樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

有無地產職員呀?
請教. 想問睇樓紙有限期限呀?
我聽說如果經agent 睇左一屋.3個月內唔可以私下跟業主買賣; 如果過左3個月之後. 係唔係已經可以自行跟果位業主買賣?

睇樓紙既期限. 係唔係有限3個月的?? 會唔會有個別公司限制更長?!

男爵府

原帖由 giveupaguy 於 09-8-26 15:33 發表
有無地產職員呀?
我聽說如果經agent 睇左一屋.3個月內唔可以私下跟業主買賣; 如果過左3個月之後. 係唔係已經可以自行跟果位業主買賣?

睇樓紙既期限. 係唔係有限3個月的?? 會唔會有個別 ...

好似半年架

大宅

醒目開學勳章

原帖由 hidingdong 於 09-8-26 15:51 發表

好似半年架

請問知唔知邊度可以查到期限幾長?

大宅

我簽開既係3個月,張紙度有寫低頭尾日期
你最好check返手上copy作實

過左限期就你同邊個買都唔使賠佣

男爵府

你唔記得左個期限幾耐?你搵返同一間公司係咁二睇一兩間樓咪知law. 記住唔好睇你鐘意果個單位就得。
原帖由 giveupaguy 於 09-8-26 15:33 發表
有無地產職員呀?

睇樓紙既期限. 係唔係有限3個月的?? 會唔會有個別 ...

洋房

normally 6 months but subject to the signed agreement, anyway pls ask your agency clearly before doing any deal.........

原帖由 giveupaguy 於 26/8/2009 15:33 發表
有無地產職員呀?

複式洋房

通常3個月,你睇返張睇樓紙,有寫架

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原來真有其事... 我仲以係我個 agent 吹水, 原來真係有人搵 agent 睇啱就私下做賣買.... 樓主你搵人睇之前唔係已經係預左比佣架咩?? 唉..... 真係.... 咁第時都叫個囡唔好入呢行啦.... 分分鐘白做.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-8-27 06:29 發表
原來真有其事... 我仲以係我個 agent 吹水, 原來真係有人搵 agent 睇啱就私下做賣買.... 樓主你搵人睇之前唔係已經係預左比佣架咩?? 唉..... 真係.... 咁第時都叫個囡唔好入呢行啦.... 分分鐘白做. ...

唔該你未了解事實之下唔好亂up!!!!
4-5個月前睇左間屋. 點知個業主說已出租左.唔賣!!!

咁岩上星期見個業主來收租. 好奇818 看看佢仲會唔會出售!
個業主講仲有半年多租約. 問我仲考唔考慮.

唔怪得咁多人在此比人鬧. 人言可畏...唉!!!

大宅

醒目開學勳章

原帖由 臭b豬媽媽 於 09-8-27 03:23 發表
通常3個月,你睇返張睇樓紙,有寫架

當時個業主說已出租左間屋唔賣...張紙無留到呀!!!!
而家撞返個業主. 佢又叫我考慮連約一起買...
我記得around 4-5個月前睇的
所以想sure 個期限係3個月 or 半年囉!!!

大宅

醒目開學勳章

原帖由 siuchungpui.09 於 09-8-26 20:54 發表
normally 6 months but subject to the signed agreement, anyway pls ask your agency clearly before doing any deal.........

知道了. 謝謝你呀!!
我只記得係4-5個月前看的...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 giveupaguy 於 09-8-27 08:58 AM 發表

唔該你未了解事實之下唔好亂up!!!!
4-5個月前睇左間屋. 點知個業主說已出租左.唔賣!!!

咁岩上星期見個業主來收租. 好奇818 看看佢仲會唔會出售!
個業主講仲有半年多租約. 問我仲 ...

我無閙你喎.... 你係呢個 post 一開始都無提過話你睇過佢租左比人唔賣, 而家又同業主再傾..... 如果你係個 post 一開始講左, 我根本都唔會咁講...如果我語言上對你做成誤會或不快, 我係度對你講聲對唔住....

