跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

畀面勳章

以我記得好似我填表果時我只選上午班, 但個機制係點, 就唔知lur..

大宅

卓然爸爸你好!我都非常同意你既講法,其實那份問卷我都相信係佔幾高分數,填寫時真係好似作文咁,有咁好寫咁好,真係唔可以馬虎,仲要寫得好長篇同好詳細,要令到學校感覺你的熱誠!

我都係一樣,我好buy呢間學校,而我先生就麻麻地,本來是呢間學校同神x會都入到,最後深思熟慮後都係選擇呢間,開學到現在比我的感覺都好好,但就壓力真係對我黎講好似大左好多,每日放工後回來都會即刻檢查她的通知套,問下佢今日上堂的事情,呢個星期又要記緊佢的返學放學時間同埋每日穿著的校服服飾,真係幾有壓力,因為唔想自己的失誤而影響到小朋友,好似仲慘過以前讀書咁,但一切都係希望個囡在校內有一個快樂的幼稚園生活!希望能夠繼續與你聯繫,互相幫忙啦!

大宅

畀面勳章

原帖由 ilovebabybaby 於 09-8-28 15:31 發表

thanks~~

相信仲緊張過自己見工~~~

係ga, 但係平常心啦, 太過緊張會影響表現, 預祝成功!!
另, 十月開始可以報名啦.
http://fbclmckg.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_id=1&tool_id=3156

大宅

好多謝你既support. Idalam1.. 第一個week 無驚無險又唔洗做功課.. 都好開心..

不過我覺得老師真係好細心.. 同好好.. 話說星期五我個仔係學校可能太曬..曬到37.5度. 佢地就立即打電話比我.. 叫我工人接佢反屋企. 阿仔個樣好正常. 工人話一d都唔似發燒. 老師咁都留意到..比我好大既印象. 以前反N1通常要我或者太太反到屋企先發覺佢有問題. 雖然唔係直得高興既事. 不過感覺係可以放心d..
我個仔未識講比我知佢係學校做過d乜.. 成日講大話. 無句真. 我都唔知點算...

大宅

原帖由 ivyduck 於 09-8-28 23:57 發表

係ga, 但係平常心啦, 太過緊張會影響表現, 預祝成功!!
另, 十月開始可以報名啦.
http://fbclmckg.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_id=1&tool_id=3156 ...

thanks~
但而家報係咪for 2010年8月入學呀?
我仔仔要2011年先讀書喎~

男爵府

請問你地有無搭校車呀?如果在帝庭軒唔知要幾錢一個月呢?

大宅

唔使客氣! 咁聽你講,老師們真係好細心喎!不過,當然最緊要係小朋友無事喇! 係呀,咁就過左一個禮拜,今日開始就好d喇,每日放學既時間都係四點正,唔使再驚會亂,係呢?卓然佢幾多月出世呢?可能我個囡係二月出世,屬於大b,同埋兩歲已經開始比佢返playgroud班,都返左年半,所以比較大個d,不過唔緊要架,卓然會好快適應到架喇,小朋友返學覺得開心,就好容易適應架喇! 呢個星期五就有小朋友最鍾意既生日會,到時佢地一定好開心,係呢?卓然茶點堂有無帶回食剩的茶點回家?我個囡就有,佢話老師叫佢留番d返屋企食,唔知真定假呢,哈哈!

原帖由 marvinliu 於 09-8-31 09:08 發表
好多謝你既support. Idalam1.. 第一個week 無驚無險又唔洗做功課.. 都好開心..

不過我覺得老師真係好細心.. 同好好.. 話說星期五我個仔係學校可能太曬..曬到37.5度. 佢地就立即打電話比我.. 叫我工人接佢反屋企. ...

大宅

如果你想知道,可以打呢個電話:9352 3525搵劉叔問下價錢,佢係揸呢條線既校巴,希望幫到你啦!

http://fbclmckg.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_id=1&tool_id=102&channel=campus&tool_admin=0

原帖由 happyvv 於 09-8-31 12:09 發表

大宅

畀面勳章

原帖由 ilovebabybaby 於 09-8-31 11:29 發表

thanks~
但而家報係咪for 2010年8月入學呀?
我仔仔要2011年先讀書喎~

That's just for your information. Then u will know when and what u need for the interview next year.

