嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb呢2-3weeks成日在頭皮/頸後/耳背出類似風"lan"既野,某個位出左幾個鐘退左,又到其他位出!食過西藥一星期,但係而家仲有出,應該點攪好?

anyone can help pls?? tks!!!

大宅

push

禁止訪問

男爵府

我bb都試過, 睇咗一次醫生, 無食曬d藥同搽咗小小藥膏己好返, 醫生話係敏感, 佢話其實d藥唔係用來醫病, 只係令bb舒服些, 佢話要離開致敏原同唔好比佢熱親, 用下凍毛巾敷

伯爵府

多數都係食左敏感食物例如牛奶, 雞蛋等等, 其次天氣太熱, 衣服質地都會令BB敏感. 蕁麻疹一般都會自然好返, 有時一日就退, 有時要幾日, 甚至幾個星期.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係過敏呀!! 你最近比左 d 什麼佢食? 或 轉左什麼洗衣用品, 沖涼野? 衣服? 或者屋企多少 d 什麼野? 佢最近接觸過什麼野?

因為出風癩係過敏現象, 將過敏既野遠離 bb, d風癲就會慢慢減退

男爵府

試下去有中藥賣既藥房俾D人睇下, 叫佢搵D野煲D野俾BB 沖涼囉...

我BB上個星期都係咁呀, 食左2日藥, 再加沖D中藥, 第三日就好番啦...

大宅

tks all!!我bb13個月,佢其實呢排無食新食物,無乜特別接觸過新野!醫生話有時好難搵致敏原,要逐樣測試就好似大海撈針!佢話好多時都係等佢自己好,有d1-2wks,有d幾個月都得!

bb食完一星期藥,好左,點知上星期有幾晚又黎,痕到佢成晚係咁"典",係咁"拎",結果同佢睇多次醫生!我都無跟足分量,只係晚上俾佢食一次藥,咁佢又無再出,我諗住食多個星期停藥後睇下點樣......

我上星期同佢睇專科睇另一樣野,個醫生介紹左一個皮膚專科俾我,但問過好貴,睇一次$1500,要測試致敏原每樣$80!!!

其實我有諗過再吾得睇中醫,因為呢d野通常好似食中藥先好,不過咁細個我又吾係好敢俾佢食囉! :(

大宅

我囝囝都係咁呀 , 而家成個月都未好呀.
之前試左幾個西醫 , 食左藥好d , 唔食又出 .
最來試下中醫 , 點知食左中藥 , 出得仲利害左. 明天 book 左專科 , 問左診金要 $800 , 藥仲要另計 . 希望真係可以好啦.

大宅

原帖由 牛家之婦 於 09-9-4 00:16 發表
我囝囝都係咁呀 , 而家成個月都未好呀.
之前試左幾個西醫 , 食左藥好d , 唔食又出 .
最來試下中醫 , 點知食左中藥 , 出得仲利害左. 明天 book 左專科 , 問左診金要 $800 , 藥仲要另計 . 希望真係可以好啦. ...

你個仔又係咁呀??食左中藥 , 出得仲利害左呀???我都怕佢一停藥又黎過呀!!!無端端吾知點解會出d咁麻煩既野!!!

你可吾可以俾定你睇果個專科既info我呀?同埋你之後上黎再講下佢得吾得呀!希望今次可以好番哂啦!!!...thanks a lot!!!

大宅

醫生話佢有少少濕疹 & 風難你因為過敏所致.
而家配左d藥膏 & 沖涼的泡液.
星期一返去skin test 搵出致敏原.
因為我囝囝食左藥,所以要隔幾日先可以 test.

原帖由 pino 於 09-9-5 00:57 發表

你個仔又係咁呀??食左中藥 , 出得仲利害左呀???我都怕佢一停藥又黎過呀!!!無端端吾知點解會出d咁麻煩既野!!!

你可吾可以俾定你睇果個專科既info我呀?同埋你之後上黎再講下佢得吾得呀!希望今次可以好番哂啦!!!...t ...

大宅

原帖由 牛家之婦 於 09-9-6 00:48 發表
醫生話佢有少少濕疹 & 風難你因為過敏所致.
而家配左d藥膏 & 沖涼的泡液.
星期一返去skin test 搵出致敏原.
因為我囝囝食左藥,所以要隔幾日先可以 test.

...

skin test......係咪每次只可test一樣野?e.g. egg 咁會吾會好似大海撈針咁?

我仔仔食左10日藥之後無再俾佢食,跟住果晚出左一次,暫時呢幾日無再見到,希望stop左啦,好怕佢又黎過!

大宅

原帖由 pino 於 09-8-27 01:01 發表
bb呢2-3weeks成日在頭皮/頸後/耳背出類似風"lan"既野,某個位出左幾個鐘退左,又到其他位出!食過西藥一星期,但係而家仲有出,應該點攪好?

anyone can help pls?? tks!!! ...

bb依兩日同你個bb情況一樣 , 佢就一時出在手 ,一時出在腳及面, 頸都會有 , 隔一陣又會退 , 只係紅了一達達還有一粒粒好似蚊"lan"咁 , 但唔癢 , 都唔知帶唔佢睇e生好

你bb好返未 ?

公爵府

仔4歲, 1歲開始已經出風癩, 出過一輪, 今年又出, 佢一直有濕疹同食物敏感, 驗過血, 皮膚測試都做過3次, 當時都好緊張同煩惱。

近日4歲出風癩就係情緒影響, 完全唔關食物事, 好驚時會係頸仔出, 所以屋企長期有藥水&藥膏。

如果肯定冇食過新食物, 睇醫生時問醫生開定啲藥水&藥膏, 用過藥膏都唔得就比藥水食, 藥水唔好要有類固醇, 通常藥水係抗組織胺, 藥物有Cetirizine或chlorpheniamine或其他, 副作用係眼瞓, 有時啲收鼻水藥都有呢啲成份。

個人經驗, skin test呢啲驗咗出嚟作用唔大, 我仔1歲驗到蛋白敏感, 2歲又冇敏感, 3歲驗又多咗果仁敏感。

食物敏感好容易分別, 食完嘢真係有敏感, 咀仔或頸仔好快紅&癢。

最好平時啲毛公仔收起, 屋企吸塵, 用濕布抺, 床上用品用60度水洗, 減少塵x的影響。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

首頁

尾頁

跳至