論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

Name: JUYATI
Date of Birth: March 1, 1980
Place of Birth: Semarang
Passport No.: AL 677xxx
HKID.: W975xxx (3)

Experience:
1999 - 2001 Tai Wan
2004 - 2007 Singapore
2008 - 2009 Hong Kong (2個不同僱主, 只做左1-2個月)

(1) 僱主係台灣人, 做左約數個月, 日日比粥水佢食, 所以自己唔做, Agent確認此為事實
(2) 我係佢銀包搵到前僱主電話, 得知佢做左約一個月, 唔聽教而被炒 (當然我係近期先知啦)
優點:
1. 對BB好好, 又肯同佢玩, ok細心
2. 星期日放假會做哂野先出門口
3. 日日都接近11:30訓覺, 朝早6:45起身

缺點:

1. 容易受外界影響, 情緒化, 容易喊
2. 有時會黑面
3. 揀飲擇食 (唔食豬, 唔食魚, 唔食濃味野, 因為我唔食牛, 日日為左佢, 諗食乜諗到頭都大)
4. 又怕凍, 又怕熱 (當然我冇屈服, 比佢開冷氣啦)
5. 最麻煩的事
- 第一次: 我發現唔見左一支Olay 洗面sample, 問佢話唔知, 第2朝出現返
- 第二次: 我係佢個袋發現我的旅行裝牙擦+數塊護墊, 跟住我係言語間話佢知攞我的野要出聲, 結果第二日牙擦出現返
- 第三次: 皆因早前發現牙擦事件, 如是這我接著幾日再睇佢個袋, 第一日銀包只有2張$100, 第二日多左2張$20同1張$10, 第三日再多左5張$10, 佢呢幾日冇出過街, 只係因為屋企冇電上左婆婆屋企, 我懷疑佢係婆婆屋企偷錢的主要原因係我有一個儲好多$10摺左心形的放係一個可樂樽, 巧合下佢的5張$10有好多摺痕!!!

始終我有BB, 而佢對我BB又好......真係好煩呀!!!

大家可以比D意見我嗎?

別墅

炒人又要破財,好傷架。不如自己嘅財物睇緊D,再觀察下佢做野O唔OK啦,食野如果係佢自己揀飲擇食,就叫佢自己諗掂佢,無可能叫僱主遷就佢。呢度係香港,唔系印尼,有咩可能提供完全合佢口味的食物呢?大家合理D好。

子爵府

其實, 佢上幾次做唔長, 會唔會都係因為偷野呀!

養個賊係屋企, E + 就幾十幾百, 攞下你d Sample。 遲下真係唔可以預料架喎! 因為愈攞(偷)得多, 個膽會愈來愈大架!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

畀面勳章

原帖由 jk67jk 於 09-8-21 17:38 發表
其實, 佢上幾次做唔長, 會唔會都係因為偷野呀!

養個賊係屋企, E + 就幾十幾百, 攞下你d Sample。 遲下真係唔可以預料架喎! 因為愈攞(偷)得多, 個膽會愈來愈大架! ...

我曾經直接問過佢前僱主, 佢就confirm佢做的一個月冇偷過佢地野!!!

唉......

別墅

嘩~~
有鋪偷野引,點都唔可以留.
今日偷野比妳搵到,下次佢襯佢放假之前一日先偷,之後擺係弟二度,妳想搵都搵唔返.
日日都要防佢.
邊有咁得閒呀.
今日偷錢,遲下借錢妳重煩.
一於無得留低.
唔係第日妳實"學"眼淚啦.......

複式洋房

黑面食唔慣香港野就唔出奇..

但如果你好sure佢手腳唔乾淨仲唔係一次半次, 你應請過個新; 因為我覺得誠信都好緊要; 佢搞到依家你都唔可以信任佢; 又點放心俾湊bb ge 重任佢?

重有agent 講ge唔好信晒.

男爵府

偷嘢一定無得留低,一定炒硬

大宅

Impossible to lock up all $$, e.g. Octopus card, some coins..., so, better fire the maid asap.

複式洋房

佢偷嘢妳都仲留佢向屋企????
一於搵機會試吓佢手腳乾5乾淨啦,我朋友試過,不動聲息,抄低所有銀紙number,D嘢照平時一樣,睇吓佢會5會偷,結果係佢個工人真係偷錢,人贓俱獲,咪打999拉佢,即炒,連機票錢都慳番。

首頁

尾頁

跳至