大宅

畀面勳章

原帖由 happyvv 於 09-8-31 12:09 發表

我囝囝會搭校車, 不過唔係係帝庭軒

大宅

原帖由 ivyduck 於 09-8-31 16:09 發表

That's just for your information. Then u will know when and what u need for the interview next year.

ok~~ thanks so much~~~

大宅

卓然有帶野食返屋企架... 不過我未返到已經食晒lu...
我個仔比你大tim. 佢1月架.. 不過好細粒.. 佢係最底個條線... 好擔心架.. 睇左政府醫生又話係咁生長..唔好有咩方法.. 聽一d講座. 就話四歲可以打針. 不過我又驚對佢唔知會點. 而家睇定d先.. 佢而家先90cm高.. 好採就係都算係開心既小朋友.. 不過返左學又衰左..成日學d唔知咩返黎.. 呢排佢成日講.. 我好慘呀.. 無野食呀..比佢激死...

今個星期五係唔係casual wear呢?

原帖由 Idalam1 於 09-8-31 13:34 發表
唔使客氣! 咁聽你講,老師們真係好細心喎!不過,當然最緊要係小朋友無事喇! 係呀,咁就過左一個禮拜,今日開始就好d喇,每日放學既時間都係四點正,唔使再驚會亂,係呢?卓然佢幾多月出世呢?可能我個囡係二月出世,屬於大b, ...

大宅

係呀,無錯呀,星期五生日會著便服就得架喇,不過記住帶生日袋喎。

卓然爸爸唔使擔心既,可能卓然現在比較細粒d者,遲d做多d同佢做番d對增高有幫助既運動,都有幫助既!

係呢?噙日返學你有無幫佢執書本返學?我就無喇(因我見之前通告話14號開始先要帶嘛),個囡返到黎同我講話我唔記得幫佢帶書本,佢話好多同學仔都有帶,而佢就無,但又睇到佢噙日既通告話下星期一(7號)先開始帶書本,真係芧盾!今日開始返學要帶定衫褲同襪仔放入書包喎,直至10月尾,你有無帶!

噙日放假可以帶個囡返學,我以為茶點堂會有幾塊餅比佢,我就同個囡講,可唔可以留番一塊比我食呀(諗住只係試下佢既反應),點知佢話可以,之後放學回家睇下個食物盒,真係有一塊餅留比我,佢話特登留比我,應承左我嘛,哈哈,我好開心,但之後發覺佢話原來每人只得兩塊餅,我就有d唔好意思喇,得兩份而我佔了佢一半,下次唔會再叫佢留比我lu,我問佢老師有無問點解唔食埋而帶返屋企,佢話老師唔會問架,帶唔帶返屋企都唔緊要架咁答我,哈哈,真老積!

原帖由 marvinliu 於 09-8-31 23:34 發表
卓然有帶野食返屋企架... 不過我未返到已經食晒lu...
我個仔比你大tim. 佢1月架.. 不過好細粒.. 佢係最底個條線... 好擔心架.. 睇左政府醫生又話係咁生長..唔好有咩方法.. 聽一d講座. 就話四歲可以打針. 不過我又驚 ...

大宅

哇~~你個囡囡好叻呀...識得同你溝通...真係好叻..卓然連自己做過咩都未識講晒...講d唔講d. 有d真. 又有d自己作既.. 唉.. 好擔心同d同學差好遠.. 上次第一日返學. 個d同學有d識得跟歌唱. 做動作. 佢就得個睇字.. 之後個個聽老師講野. 佢就成日坐唔定.. 比佢激死..

我有帶書wor.同一套衫. 又唔係好多. 都ok.
今日收到login 同password 入左學校個web 睇. 都係通告黎既. 無咩特別.

想問下你有無幫個女安排每個week既schedule? 每日做d咩呢? 我都唔知點安排佢睇書.. 玩咁. 工人睇住就好似成日百無聊籟咁.. 一日又一日咁過. sign 左佢d成長時間..
好對佢唔住.. 佢又成日唔食野.. 好煩... 有時真係要行開下先過到啖氣...

大宅

唔知你之前有無比卓然讀d playgroup班呢,自兩歲開始,我就比個囡參加playgroup班,之後都有參加繒畫班、普通話班同EQ班,每個星期都係上一堂,每次一個鐘至個半鐘,幾好架,一來可以比佢較早適應群體生活,二來可以培養下佢既興趣,三來又有老師跟進佢既進度,我都覺得小朋友係聽老師教多過聽家長教,而且在這段時間裡,仲幫我個囡戒掉啜手指同飲奶樽的惡習,真係好開心!可能這樣既緣故,個囡比教容易投入校園生活,講說話方面都好順暢,仲可以講D故仔比你聽架!

係喎,佢話噙日上堂老師教左佢地唱左首歌,歌詞大概係:來來來上學去 玩遊戲 學唱歌......返到屋企仲要教我叫我跟住佢唱o忝,但唱唱下,佢話唔記得左之後既歌詞,比佢激死!

