論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人睇醫生,保險淨係CLAIM部分,請問淨低D數係雇主俾OR工人自己俾返?

別墅

法律規定要同外地勞工買保險, 工人睇完醫生由傭主比返 cash/ bank cheque, 跟住由傭主再同保險 claim 返.

原帖由 smellycat 於 09-8-27 16:04 發表
工人睇醫生,保險淨係CLAIM部分,請問淨低D數係雇主俾OR工人自己俾返?

禁止訪問

洋房

sure employers la

複式洋房

係僱主俾全數.

我其實唔係幾明,點解僱主要俾晒全部囉.我地自己身為僱員,就算僱主有醫療保障,但若看醫生的金額高過可索償的數目,差額都要自己俾返啦!

我覺得香港的外傭僱主真的要團結點,話比我地個政府知我們應有的權益,不要俾人地個政府施點壓力,就處處幫佢地爭取而漠視香港人的利益.

男爵府

Get it!Thank you!

複式洋房

咁有性病(疣)駛唔駛僱主付呀?
姐姐返完印尼就有病,醫生話要覆診5次(第一次用咗$500),睇咗保險條款話唔保!
Help!!

大宅

so bad of your maid, why do need to cover their bad illness ???
原帖由 babyku 於 09-8-27 22:32 發表
咁有性病(疣)駛唔駛僱主付呀?
姐姐返完印尼就有病,醫生話要覆診5次(第一次用咗$500),睇咗保險條款話唔保!
Help!!

大宅

totally agreed!! why do our government making some ridiculous protection to them?
原帖由 mouseandcat 於 09-8-27 16:18 發表
係僱主俾全數.

我其實唔係幾明,點解僱主要俾晒全部囉.我地自己身為僱員,就算僱主有醫療保障,但若看醫生的金額高過可索償的數目,差額都要自己俾返啦!

我覺得香港的外傭僱主真的要團結點,話比我地個政府知我們應有的 ...

男爵府

原帖由 smellycat 於 09-8-27 16:04 發表

係, 只有產科同牙科係唔關雇主事.

大宅

原帖由 officecatcat 於 09-8-27 16:07 發表
法律規定要同外地勞工買保險, 工人睇完醫生由傭主比返 cash/ bank cheque, 跟住由傭主再同保險 claim 返.

同意, 就係這樣做.

男爵府

係兩者僱主都要負責呀.

原帖由 bbrma 於 09-8-27 23:46 發表
只有產科同牙科係唔關雇主事.

大宅

咁如果工人真係有大病, 醫療費可能係天文數字....!!

咁可否要工人排政府醫院...咁佢地都可以earn 香港政府醫院福利麻...?

嘩, 如果工人生cancer長時間唔工作得..咁咪要養埋個工人...?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 girl_girl_email 於 09-8-28 14:43 發表

No. If the case is emengency, employer needs to pay it. I checked it a few year with labor department when my first maid have this need.

Sorry, 寫漏左. 應該係"只有產科同非緊急牙科係唔關雇主事."

"緊急牙科" = 唔即時醫治會有生命危險.

男爵府

原帖由 mcki 於 09-8-28 12:44 發表
咁如果工人真係有大病, 醫療費可能係天文數字....!!

咁可否要工人排政府醫院...咁佢地都可以earn 香港政府醫院福利麻...?

嘩, 如果工人生cancer長時間唔工作得..咁咪要養埋個工人...? ...

可以要工人排政府醫院. 僱主係可以要求外傭看指定醫生.

大宅

原帖由 girl_girl_email 於 09-8-28 14:44 發表

Yes, there is a case happened and bring up in the newspapaer. The employer paid for more than HK$100k for medical treatment for maid.

自己公司都沒有medical benefit....., 如你講單case 要倍一百萬....根本萬中無一僱主能比到... 只有坐監

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

咁如果工人自己走去睇私家醫生,費用要幾千蚊,喺咪雇主都要比?
但睇醫生之前無同過雇主講過,(如果講,可以要求去睇政府醫生)拎張單返來我地就要比?

大宅

原帖由 oooasis 於 09-8-28 18:37 發表
咁如果工人自己走去睇私家醫生,費用要幾千蚊,喺咪雇主都要比?
但睇醫生之前無同過雇主講過,(如果講,可以要求去睇政府醫生)拎張單返來我地就要比? ...

我都想知, 咁咪好大鑊.

首頁

尾頁

跳至