跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

我想搵d playgroup比我個仔去, 佢14個月喇, o向hk上過幾次, 不過我唔知penang邊度有, 大家可唔可以幫下我?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢間我打聽過唔錯(問過其他人),我都係最近先知佢地有個website。我自己未有時間(其實係我老公未有時間)去實地觀察過,但我都想去睇下環境。playgroup 應該係parent toddler group

別墅

thanks a lot!等我打個電話去問問先, 有時間去望下, 我今日經過jammin senzation, 有kinder beat既playgroup, 係比2-3歲小朋友, 都好似幾得意....

因為身邊冇咩同年or差不多大的小朋友, 我想個仔對多d其他小朋友, 係有冇比妳個b去上下?
原帖由 Elefant老婆 於 09-8-22 12:20 發表
呢間我打聽過唔錯(問過其他人),我都係最近先知佢地有個website。我自己未有時間(其實係我老公未有時間)去實地觀察過,但我都想去睇下環境。playgroup 應該係parent toddler group

http://www.thelearninggarden.com.my/ind ...

珍珠宮

XXXXX 响邊?

我其實唔知道間playgroup規模係點樣,因我有個朋友响果度教佢同我講過如果想去playgroup可以試下佢果度,但我都仲未有時間帶個仔去睇睇,後來同另一位朋友講起,佢話呢間唔錯不過係貴少少(我希望係一分錢一分貨)佢自己個仔以前都去呢間。我最主要係想睇下kindergarten係點,因我個仔要讀kindergarten,我想揾一間教晒中英馬拉文嘅(最好佢地教埋oxford reading scheme lady bird果D書 ),同埋希望有識得嘅人讀過,會有D信心,但我老公除咗忙返工之外,我地又忙新居嘅事,仲未去處理亞仔嘅野。

其實我都係諗住俾多一個提議,可以作多方面考屢。你個仔仔同另外一個檳城媽媽嘅女女都係一歲+,唔知你地有無見過面呢?我好想約你地出黎,原本我suppose今日arrange去meet 佢㗎但係我老公約咗個designer出黎講kitchen 嘅野。(真係好煩!)mouth:mouth:" />

別墅

我唔係咁熟d街名, 不過間野係green lane一直去, 往tesco方向入subway前, 右手邊...

如果可以出黎見下好好呀, 我冇咩朋友, 又係full time mama, 好悶.... d細路又識多d朋友.......

我個msn係: [email protected], 可以add我因我唔係成日入黎.....再唔係pm埋mobile no比妳呀....

期待認識妳地!!!

原帖由 Elefant老婆 於 09-8-22 18:45 發表
jammin senzation 响邊?

我其實唔知道間playgroup規模係點樣,因我有個朋友响果度教佢同我講過如果想去playgroup可以試下佢果度,但我都仲未有時間帶個仔去睇睇,後來同另一位朋友講起,佢話呢間唔錯不過係貴少少(我希望係一 ...

大宅

畀面勳章

Elefant老婆,

"另外一個檳城媽媽嘅女女都係一歲+"
你係唔係講緊我呀

大宅

畀面勳章

Hello daisy,

我都係一個香港o既檳城mama.. 我add左你msn.. 得閒傾下偈啦..

珍珠宮

係呀!
原帖由 Semall 於 09-9-30 21:25 發表
Elefant老婆,

"另外一個檳城媽媽嘅女女都係一歲+"
你係唔係講緊我呀

大宅

畀面勳章

好耐都唔見你係隔離打牙骹喎

原帖由 Elefant老婆 於 09-10-1 01:46 發表
係呀!

珍珠宮

隔離即係邊度?呢幾日個網好慢,我用strxxmyx以前唔係咁嘅(以前都好快)係呢兩日龜速咁。

原帖由 Semall 於 09-10-1 22:56 發表
好耐都唔見你係隔離打牙骹喎

大宅

畀面勳章

上個星期真係龜速上網.. 乜鬼網都開唔到..
呢幾日先好番D..

"隔離"咪即另一個帖囉.. 呢排個邊都靜左好多.. 無乜人留言...

