論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

例如生日,father's day ,mother's day,
會唔會都帶埋佢,唔帶佢自己煮野食????
請左個工人無耐,一直都我教佢管佢,
屋企人就對佢好客氣,所以佢有野唔好個陣,
我同佢地講佢地都叫我"比多d時間佢/算啦/慢慢教"
所以都冇哂好氣!

但我生日出街食飯佢地話緊係要帶埋工人,
我就唔想,你地會唔會帶埋佢去ga??

複式洋房

哈,我都想知,大家like吾like帶工人出街。
我就勁吾鐘意,明明一家人無拉拉多個人,有時吾係佢take care我,係我take care佢。所以,平時同阿b出街我都係自己攪掂。如果要工人幫手做野,我先會叫佢。

複式洋房

唔想就唔好帶啦,無謂攪到自己唔開心。你個姐姐好唔好笑容先?如果佢食到黑口黑面/無表情,你會點諗?

同埋屋企人點解想你帶?有需要搵佢幫手?咁你就無得揀。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

無論大小喜慶親友食飯一律唔帶工人出去食, 因為我2個細路食飯時完全唔跟佢, 佢係度只會係白食唔使做. 再者出去食飯慶祝既地方一定唔係食平野, 所以費時出埋佢份錢.

伯爵府

我自己反而唔係咁想。。。其實我希望佢會容入我屋企, 咁當然我都唔應孤立佢, 所以我會同埋佢出街食.

別墅

我家人係因為當佢係一家人所以要佢一齊去,仲話一係全家係屋企食,一係全部出街食.....................
佢平時冇乜笑容,但都幾nice,唔笑個樣都幾惡,
不過就冇惡意囉

今日叫佢係街市某位置等我過黎,佢竟然等等下去左第二到等,之後再番屋企樓下等,話因為咁耐唔見我驚搞錯喎.....

今日落好大雨搞到我成身濕哂!仲要係街市行左5個圈搵佢,佢冇帶電話我又唔敢番屋企..搵左20分鐘之後屋企打黎話佢返左去!真係比佢激到喊,叫佢企定又走左去!真係...........

複式洋房

如果佢表現好我會帶埋佢, 咁佢都好識做幫手洗杯斟茶, 如果佢個排無心機又成日偷懶, 我就叫佢食自己!:;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果唔使工人揍bb, 我係唔會帶埋佢出街食飯, 好多時一家人慶祝, 我都唔鐘意多個外人係樹....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

唔帶~~~我之前條PK成日同我出街食,對佢哋好唔得o架:;pppp: :;pppp:

所以依家嗰個我都唔帶o架

別墅

咁唔帶叫佢地自己係屋企煮飯呀??定食買番黎比佢食呢???

係囉!我都覺唔可以對佢地太好!
但家人偏偏相反,話咩對佢唔好咁就會尷尬..始終一齊住

大宅

我就係帶得多開始心野, 成日想出街, 有日唔帶佢都會搵藉口想去supermarket. 其實帶佢出一來想幫手睇住阿b, 二來都係當一家人, 特別係得我同c6+阿b食飯, 一定叫埋佢, 整整下佢就期望你次次都帶, 有少少做壞規矩.

複式洋房

原帖由 005500 於 09-8-19 22:20 發表
咁唔帶叫佢地自己係屋企煮飯呀??定食買番黎比佢食呢???

係囉!我都覺唔可以對佢地好!
但家人偏偏相反,話咩對佢唔好咁就會尷尬..始終一齊住喎:;pppp: :;pppp: ...

唔同佢去,我會叫佢自己煮飯食。

妳可以試一次,若覺得唔好咪無下次囉。
我都有帶過姐姐出街食飯(自己/用屋企人一齊都試過),
感覺唔係太好,所以我以後都未必會同佢一齊出去食飯。

複式洋房

如果BB都要一齊出既話, 就一定帶埋佢, 因為佢要幫我take care B! 有時BB唔肯坐定定, 一定要週圍走或者抱住, 咁佢就要響度, 我食完到佢食﹗

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

會,62/99生日都會同佢一齊出去食,大家有傾有講開心d,佢又會照顧我99.
某程度上佢係我既擋箭牌[我99會有對象"哦" ]

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

i did bring my former helper with me as a reward as she really helped me a lot in every aspect of the housework. she could also help me take care of my child when we dine out.

but i won't bring the present one because of her poor performance. i even think that i won't share birthday cake with her at home, she doesn't worth it.

男爵府

No. I don't like to take care of one more person. Except you need her help to take care of the very young kids, otherwise, I will not bring her outside.

伯爵府

We tried this before which I think it's excellent:
Ask her to eat before dining out with you!!!! Then she can take care of the baby without you paying or rushing your dinner!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

平時有計傾關係又ok, 一齊食飯就話增進感情啫, 若平日已經篤眼篤鼻, 仲要一齊食飯, 唔好掛, 工人都未必想同僱主一齊食la.

男爵府

之前果個會,因為好識做,除左洗野外,亦會幫我手照顧好細佬,剪下野食,餵細佬,自己唔食住,最後先食。

但宜家呢個,成個公主咁,唔識做野,淨識自己食。叫佢剪下野食俾細佬,佢剪左一下做無下次!

所以我都係,帶過佢出去食一次,無下次!

首頁

尾頁

跳至