珍珠宮

原帖由 giveupaguy 於 09-8-27 09:00 AM 發表

當時個業主說已出租左間屋唔賣...張紙無留到呀!!!!
而家撞返個業主. 佢又叫我考慮連約一起買...
我記得around 4-5個月前睇的
所以想sure 個期限係3個月 or 半年囉!!! ...

如果你真係仲對層樓有興趣, 你要留意你話 4-5 個前睇樓時個業主話唔賣租左比人, 而個業主又話仲有幾個月, 咁即係租約幾時完叫業主比份約你睇一年生一年死? 重有唔知租客有無問題是否租霸..... 感覺有小小怪....

大宅

醒目開學勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-8-27 09:24 發表

如果你真係仲對層樓有興趣, 你要留意你話 4-5 個前睇樓時個業主話唔賣租左比人, 而個業主又話仲有幾個月, 咁即係租約幾時完叫業主比份約你睇一年生一年死? 重有唔知租客有無問題是否租霸..... 感覺有小小怪.... ...

果日跟個業主了解左幾個月前既事
原來4-5個月前. 果個地產經紀壓佢價 (明明mkt price 160左右. 經紀壓到14x) 個業主唔肯啦. 但經紀仲係咁打電話比業主. 煩到業主直情一口拒絕 (唔會再賣)

好啦..當時我問返地產經紀個業主係唔係真唔賣先? 地產經紀都幾唔好態度覆我 : 業主已經出租左. 都叫你比高d價架啦. (ps : 我從沒有回過任何價比地產經紀的)

所以今次見到業主. 我膽粗粗問下佢本人
才知道個地產經紀跟業主有少些不愉快囉!
我有心亦合眼緣間屋 (嘻~~樓下搬樓上) 而家個業主叫我考慮下. 我們都交換左聯絡. 所以才上來問下各位點check 回睇樓紙期限囉.

珍珠宮

原帖由 giveupaguy 於 09-8-27 10:22 AM 發表

果日跟個業主了解左幾個月前既事
原來4-5個月前. 果個地產經紀壓佢價 (明明mkt price 160左右. 經紀壓到14x) 個業主唔肯啦. 但經紀仲係咁打電話比業主. 煩到業主直情一口拒絕 (唔會再賣)

好啦..當時我問返地產經 ...

哦.... 原來係咁, 咁即係業主無租比人.... 個期三至六個月不等. 如果係 4-5 個月前的事如果你地傾好左價錢, 咪等多兩個月先簽應該比較穩陣. 不過好難講個價係咪正常, 因為如果放得叫做高的會很難賣得出亦都唔會咁出力帶人去睇. 不過你自己做賣買都要自己去做查冊(呢 D 原本係地產負責做) check 清楚個個係咪業主本人先好簽文件.

侯爵府

好媽媽勳章

你地點搵到個yip主 ?
原帖由 catjeffcat 於 09-8-27 10:52 發表

哦.... 原來係咁, 咁即係業主無租比人.... 個期三至六個月不等. 如果係 4-5 個月前的事如果你地傾好左價錢, 咪等多兩個月先簽應該比較穩陣. 不過好難講個價係咪正常, 因為如果放得叫做高的會很難賣得出亦都唔會咁出 ...

侯爵府

好媽媽勳章

岩岩係中o 睇樓 張copy上係寫3個月既
有無地產職員呀?

大宅

醒目開學勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-8-27 10:52 發表

哦.... 原來係咁, 咁即係業主無租比人.... 個期三至六個月不等. 如果係 4-5 個月前的事如果你地傾好左價錢, 咪等多兩個月先簽應該比較穩陣. 不過好難講個價係咪正常, 因為如果放得叫做高的會很難賣得出亦都唔會咁出 ...

個業主有租比人呀

大宅

醒目開學勳章

原帖由 ShinTeresa 於 09-8-27 11:22 發表
你地點搵到個yip主 ?

我住樓下..我看中的就是樓上
業主來收樓上租時. 我主動問業主囉.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 ShinTeresa 於 09-8-27 11:24 發表
岩岩係中o 睇樓 張copy上係寫3個月既

我都有一張唔係果間地產的睇樓紙.都係3個月
只是我擔心間間有不同.所以上來請教各位

首頁

尾頁

跳至