依定就無返playgroup班喇,不過就岩岩幫佢報讀左繒畫班,逢星期五晚八時上課,九時半放學,雖然係夜d,但無辦法喇,暫時又唔想佢星期六日上堂,學住先啦,本應想比佢玩下現代舞,但導師話佢暫時仲係細,未有班上,只有芭蕾舞學,但我又唔想佢學芭蕾舞,所以遲d先算,但就有諗過到四歲就比佢學鋼琴,再大d就學phonics & 銖心算,對學習有幫助嘛,不過最緊要係問下個囡係唔係真係想學先,如果唔想學而迫佢學,只會浪費時間&金錢!

我本身都唔係一個好稱職既媽咪,因為我要返工,返朝九晚五點半,不過都係o係粉嶺返工,都好近,依家每日放工後咪睇下佢通告套、手冊等,食完飯就同佢玩下玩具同電腦等,傾下佢今日在校內發生過d咩事,咁就一日lu,放假就帶佢去玩,有時游下水,行下街,都有帶佢去圖書館既,圖書館都幾好架,可以比佢自己揀下書,同佢講下故事,都係一個好好既親子方法!

原帖由 marvinliu 於 09-9-1 22:49 發表
哇~~你個囡囡好叻呀...識得同你溝通...真係好叻..卓然連自己做過咩都未識講晒...講d唔講d. 有d真. 又有d自己作既.. 唉.. 好擔心同d同學差好遠.. 上次第一日返學. 個d同學有d識得跟歌唱. 做動作. 佢就得個睇字.. 之後 ...

大宅

哈哈.. 我睇完你個post. 我即刻去問個仔唱左咩歌呀.
來來來...上學去 就唱左兩句.. 之後就笑lor
佢細個歲半返過playgroup 既. 不過就無你咁多啦...
d老師因為太多人. 唔可以咁照顧到我小朋友.. 無你跟得咁好.
學野到而家都比較慢. 不過有樣好就係唔怕羞... 差唔多年紀既小朋友都可以一齊玩既..
我問過d繒畫班, 佢地要卓然識得畫圓形. 三角型. 先可以學.. 唉.. 佢識畫十字jar.
第時一齊去我到畫下畫. 佢同d同年紀既就會好快學識. 人畫乜佢跟乜..
你個囡已經識咁多野啦...我淨係比佢學英文同游水jar.
星期一同星期五朝早學游水, 星期三放學去學英文
你都叫唔稱職? 個囡囡咁叻我已經好心滿意足.
我就唔稱職啦. 本身我個人都唔係好識安排時間. 不過成日見個仔係屋企無野做.. 行行企企..好悶.. 我想問你有無每日安排d野比小朋友呢.
8:00 起身
8:00 ~ 9:00 食早餐
9:00 ~ 9:30 睇dvd
9:30 ~10:00 玩一陣 (無野做 行行企企)
10:00 ~11:00 訓一陣
11:00 ~11:45 玩一陣 (無野做 行行企企)
11:45 ~12:30 lunch
12:30 ~ 4:30 返學
4:30 ~ 5:00 食茶點
5:00 ~ 7:00 玩一陣 (無野做 行行企企)
7:00 ~ 8:00 dinner
8:00 ~ 9:30 可能落街玩單車 or 屋企同佢玩玩具
9:30 開始訓
原帖由 Idalam1 於 09-9-2 11:43 發表
唔知你之前有無比卓然讀d playgroup班呢,自兩歲開始,我就比個囡參加playgroup班,之後都有參加繒畫班、普通話班同EQ班,每個星期都係上一堂,每次一個鐘至個半鐘,幾好架,一來可以比佢較早適應群體生活,二來可以培養下佢既興趣,三 ...

大宅

都唔係呀,你安排個仔d時間都好有規律呀,我就無咁好喇,朝早起身(八至九點),飲杯奶,佢自己就同自己玩,一係就睇電視or自己開dvd睇or一係就自己開電腦玩or玩玩具,因為我返工關係,安排唔到好的時間比佢,個囡就由我媽咪照顧,到十一點半左右就去食lunch,放學後,就食下茶點,又係佢自己的時間,到七點幾就食dinner,之後咪陪佢玩下玩具,角式扮演下,例如同佢玩煮飯仔,佢就老闆,我做客人,問下佢有咩野好食?叫佢介紹下?佢就會自己發揮架喇,咁樣幾好架,比佢有創意嘛,有時佢又會好似烹飪主持咁教我煮野食,有咩材料介紹,有時佢會扮下老師教我學野,有時就會揍bb,有時會扮下醫生幫我醫病,最好笑係幫我睇完病後比診金比佢,佢同我講話:下次多do黎幫襯,真係笑死我!有時就同佢一齊填顏色,唱下歌咁囉!

