必需最少購買「三保」。
「三保」的意思即是指第三者保險,保障範圍只限於其他路面使 ...

多謝lolo1234的回覆,
妳的資料很詳細呀,Thank You

複式洋房

Thank you 哂咁多位! 對買車多了點認識.

首頁

尾頁

跳至