家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

但係基金的手續費好貴喎

大宅

原帖由 catjeffcat 於 09-8-20 09:28 發表
可以每月儲到二至三千左右, 唔識投資亦都唔想擔驚受怕, 咁應該點儲好呢??

睇你可以承受到幾多風險啦.

完全承受唔到風險的話, 中資銀行好似有啲"零存整付"嘅戶口. 即係你每個月存入一定金額(如:1千,2千咁), 維持12-18個月之後, 一次過連本帶利俾返你. 啲息口仲高啲 tim.

如果你都承受到一定程度的風險, 可以考慮月供股票. 形式有啲似供mpf/基金咁. 好多銀行都有呢類戶口.

再唔係, 你可以買9999金粒(金粒不用蝕手工費, 買賣差價亦較細). 以現時金價8,000-9,000一両計, 你儲1-2個月的錢可以買到一個5錢金粒.

大宅

月供股/基金嘅好處就係唔駛日日睇住. 只要你對某一隻股票/基金有信心, 就可以買. 由於你每月的買入價格有高有低, 所以你的平均價,唔會摸頂, 但亦唔可以摸底. 理論上,股市長期來說是向上的, 而你早年開始買入的部份便大賺.

買賣紙黃金不用考慮收藏的問題, 可以到中國銀行開一個有關戶口.中國銀行應該唔會倒閉啩.

買賣真黃金(金粒或金條), 可以到周生生或周大福買.金條的重量大, 每條的價格不少.

金幣(如:加拿大楓葉金幣), 我個人覺得有點像集郵. 其價格包含其收藏的價值, 並不是單純以重量算.

金的話, 我會買實金(金粒或金條), 因為必要時(如需要買金器俾細路妹結婚時), 都可以溶咗佢做金器.

大宅

原帖由 catjeffcat 於 09-8-21 00:49 發表

係咪真係咁好?? 我上網睇有人話佢薛錢, 咁呢 d 係齋買定係會放番出去, 咁又幾時會放同係自己叫放還是人地幫你放呢? 真係唔係好明....

唔駛睇住,係因為:(A) 今日$100買, 定係 早/遲兩日$110買, 到你3-5-7年後 賣於$200 賣時, 分別不會太大; (B) (以買#5 滙豐計) 海嘯前, $140-$150 有入貨, 海嘯低位, $30-$40 又有入貨, 平均價咪$80-$90囉.

月供計劃, 最緊要係長線(最少3-5-7年), 同最忌 供吓,停供, 又供吓, 停供(咁即係同日日睇住個市, 去捕捉高低位, 完全失去月供計劃嘅average out作用).

另外, 月供股幾時放完全由你話事; 組成基金的股票, 則由基金經理決定幾時買入/放出, 你只可以決定幾時放隻基金.

大宅

原帖由 SY_YAU 於 09-8-21 02:45 發表

上世紀的平均成本法,
一場海嘯後還有人講,
現有什麼可以長渣?(日本股市? haha)

買"磚頭"理論上就長線向上!!! (又有租收..)

"投資"必然要承受風險. "高回報, 高風險"亦係不變定律.

你為咗賺多少少利息而做定期儲蓄, 都要承受"萬一你响定期未完之前, 突然急需用錢而必須攞返啲定期出嚟"嘅風險啦.

其實, 要投資獲利, 一般要有2大條件:
(a) 要有一定眼光 (唔需要識簡"滙豐"定"恆生"好啲, 但就唔好簡中"電盈"囉);
(b) 要用多餘錢嚟投資(即係, 啲錢唔等駛), 咁你就可以同隻股票/股市鬥長命, 等個價/市好番先放 (如果唔係, 你咁好彩, 正正海嘯低迷時要用錢, 焗住放哂啲股票, 就神仙難救啦).

仲有, "磚頭"唔一定保證你唔駛蝕.
你幾時買入都好, 正正樓市最低迷時要用錢, 咪又係要焗住平賣. 另外, 賣樓唔係今日話要賣, 聽日就賣出及過2日有錢收, 舊樓/同區供應太多, 都隨時有價冇市, 賣唔出.

仲有仲有, 遇着租霸你都仲係蝕租金(同麻煩), 最慘個租客唔生性, 响你間屋自殺/發生命案, 到時幾百萬嘅投資都唔知點算.

(聲明 : 對於應該作哪種投資(股票/樓/黃金/外幣), 要視乎個人需要,同時要考慮每項投資的風險. 本人的立場是中立的)

大宅

原帖由 尼古丁 於 09-8-20 17:38 發表

注意保險公司d行政費, 我最怕d茶介小醬費, 唔覺唔覺食左你雙車, 返而零存auto pay去儲錢簡單d。

仲要留意吓, 保險公司/銀行話, 供滿幾耐唔駛供係點計.

如果唔駛供係因為你之前供落啲錢嘅利息都夠供, 咁好似而家咁低息口, 你就可能要繼續供㗎啦.

所以要問清楚呀

大宅

原帖由 雪文 於 09-8-21 14:40 發表
多謝fireball的意見.

