嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡面部有傷口, 有無藥膏或方法唔會留疤痕?

我個囡囡9月中秋節時跌倒, 撞到鼻樑位置, 那時到了醫院貼強力膠布。到現在已4個多月, 疤痕仍然在, 雖然醫生話過應該唔會留疤, 但仍很擔心, 因好礙眼。有無媽咪有類似經驗同方法? :cry: :cry:

禁止訪問

Re: 囡囡面部有傷口, 有無藥膏或方法唔會留疤痕?

大宅

芯朗,
你唔使太擔心,小朋友身陳代謝得好快,慢慢就會冇左架啦,我個仔都試過,不過就唔係面而係pet pet度,個傷口都幾深下,而家都有成3個月都重有疤,不過已經淡左好多,俾D時間啦!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

大宅

我個朋友個女撞傷眼角, 好返都有疤, (醫生話大個可能要磨皮) 佢係華潤堂買過一樽藥膏, 名我唔記得, 但要成$200, 盒粉紫色你問下sales 一定知, 因為都幾貴. 佢個女用左一段時間絛疤d色淡左好多.

複式洋房

summer_66:

多謝你的意見, 但如果你有機會, 可否問問你朋友用完之後的成效或藥膏名字, 萬分謝謝!

首頁

尾頁

跳至