嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

我有用過AVENT & B-free
個人認為 B- free 好d, 無咁多氣, 無雙xA.
AVENT 出街就方便D, 但唔知點解, 換咗3 號奶咀後, 沖奶時漏出黎, 激死人

子爵府

好媽媽勳章

b_free
hello hello

大宅

avent

男爵府

avent 係市面點解搵唔到pes樽既?

男爵府

我用緊 avent, 唔好, 會漏, bfree都ok, 但條管太煩, 唔覺咁真係咁好用, nuk都好用, 不過我覺得個咀太扁, bb成個咀方入口玩..不過站時係最好..

複式洋房

大部份奶樽都差不多, 樽倒轉會 水, 是用來測奶溫.
Avent係肥仔樽, 樽料比較靚, 用法一般但貴.
B-free專利排氣設計, BB飲少些風, 但清洗及裝配時真的很麻煩, 有爸媽就放棄用它, 因為點都要幫BB掃風.
Nuk是最多人用, 亦是BB最喜愛的奶樽, 因為它的奶咀是BB最易吸吮, BB一但用上它就不會願意轉用其他牌子.
TT係胡老肥樽, 平價但只係PP料, 奶咀模仿母親乳頭, 軟得可以360度轉, 有陪月介紹它的排氣很好.
ChuChu瘦樽, 樽料比較靚, 要用海棉擦洗, 不能倒轉試奶溫, 用溫度貼或開水時很準. 而奶咀比較要用力吮, 如果BB要吸母乳, 提議用這款, 因為母乳最難吸, BB習慣難奶樽就會多願意直接吸母乳. 而它亦有模仿母乳乳頭的奶咀.
這些都是以前於BB用品部做零售的經驗.

複式洋房

I am using Dr Brown (narrow neck) and B-free. I prefer Dr Brown to B-Free. The milk flows faster for Dr Brown.

禁止訪問

子爵府

我個仔用過nuk, b free, pigeon, avent, chu chu.
越簡單既原來越好用,首揀pigeon玻璃奶樽,次選chuchu(出街用)

民房

我用緊Avent~~

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 shanpony 於 09-8-26 16:07 發表
大部份奶樽都差不多, 樽倒轉會 水, 是用來測奶溫.
Avent係肥仔樽, 樽料比較靚, 用法一般但貴.
B-free專利排氣設計, BB飲少些風, 但清洗及裝配時真的很麻煩, 有爸媽就放棄用它, 因為點都要幫BB掃風.
Nuk是最多人用, ...

100% AGREED !

大宅

原帖由 yeeyeey2k 於 09-8-26 21:03 發表
我個仔用過nuk, b free, pigeon, avent, chu chu.
越簡單既原來越好用,首揀pigeon玻璃奶樽,次選chuchu(出街用)

咁請問你係用咩咀的呀?
因為pigeon係扁咀, chuchu係圓咀...
謝謝~

禁止訪問

大宅

我用緊 avent, 唔好, 漏到七彩mouth:

子爵府

兩個奶咀我個仔都肯啜,不過佢10個月大時已經唔鍾意俾我地抱住餵,要加飲管先得,所以全部都轉左用Pigeon咀。

講明先,pigeon玻璃樽係用唔到飲管ga,因為個樽口係比塑膠既窄少少ga。(因為玻璃係厚過塑膠)

原帖由 bulubee 於 09-8-27 20:59 發表

咁請問你係用咩咀的呀?
因為pigeon係扁咀, chuchu係圓咀...
謝謝~

大宅

Nuk方便易洗,仿母乳咀設計,比起chuchu平好多
b-free真係無咁多氣,又有玻璃瓶,用起黎放心d,但清潔比較論盡,個steamer同儲存盒要有番咁上下大先可以放哂所有配件
so far我只買過呢兩隻樽,都唔打算買第三隻牌子,bb飲慣佐d咀就ok

複式洋房

回覆 1# CatEgg 的文章

I try Nuk, Nuby, Pigeon and Chu Chu.

I will choose Chu Chu, the best!!!

首頁

尾頁

跳至