咁請問你睇好那一隻股票長供呢 ? 我自己鐘意中電, 港燈, MTR &煤氣, 因係日用消費股. 或者供內銀股好唔好 ?

中電, 港燈, &煤氣 都係公用股, 一般上落較細, 但股市差時, 抗跌能力較高(注意:唔等於唔會跟住大市跌, 只係跌幅可能細啲). 個人認為呢類股票可以直接買入, 不用以月供形式購買.

mtr 有地產嘅成份, 並唔係單純嘅公用股.

個人較為看好 內銀股, 因為中國咁大, 中國政府又咁要面子, 一定唔會俾自己嘅銀行出事. 但至於揀邊隻內銀股, 各有各好啦, 看你自已覺得乜嘢最重要啦: 要資產值/資本最多? 管理層較積極進取? 貸款比例較重?

大宅

原帖由 SY_YAU 於 09-8-21 12:09 發表

定律解釋係不能被推反的!! (地心吸力係定律)
"高回報, 高風險"相信絕不是一個定律!!
風險建基於識同唔識!!

買一樣野你有n個優點同缺點!!!
咁你只睇缺點冇咩好講!!

實例就最好證明!!

就用10年為期,
你試搵一間 ...

你嘅知識令你可以更準確評估風險, 令你受嘅風險低啲, 但唔等於可以令風險完全冇咗.

好同意你話"買一樣野有n個優點同缺點"
買樓/股票/基金/黃金/外幣都各有優點同缺點
所以大家要考慮清楚所有優點缺點, 視乎個人需要選合適嘅投資工具.

大宅

原帖由 SY_YAU 於 09-8-21 12:09 發表
....
實例就最好證明!!

就用10年為期,
你試搵一間買出買入蝕錢樓比我看看!!
當然要計埋賺取的息!!!
舊樓6%~9%
新樓2%~4%

今日(20090821) 蘋果日報
二手速遞 新界叠茵庭高層十年蝕 1.4%

大宅

收租可以當投資利息. 但如果有做按揭, 租金未必可以cover供樓利息

大宅

約2年前, 我有朋友曾經比較過邊間銀行嘅月供股計劃最抵, 當時佢嘅結論係中銀.不過今時今日, 中銀仲係唔係the best choice就唔知啦.

冇記錯的話, 盈富基金(2800)嘅組合主要係2003年911時期的主要大藍籌(其中中資公司只佔少部份).由於現時恆指成份股中,中資公司的比重已經增加, 因此,盈富基金追蹤恆指/大市的能力已大不如前.

如果想追蹤恆指/大市, 建議不如買/月供港交所(388).大市升,成交多, 港交所所收的交易費自然多 (當然, 反之亦然).

原帖由 雪文 於 09-8-21 16:07 發表
唔該你的意見.

我睇來應該中銀買月供最好, 又可以信用卡扣數加有積分. 收息又唔使收手續費. 碎股又當正股賣.

同埋我想買 2800盈富基金好唔好 ? (月供)

...

大宅

其實幾隻內銀股都唔錯, 各有各好. 至於邊隻最好/升得最多,就要睇未來嘅發展/大環境配合邊隻多啲啦.

純粹個人議見:

工行(1398)資產值大,網絡廣,穩陣但保守.

中銀(3988)同政府關係最好(所以有乜優惠政策(如港股直通車)多數有佢份), 但海外投資較多,受外圍影響較大(所以近年在這方面的撥備較多)

招行(3688)相對地較細, 但管理層較積極, 做生意亦較靈活(我舅父話香港生意人在內地較喜歡用招行)

交行(939)各方面都較平均

因此, 如果我自己買, 穩陣啲我會買工行(1398), 進取啲我會買招行(3688)

原帖由 雪文 於 09-8-21 17:35 發表
fireball, 唔好意思唔好話我煩, 咁月供 939又點睇 ? 我想供二隻.

大宅

SY YAU, 你似乎好buy買樓作為投資工具咁噃.
不過, 唔係人人可以好似你咁有錢架嘛, 只係需要計收到嘅租金(即, 你所說的, 舊樓有6%~9%, 新樓有2%~4%的息), 而唔需要理會俾出去嘅供樓利息, 同埋唔駛理會失業時供唔到樓嘅風險.

我再三強調:

(a) 應該作哪種投資,要視乎個人需求及能力.
而, 以樓主catjeffcat 想每個月用$2000-$3000作投資, 買樓似乎不太合適囉.

(b) 每一種投資都有不同程度嘅風險.
投資前應評估各種風險的高低, 風險出現的機會率, 個人可以承受有關風險的能力等.

原帖由 SY_YAU 於 09-8-21 22:47 發表

apple news ~,~!
只計賣出買入價...
誤人誤己!!

我下面句都特等講要計埋收租息!!!

或者我錯吧,大家計數/入帳 方法不同..

見住啲人 買份儲蓄保險睇住6%息在睇十年後回報...
條數真係咁睇?

6% 一定 ...

首頁

尾頁

跳至