跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

請問有無粉嶺呂明才09年 ABCD 班家長?
因為我驚我個仔講唔到學校要求佢做咩.
想聯絡下其他家長. 唔好miss左d工課.

大宅

畀面勳章

hello, 我仔仔讀上幼b班, 希望都可以互相幫助啦

男爵府

請問知唔知呢間學校多唔多大6學生?

大宅

Hi, 我係下幼D班既凱晴家長,你好!

大宅

你囝囝讀邊一班呢?Nice to meet you!!

另外,我都出席過家長日,同見過班內學生,比我感覺又唔多覺有大6學生喎!

大宅

畀面勳章

呢幾日都係自己接送, 唔係好覺有大陸學生

大宅

唔好意思, 我打算幫仔仔報呢間學校~

請問interview既形式係點?
問咩問題?

大宅

畀面勳章

妳參考下呢條link啦

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D1&page=2

大宅

原帖由 ilovebabybaby 於 09-8-28 12:59 發表
唔好意思, 我打算幫仔仔報呢間學校~

請問interview既形式係點?
問咩問題?

大宅

原帖由 ivyduck 於 09-8-28 13:34 發表
妳參考下呢條link啦

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1699989&extra=page%3D1&page=2

thanks~

我想問, 如果喺問家長問題嗰part, 家長冇答到老師既問題, 係咪多數fail?

大宅

原帖由 Idalam1 於 09-8-28 14:42 發表
索取報名表格後,會給你一份家長問卷回家作答(問卷也是會計分的)。而面試當日,首先會隨著小朋友玩玩具時問小朋友一些簡單問題,最好教定小朋友的基本禮貌,唔該、多謝是必要的,然後就到家長,類似討論形式,我記得當天問過家長三條問題:
(1) 對學校的觀感
(2) 學校教學理念
(3) 對三歲定八十認同嗎?

要家長發表意見,當然最好舉手發表己見,如果唔答,又會扣分,或會要求你給予意見,當天因老公返工關係,所以只有我一人帶小朋友去面試(聽說父母兩人參與會增加印象分數),好彩,都成功投考入呂明才!希望幫到你啦!

大宅

可能老師會當場叫你比d意見作答,但我相信果唔答問題一定會扣好多分!

原帖由 ilovebabybaby 於 09-8-28 14:45 發表

thanks~

我想問, 如果喺問家長問題嗰part, 家長冇答到老師既問題, 係咪多數fail?

大宅

原帖由 Idalam1 於 09-8-28 14:56 發表
索取報名表格後,會給你一份家長問卷回家作答(問卷也是會計分的)。而面試當日,首先會隨著小朋友玩玩具時問小朋友一些簡單問題,最好教定小朋友的基本禮貌,唔該、多謝是必要的,然後就到家長,類似討論形式,我記得當天問過家長三 ...

thanks~~

相信仲緊張過自己見工~~~

男爵府

係咪上午好難入?

大宅

一定難入過下午好多,其實我都好後悔,當初填報名表時,有一處需家長填上會選擇:上午/下午/上下午皆可,本身只想入上午班,但怕填表時只讀上午班,好像會給學校印象不大好(沒上午班就不讀下午班?),於是我就填上了上下午皆可,最後結果派出來真的是下午班,初初我都覺得上午可能難入關係吧,但之後見到好多細過我個囡的小朋友,不大懂事的小朋友,全部都入到上午班,之後我問那些小朋友的家長,填表時是填上什麼,原來全部都只填上上午班,我知道後真的後悔了!

不過,當然要看你是否真的只想考入這間幼稚園,如是,當然填上上下午皆可啦!

原帖由 happyvv 於 09-8-28 15:40 發表
係咪上午好難入?

大宅

原帖由 Idalam1 於 09-8-28 15:55 發表
一定難入過下午好多,其實我都好後悔,當初填報名表時,有一處需家長填上會選擇:上午/下午/上下午皆可,本身只想入上午班,但怕填表時只讀上午班,好像會給學校印象不大好(沒上午班就不讀下午班?),於是我就填上了上下午皆可,最後結果派出 ...

咁....淨係填上午, 如果派唔到上午, 學校會唔會問我下午會否考慮, 定直情話我interview failed?

還是我可以填, 首選上午, 次選上午/下午皆可 ???

大宅

我當時都係填首選上午,之後選埋"如上午額滿,會否讀下午班",結果就係入了下午了。當然只填上午,如派不到的話,佢地唔會再作通知,因為始終都有很多學生都願意返下午班!

原帖由 ilovebabybaby 於 09-8-28 16:18 發表

咁....淨係填上午, 如果派唔到上午, 學校會唔會問我下午會否考慮, 定直情話我interview failed?

還是我可以填, 首選上午, 次選上午/下午皆可 ???

大宅

原帖由 Idalam1 於 09-8-28 16:28 發表
我當時都係填首選上午,之後選埋"如上午額滿,會否讀下午班",結果就係入了下午了。當然只填上午,如派不到的話,佢地唔會再作通知,因為始終都有很多學生都願意返下午班!

...

icic~~

大宅

我都係寫左上下午. 原來上午班自選擇上午. 而家先知...
不過我都ok 既.
要安排時間好d.. 上午一早食早餐. 玩一陣.. 訓.. 食lunch.
之後返學. 放學休息一陣. 睇下有無工課. 無就玩一陣. 食dinner. 之後夜晚落街行一陣. 睇書, 玩一陣 訓...

我都係讀下幼d. 卓然家長.
我諗香港對內地係9:1左右. 唔算多.
第一日上課..就見到好多小朋友好醒... 我個仔就一個公仔人咁..咩都唔識..好慢熱..

面試同張問卷都好重要... 因為我覺得佢地係想選擇一d 好熱誠既家長, 咩都要家長一齊做... 如果你想放左個仔比佢地. 咩都唔理. 佢就唔收.. 所以面試就揀d答得多既家長.. <--個人感覺..

我就好buy佢既.. 不過我太太就麻麻地... 所以有d人鍾意. 有d人唔鍾意就係咁解. 我都想個仔快d自立.. 佢地講上學期之後所有k1班都識自己執書包.

而家佢比我既感覺係成日要check住有咩要做.. 唔好唔記得..

大宅

凱晴媽媽你好...
我係卓然爸爸...

原帖由 Idalam1 於 09-8-28 10:12 發表
Hi, 我係下幼D班既凱晴家長,你好!

首頁
12345...21

尾頁

跳至