家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

下次先借佢的書啦.

講真叫我學習OK,研究同分析就攞我命啦, 對呢方面真係無天份同興趣.

原帖由 wcandtt 於 09-8-25 12:23 發表

有呀,你 search 一 search,林森池的書都好好。
生日月, 開心過

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

我依家都係打算月供股,心水係#2823同#2623,返正係長揸咪當迫自己儲錢囉....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 vicky 於 09-8-25 16:02 發表
我依家都係打算月供股,心水係#2823同#2623,返正係長揸咪當迫自己儲錢囉....

我都想月供#2823

侯爵府

想問下大家 #2800 現階段咩價位入最好, for 60 yrs 老人家作中長線儲 $ ( 佢 budget 好有限的 ) or 買內銀股好呢 ????

侯爵府

仲有, 自己有大約 $40000 可以用既 $, 短線又可以投資 d 乜呢 ????

水晶宮

早晨 !

昨日睇咗少少李兆波 (慳出你的第一桶金), 有些得著, 希望大家唔好笑我. 因可能你哋一早已經知道.

1. 要先儲蓄才支出, 而我自己一直認為有自制能力, 一直係先支出才儲蓄.
所以月供股票或基金, 儲錢去戶口, 分別只是方式, 最重要係呢種習慣.
2. 限制自己的支出, 應使得使.
3. 記帳-家庭開支.
生日月, 開心過

別墅

原帖由 雪文 於 09-8-26 09:53 發表
早晨 !

昨日睇咗少少李兆波 (慳出你的第一桶金), 有些得著, 希望大家唔好笑我. 因可能你哋一早已經知道.

1. 要先儲蓄才支出, 而我自己一直認為有自制能力, 一直係先支出才儲蓄.
所以月供股票或基金, 儲錢去戶口 ...

照着做吧, 我是good sample

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 09-8-26 09:53 發表
早晨 !

所以月供股票或基金, 儲錢去戶口 ...

等我都試跟住做先

別墅

原帖由 cubixluk 於 09-8-25 22:20 發表
仲有, 自己有大約 $40000 可以用既 $, 短線又可以投資 d 乜呢 ????

短線 短成點先??

禁止訪問

別墅

totally agreed... 我同 STCMa一樣... 依家都仲係度心大心細... 又唔想買基金, 更加唔想月供股票.... 都唔知點好...

原帖由 STCMa 於 09-8-24 23:46 發表
請不要諗得太理想化,正所謂知而難行。當初都有您這樣的諗法。當跌市時,您會想不如再跌多D先買;當升市時,您又會諗,總之之前買啦,而家又要俾貴D去買,諗諗下又唔憤氣,希望想回返低D先買,結果越等越升,眼白白錯過機會。

我就係由 ...

水晶宮

早晨 !

咁你哋諗唔諗銀行零存整付呢D呀, 今日報紙講中銀9月1日前開戶, 五年有2.14厘.

原帖由 blowater 於 09-8-26 14:25 發表
totally agreed... 我同 STCMa一樣... 依家都仲係度心大心細... 又唔想買基金, 更加唔想月供股票.... 都唔知點好...
生日月, 開心過

水晶宮

各位, 你哋係銀行供個D儲蓄計劃, 係唔係都有保險成份加 ?

今日我去問渣x, 變咗听保險簡介咁 ???? 我諗個保險仲有排煩住我, 我仲點去間間銀行check下呢 ?
生日月, 開心過

水晶宮

原帖由 雪文 於 09-8-31 15:16 發表
各位, 你哋係銀行供個D儲蓄計劃, 係唔係都有保險成份加 ?

今日我去問渣x, 變咗听保險簡介咁 ???? 我諗個保險仲有排煩住我, 我仲點去間間銀行check下呢 ? ...

Yes, 我的係有保險成份的o

我懶冇做比較 , 直接 bought from Hang Seng Bank.

水晶宮

今日我係 Hang Seng Bank 做了一份月供 $5,300 的儲蓄計劃, 供3年, 第8年可取錢,係保本,現在係4厘, 在第8年可以一筆取 or 取一部份, remaining 在 Hang Seng 的d息照計(ie 份單的息.....), 都幾好, 我偷偷地做冇比老公知.........我唔知自己有冇做錯????

我選擇1年供1次, 95折保費o 我想迫自己儲一份保本的$$$, 我唔想全部入股票市場, 我有冇諗錯??? 份單有2個 week 冷靜期.......請幫我想一想.....

Pls give me some advice

洋房

原帖由 wcandtt 於 09-9-10 18:42 發表
今日我係 Hang Seng Bank 做了一份月供 $5,300 的儲蓄計劃, 供3年, 第8年可取錢,係保本,現在係4厘, 在第8年可以一筆取 or 取一部份, remaining 在 Hang Seng 的d息照計(ie 份單的息.....), 都幾好, 我偷偷地做冇比老 ...

我都試過喺HSB俾人sell, 但一問清楚同埋睇吓啲細字, 其實係保險plan, 即係Hang Seng Life Insurance Ltd. 個回報亦不是保證, 佢都係攞你啲錢去投資, 不過你唔會知係咩, 後來我買咗份都係月供不過係100%買基金的計劃, 淨係中國一年都幾十percent la...如果你睇好呢啲market長線都係會賺, 香港通脹average都成3%啦, 十年喎咪蝕埋俾佢...不過你自己諗啦...

水晶宮

原帖由 懿懿父親 於 09-9-10 22:30 發表

我都試過喺HSB俾人sell, 但一問清楚同埋睇吓啲細字, 其實係保險plan, 即係Hang Seng Life Insurance Ltd. 個回報亦不是保證, 佢都係攞你啲錢去投資, 不過你唔會知係咩, 後來我買咗份都係月供不過係100%買基金的計 ...

多謝你的分析,我自己都心大心細,你買基金d手續費貴嗎??? 我好怕d手續費太貴,每個月供了款又被人扣了一筆,好似好唔抵。

水晶宮

係呀, 唔好將錢放晒入一個藍子里.

我俾唔到意見你, 我自己的保險有好多, 夠就好.

原帖由 wcandtt 於 09-9-10 18:42 發表
今日我係 Hang Seng Bank 做了一份月供 $5,300 的儲蓄計劃, 供3年, 第8年可取錢,係保本,現在係4厘, 在第8年可以一筆取 or 取一部份, remaining 在 Hang Seng 的d息照計(ie 份單的息.....), 都幾好, 我偷偷地做冇比老 ...
生日月, 開心過

水晶宮

9999金條9000一兩時我想買, 但係無時間去買到, 之後就見佢咁升升升
生日月, 開心過

水晶宮

我想請教 : 人要保留維持6個月開支的流動資金, 咁請問D流動資金是否包括定期, 股票,黄金呢 ? 即可以即時變賣的成現金的財產.

生日月, 開心過

首頁

尾頁

跳至