你之前講個間"THE LEARNING GARDEN", 2/10 個日有個OPEN DAY, 不過我去左KL .. 所以去唔到..

不如下次我地約埋自己中上去.. 入去睇下乜野環境...

別墅

原帖由 Semall 於 09-10-8 00:28 發表
上個星期真係龜速上網.. 乜鬼網都開唔到..
呢幾日先好番D..

"隔離"咪即另一個帖囉.. 呢排個邊都靜左好多.. 無乜人留言...

你之前講個間"THE LEARNING GARDEN", 2/10 個日有個OPEN DAY, 不過我去左KL .. ...

其實我一向都覺呢邊上網好慢, upload相上blog要好耐

都好, 妳地去預埋我, 其實我都唔太知o向邊

男爵府

chanpcdaisy, Semall, Elfany老婆,

妳們好! 我本來都係住係penang既hk媽咪, 我阿仔都係在penang出世, 但住左兩年幾之後, 真係唔多習慣嗰邊既生活, 終於係阿仔一歲既時候, 決定返hk長住, e+我同c6都係hk做工, 阿仔已經讀k2。

所以, 我睇到chanpcdaisy既post, 我真係好明白妳既感受, 人生路不熟, 朋友唔多, 日子真係好難過。雖然我e+係香港, 但我每年x'mas都會返penang, 因為我要renew visa, 所以如果妳們有d咩需要從hk帶過去penang, 可以同我講, 睇吓幫唔幫到手, 因為大家都係penang既香港媽咪!

大宅

畀面勳章

Hello KimB,

可以識多一個PENANG 既香港媽咪.. 好
原來檳城都有好多香港媽咪係到住O架.. 其實我初初黎既時候都有D唔慣.. 不過住落左就無想像中咁差.. 都係要自己慢慢調節.. 宜家有左個女.. 覺得係檳城住會好D添

如果你番黎.. 可以約出黎吹下水喎..

男爵府

hi Semall,

你個囡囡幾大呀? 你去左penang幾耐呀? 其實penang唔係唔好, 但因為我唔識駕車, 出入都要我62車我, 所以覺得唔方便。

原帖由 Semall 於 09-10-26 10:54 發表
Hello KimB,

可以識多一個PENANG 既香港媽咪.. 好
原來檳城都有好多香港媽咪係到住O架.. 其實我初初黎既時候都有D唔慣.. 不過住落左就無想像中咁差.. 都係要自己慢慢調節.. 宜家有左個女.. 覺得係檳城住會 ...

別墅

妳好, KIMB, 識多個HK MAMA真好, 妳如果番黎出黎傾下計.....其實我都成日番HK, 11月中會番去呀....

妳老公HK做野, 咩佢地唔係HK人, 搵野做會唔會難D呀?

原帖由 KimB 於 09-10-23 10:44 發表
chanpcdaisy, Semall, Elfany老婆,

妳們好! 我本來都係住係penang既hk媽咪, 我阿仔都係在penang出世, 但住左兩年幾之後, 真係唔多習慣嗰邊既生活, 終於係阿仔一歲既時候, 決定返hk長住, e+我同c6都係hk做工, 阿仔已 ...

大宅

畀面勳章

KimB,

我囡囡22個月.. 就黎2歲喇..
如果你唔識開車.. 真係好唔方便.. 如果你識開車.. 起碼都可以出去見下朋友... 唔駛下下都要人載.. 呢樣野真係十萬個唔習慣..

係喇.. 我都想知道.. 你c6 係香港搵野做難唔難 ? 不過我知如果搵到野做.. 住夠7年.. 就可以攞長期居留 (3粒星).. 香港比馬來西亞容易好多..

