在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家姐仔而家1歲9個月..細佬3個月大
而家兩個都爺爺嫲嫲湊...因為一齊住
咁放工就會我接手睇住細佬..爺爺做下家頭細務
細佬係唔抱唔得果類BB
而我老公就做半夜起身果D工...返到去都超攰
而家我個囡勁扭計...成日痴住阿嫲..我唔知點解
佢係扭計扭到我都想喊..
有無媽媽係咁..我點做好?

大宅

原帖由 小兔~阿比 於 09-8-27 10:24 發表
我同你exactly一樣呀, 我已家大女-兩歲四個月, 細仔岩岩一歲, 佢地兩個相差16個月...

我就爺爺嫲嫲幫我湊個大, 細就跟我地住有工人睇住,
雖然唔係一齊住, 不過住得好近, 所以就 日日都會上黎食飯.

想當年, 我個大都唔比我地抱細佬, 有時佢會走埋去打佢, (細佬真係由細比人打到大..)但係你要明白, 你個大係因為 呷醋,...我睇書, 都係盡量話比佢知, 呢個係佢細佬, 要鍚佢, 好似我地錫佢咁...跟住就比多d attention個大, 一返黎就抱佢先, 食野問佢食唔食呀, 細佬喊就問佢, 細佬喊啦, mami抱佢好唔好呀...等等...因為大個果雖然做佐家姐, 但係講緊既佢都係一個歲幾兩歲既BB...佢扭計都係因為屋企多佐個成員分佐佢既資源...

我諗我可以同你分享, 因為我自已都做得唔夠好, 因為我個女本身好跟我, 所以我多數比工人同老公湊個細,所以已家個仔一歲, 佢唔係好跟我...好"希虛" 但係真係無辦法, 因為個女大 d, 佢明白多d, 如果唔好好take care佢既情緒, 我驚自已又更加兩頭唔到岸, 我諗酊你個大再大d, 就會好d..因為佢已家都係一個bb...

家姐仔而家1歲9個月..細佬3個月大
而家兩個都爺爺嫲嫲湊...因為一齊住
咁放工就會我接手睇住細佬..爺爺做下家頭細務
細佬係唔抱唔得果類BB
而我老公就做半夜起身果D工...返到去都超攰
而家我個囡勁扭計...成日痴住阿 ...

複式洋房

多謝你先..
但佢痴嫲嫲痴到佢去廁所都喊..仲係勁喊
我有幾次返到去..仲見嫲嫲"咩"住佢响廚房煮飯..嫲嫲已經唔多理細佬..大囡心態可能係點都要霸住阿嫲嫲..我好似插唔到手咁..
想叫嫲嫲唔好俾佢痴得咁緊要..又驚佢個心仲難過..佢之前好活潑架..成日周屋跑..但而家就成日"吱"都唔笑..又要嫲嫲攬到實..我好傷心難過..

水晶宮

我都用仲成半年時間先settle 到大女問題

大女同細女相差2年5個月, 日頭大女都無咩, 只係比較嗲, 要你抱, 攬佢. 由於佢要跟婆婆, 咁所以我帶走妹妹返屋企, 但一到夜晚, 佢就由1點斷斷續續咁喊到5點, 連心理醫生, 拜神,...都出埋都搞佢唔掂. 結果, 我改變, 帶走佢, 唔理佢肯唔肯, 每晚同佢講下故事, 劃下晝, 傾下計, 每晚鍚下佢, 攬住佢訓, 佢喊就第一時間抱佢攬住佢, 話佢知媽媽係度唔駛驚,.......如是者4個月之後喊既次數才慢慢減少.

現在, 佢每日都話要跟我返屋企

複式洋房

咁妹妹都帶走定點
我有唸過送走細佬去婆婆度..
再自己湊返家姐訓..
但又好似對細佬唔公平
另一方面又驚...佢喊得厲害..嫲嫲又會唔會忍唔住走過黎幫手..
當然..如果呢個方法係可以有效..我會強硬執行..但又驚會唔會有反效果...
到時..我大囡會唔會覺得嫲嫲真係唔要佢..

水晶宮

初初都有咁諗過, 但我覺得要先settle 1個1個既問題先囉, 如果唔係2邊都唔掂

禁止訪問

別墅

我個時係陀細b時, 已經買書同呀哥講, 解釋佢知媽媽有bb, 佢將做哥哥, bb出世後會點.....所以細b出世時佢無問題仲好鍾意細b. 以我經驗, 唔好問大b可唔可以, 反而要講俾佢知, 你要咁做, 因為...... 要佢明白. 當然同時要俾佢知道/ 感受到你都好錫佢, 無因細b而分薄左. 有時又叫佢幫手照顧細b, 又讚佢叻. 等佢有成功感. 例如, 話忽佢知, 尿片放係邊, 叫佢幫手記住, 因你太忙可能唔記得, 到幫細b換片時, 就叫佢幫手攞尿片, 你要扮到好忙, 佢幫你攞到時, 你就讚佢好叻, 幫你分擔到, 又錫細b, 細b知道佢咁錫自己會好錫佢. 要令大嗰個覺得有成功感又有人錫, 自然開心, 唔會咁扭計.

侯爵府

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2566102-1-1.html

首頁

尾頁

跳至