自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

姑奶老公果邊既親戚
人見都唔知有無見過, 佢地2個仔女來英國讀書, 幾十萬一年. 幾晚酒店都比唔起??

我99度得2間房 ..

仲要係尋晚通知明晚過來.. 嘩, 咁既人都, 奉旨架 ?

呻完

男爵府

醒目開學勳章

咁奇?
見都未見過都比佢借宿,姑奶老公都好open

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

會唔會遲d叫埋2個仔女去你99度寄宿...?

**

原帖由 sasa@uk 於 09-8-26 19:18 發表
姑奶老公果邊既親戚
人見都唔知有無見過, 佢地2個仔女來英國讀書, 幾十萬一年. 幾晚酒店都比唔起??

我99度得2間房 ..

仲要係尋晚通知明晚過來.. 嘩, 咁既人都, 奉旨架 ?

呻完 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

下?唔可以唔借架?三唔識七架喎....

大宅

咁你99有無拒絕?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

有D人就係咁先慳到$....
不可以REJECT嗎...?
好5舒服者...都5識...無拿拿入黎住...
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

我99邊識拒絕人

本來話要我地做 guardian, 依家又話搵到學校附近既 family

可能想同我地混熟d, 方便將來做 back up

我地返香港都係住酒店乍, 唔係有錢架, 無錢咪唔返囉..
問下佢遲d返香港可唔可以招呼我地一家幾口先得 :evil:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

If it is only 幾日, I think it is ok.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

哎呀..........我地屋企好細架咋,邊似你地處咁大呀,你地都係住酒店舒服啲,番呢玩呢啲唔使得你幾多姐.住一晚都唔使20lb ......呢個就係答案

原帖由 sasa@uk 於 09-8-26 20:10 發表
我99邊識拒絕人

本來話要我地做 guardian, 依家又話搵到學校附近既 family

可能想同我地混熟d, 方便將來做 back up

我地返香港都係住酒店乍, 唔係有錢架, 無錢咪唔返囉..
問下佢遲d返香港可唔可以招 ...

珍珠宮

原帖由 jamieconnie 於 09-8-26 20:42 發表
哎呀..........我地屋企好細架咋,邊似你地處咁大呀,你地都係住酒店舒服啲,番呢玩呢啲唔使得你幾多姐.住一晚都唔使20lb ......呢個就係答案

...

如果我屋企大, 我都唔介意
不過我& 99 地都係住flat, 得2間房
點迫咁多人? 仲有4個人既行李 .. my God

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

民房

原帖由 jamieconnie 於 09-8-26 20:42 發表

...

子爵府

不過有時d"外國朋友"真係會有呢種思想喎,會先諗親戚朋友借宿,好少諗"應該住酒店"....
就好似d大陸親戚咁,佢地一落香港就覺得香港親戚要包佢地吃喝玩樂咁,,,,
呢d係風氣卦..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我都唔明點解 D 人成日覺得住係外國間屋一定會有 guest room 可以隨時招待人不論親疏, 我都有 D 咁既親戚朋友每次我返香港見面時佢地都話第時會嚟旅行順便探我, 跟住問我有冇地方住先, 好似奉旨咁, 你去得旅行都預左要駛一筆, 幾晚酒店都俾唔起就唔好去, 打搞人地唔覺得唔好意思個咩, 除非主人家開口就話啫.

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

咁佢哋係問:可唔可以嚟借宿幾日?
定係話:我哋一家四口明天會嚟你屋企住幾日?
因招乎吓人冇問題,不過佢奉旨咁我就會條氣唔順。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 茹媽咪 於 09-8-26 13:24 發表

at least your 99 knows who they are. my mom can let "3 not knowing 7" strangers to stay in her home for months - only know them when sitting next to each other on plane, then brought them home - as she was told that he was an officer for chinese govt who came to canada to look for chances for investment in canada. stupid her believed every word and thinking of taking "jet so". he moved in that night, i moved out the same night.

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

咁我自己都幾鍾意招乎親友嚟我屋企住,
不過要係d好熟嘅親友,
唔熟果d就唔好啦,
好唔自在,
一陣招乎不周又唔知點講你 .....
原帖由 usbaby 於 09-8-26 13:33 發表
我都唔明點解 D 人成日覺得住係外國間屋一定會有 guest room 可以隨時招待人不論親疏, 我都有 D 咁既親戚朋友每次我返香港見面時佢地都話第時會嚟旅行順便探我, 跟住問我有冇地方住先, 好似奉旨咁, 你去得旅行都預左 ...

珍珠宮

原帖由 紅紅 於 09-8-27 02:37 發表
咁佢哋係問:可唔可以嚟借宿幾日?
定係話:我哋一家四口明天會嚟你屋企住幾日?
因招乎吓人冇問題,不過佢奉旨咁我就會條氣唔順。

我真係唔知佢地點開口問
其實佢地根本就住緊酒店, 可能係 package 來
果間酒店我知道亦都唔係貴既

我99 今日講, 都係為左佢女既面子咁囉, 如果唔係都唔想煩, 咁我都明既
其實我姑奶都好好既, 不過呢次我覺得有d 夾硬來, 點解會人來到英國先講話要過來住喎?

珍珠宮

原帖由 ckkwkl 於 09-8-27 02:40 發表

at least your 99 knows who they are. my mom can let "3 not knowing 7" strangers to stay in her home for months - only know them when sitting next to each other on plane, then brought them home - as ...

嘩你阿媽好勁
佢有無睇警訊?
世界上好多壞人架 嘛

珍珠宮

原帖由 usbaby 於 09-8-27 02:33 發表
我都唔明點解 D 人成日覺得住係外國間屋一定會有 guest room 可以隨時招待人不論親疏, 我都有 D 咁既親戚朋友每次我返香港見面時佢地都話第時會嚟旅行順便探我, 跟住問我有冇地方住先, 好似奉旨咁, 你去得旅行都預左 ...

如果真係親戚, 真係朋友, 當然無乜問題

但搭上搭既親戚朋友, 就有d 唔知點咁囉..

首頁

尾頁

跳至