跳至

首頁

尾頁

大宅

[quote]原帖由 小苦妹 於 09-8-20 14:38 發表

1.全完 ~ OK, 多人揀 , 但一級只有3班, 所以唔容易入
2.仁立紀念(新果間) ~ 仁立/位紀2間都是65網最熱門的小學, 本區極大部份家長都會揀呢兩間, 所以非常之難入
3.高可寧 ~ 聽聞麻麻地, 可以唔駛填5甲內
4.堯天 ~ OK , 派位都唔錯 , 不過校舍舊D
5.主恩(葵盛) ~ OK , 派位唔錯 , 不過校舍比較舊和細

除以上5間之外, 本人覺得林金殿&基真都唔錯, 可以考慮一吓.

大宅

原帖由 小苦妹 於 09-8-20 16:07 發表
如果你會點排呀,可以比D意見嗎?我咩都唔識架

小兒今年9月在本區小學升小一, 回想起當時填自行分配表格既時候都好頭痛, 最後本人揀了以下小學, 填表次序如下: 1) 仁紀 2) 基真 3) 祖天 4) 林金殿 5) 全完
以上排行全屬本人自己個人睇法, 希望可以給你們參考啦.

大宅

原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 18:50 發表
我就唔諗住放仁立同仁紀係頭,因都係比較谷學校,而且都知好難入。

我仲諗緊
1)基真
2)全完
3)主恩(葵盛)
4) 祖天
5) 林金殿

想問問我住葵馥苑,是否只可填65區內小學係乙部?

仲煩緊,9月參觀完D小學再決定 ...

葵馥苑是屬於65網, 乙部一定要揀番本區, 但甲部3間則可以揀本區或誇區. 當年我囝囝升k2時已經開始留意本區小學, 亦都參加過葵青區既"小一巡禮", 對心儀小學的認識加深了不少.

大宅

原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 18:51 發表

咁你仔仔最後派左邊間?第幾志願?

最後囝囝幸運地派了第一志願~仁紀 .

大宅

原帖由 小苦妹 於 09-8-20 19:03 發表
基真多功課嗎?是否死讀書果種呢?之前見有post話高可寧d老師好有愛心,小朋友又讀得開心

基真係活動教學, 課程比仁立/仁紀淺, 功課亦唔算很多, 學校校舍又大又新, 老師有愛心, 小朋友讀得好開心, 是我心儀小學之一, 所以當時我乙二揀了它.

首頁

尾頁

跳至