原帖由 KimB 於 09-10-27 10:38 發表
hi Semall,

你個囡囡幾大呀? 你去左penang幾耐呀? 其實penang唔係唔好, 但因為我唔識駕車, 出入都要我62車我, 所以覺得唔方便。

男爵府

chanpcdaisy,

你11月中番hk, 咁幾時會再返penang? 我今年應該dec 25 會返penang, stay until early jan. 好呀! 如果可以出黎傾吓計都好, 不過我淨係識去Plaza Gurney, 因為近我屋企。

其實你幫c6申請左dependant visa之後, 佢就有HKID, 只不過唔係3粒星, 但可以係hk工作, 所以唔難搵工。如果冇HKID, 間公司就要幫佢申請 working visa, 所以唔係咁多公司會請冇身分證既人,因為比較麻煩。不過, 當然要睇吓搵咩類別既工, 同職位級別啦!

原帖由 chanpcdaisy 於 09-10-28 13:00 發表
妳好, KIMB, 識多個HK MAMA真好, 妳如果番黎出黎傾下計.....其實我都成日番HK, 11月中會番去呀....

妳老公HK做野, 咩佢地唔係HK人, 搵野做會唔會難D呀?

男爵府

Semall,

我都知唔識開車真係好麻煩, 但我返左嚟hk之後,忙到死死吓, 都仲未走去學車, 睇嚟真係要快d學先得。

係呀! hk既immigration真係effective個馬來西亞多多聲, 我猶記得初到penang, 要申請個visa, 簡直煩到死, 到e+都要每年renew一次。唔知你哋係唔係咁樣? or 已經入籍??

其實e+咁既經濟環境, 唔理你係唔係hk人, 都唔容易搵工。我個sister-in-law係JB, 佢公司closed, 所以今年初都冇工做, 唔知e+搵到工未?

btw, 你哋hubby係自己做生意or打工? 你覺得如果一家人都係penang生活, 要幾錢先夠呢? 因為我知c6有諗過全家返penang

原帖由 Semall 於 09-10-28 13:24 發表
KimB,

我囡囡22個月.. 就黎2歲喇..
如果你唔識開車.. 真係好唔方便.. 如果你識開車.. 起碼都可以出去見下朋友... 唔駛下下都要人載.. 呢樣野真係十萬個唔習慣..

係喇.. 我都想知道.. 你c6 係香港搵野做難唔難 ? ...

大宅

畀面勳章

快d學喇.. 阿媽由細教到大.. "求人不如求己".. 將來你識楂車就可以成日出黎wet

初初黎o既時候.. 一年都唔知要去幾多次immigration.. 每次去都要半日.. 佢地d 工作效率真係好得.. 我懷疑佢地睇到外面越多人等緊.. 入面d人就會越開心

宜家我都係每年extend visa.. 佢話我呢邊既immigration 未試過批多過一年.. 所以佢地都係比一年我.... 如果可以.. 夠5年都會試下申請PR(長期居留).. 入籍就唔想喇.. (入籍=國籍係馬來西亞).. 宜家我地攞HKSAR PASSPORT 都唔知幾好.. 唔駛咁客氣喇.. 你比我.. 我都唔要呀..

我老公都係打工.. 不過就叫做OK.. 搵o既人工都算唔錯.. 我覺得如果兩公婆自己住.. 一個月最少大約RM3K 都可以.. 不過如果有小朋友.. 可能就唔夠..

小朋友係馬來西亞住.. 我覺得好過係香港.. 起碼住O既環境都好D.. 又無好似香港咁... 兩歲人仔已經要返學讀書.. N1應該係3歲.. 就係因為好多父母都驚自己仔女比人落後.. 就要讀PN CLASS.. 係唔係太過緊張呢??
當D仔女未夠兩歲就要四圍撲學校報名交表..

可能我唔係香港.. 如果我住係香港.. 我可能都會做一樣既野...所以我真係無諗過比個女返去香港讀書

原帖由 KimB 於 09-10-28 17:34 發表
Semall,

我都知唔識開車真係好麻煩, 但我返左嚟hk之後,忙到死死吓, 都仲未走去學車, 睇嚟真係要快d學先得。

係呀! hk既immigration真係effective個馬來西亞多多聲, 我猶記得初到penang, 要申請個visa, 簡直煩到死, ...

首頁
12345...11

尾頁

跳至