係呢,成日都唔記得問你,卓然佢係邊一組別呢?我個囡就月亮組,唔知會唔會同一組呢?你住粉嶺邊一處?我就住粉嶺中心,如果住得近都可以比佢地多d一齊玩下,係咪?

聽日就開生日會喇(記住帶生日袋、水壺、毛巾同口罩,唔使帶食物盒),一提起個囡就好開心,每日就問我聽日食咩茶點,叫我睇下張通告,比佢激死,我呢個囡就好老積,思想就大過人,之前playgroup班d老師都話佢思想比同齡大一兩年,都有好有唔好既地方,好似噙日佢同我講,佢話約左三個同學仔(兩個男仔,一個女仔)黎我屋企樓下游水(雖然我知道唔係真實,只係佢同佢d同學閒聊),真係比佢笑死,我話唔可以咁快約人地玩架,佢就話:我約實左架喇,唔可以改,仲好似有d嬲我話佢忝,我問佢,係學校上堂可以傾計咩?佢就話:好多時候都無傾,但有時就可以傾小小,唔緊要架咁答我,希望第時唔好比老師投訴啦!

今日睇下佢返學學過d咩,就話番比你知啦!

原帖由 marvinliu 於 09-9-3 09:56 發表
哈哈.. 我睇完你個post. 我即刻去問個仔唱左咩歌呀.
來來來...上學去 就唱左兩句.. 之後就笑lor
佢細個歲半返過playgroup 既. 不過就無你咁多啦...
d老師因為太多人. 唔可以咁照顧到我小朋友.. 無你跟得咁好.
學野到 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

咁你d schedule又真係同我個仔差唔多wor. 呢d一定係天份. 我可以做既就係等佢長大啦.. 你個囡就老積d..(其實我唔係好覺) 我個仔就細路or天真..本來都好好地咁有進步. 不過自從細仔出左細.. 佢就學呀細仔d野.. 細仔唔識講野所以要喊去表達. 佢而家成日都辦喊.. 我就黎激死啦.. 卓然係彩虹組架...我都未識佢d同學..上次見都係男仔. 不過佢地就好叻架.. 老師講野坐定. 點頭. 我個仔就成日想走黎走去... 唉...

你個囡會知道天日返學用咩. 同會問你. 我個仔就咩都未識表達. 而家學校做咩都唔知架. 好彩今日收到手冊. 見到佢學左d咩. 我覺得比起佢n1個時寫得詳細d. 我會問反佢做過d乜同洗手應該要點.. 好彩今年都仲係輕鬆一年. 下年就要開始為小一ready. 今日睇 rthk就係講家長點為左小朋友做左d乜.. 佢地好叻.. 我就慢慢啦.. 我驚太多野我又搞唔dim.. 到時咩都做唔到就唔好啦..

而家我地係嘉盛宛. 同你都ok 近架. 星期日可以去一齊食早餐都得wor. 睇下你點啦.. 不過我就行去上水既. 當同佢做下運動. 如果你地唔想行. 去粉嶺火車站都ok. 到時再約. 唔知你識唔識其他家長? 有機會出黎見下.. 多d照應都好d...

你個囡識游水啦? 咁叻既.. 我個仔啱啱先第二堂jar.. 不過佢幾鍾意個阿sir. 希望佢可以學識啦..

我見你d post. 我就唔明點解我個仔會同其他人差咁遠.. 希望上學期完之前追近d啦...

你個囡睇咩dvd架? 我個d係 brainy baby. 遲d你睇下啱唔啱睇啦... 因為你個囡可能已經過左我d dvd既年齡..

原帖由 Idalam1 於 09-9-3 14:39 發表
都唔係呀,你安排個仔d時間都好有規律呀,我就無咁好喇,朝早起身(八至九點),飲杯奶,佢自己就同自己玩,一係就睇電視or自己開dvd睇or一係就自己開電腦玩or玩玩具,因為我返工關係,安排唔到好的時間比佢,個囡就由我媽咪照顧,到十一點半左右 ...

大宅

我個囡未識游水架,只係鍾意去游水,每次都要成身裝備去架,帶水泡同手衬囉,只係唔係咁驚水咋!

其實睇卓然既情況,比佢參與多d群體活動,好似依家每星期都返五日學,我諗遲d佢一定有進步既,你不要太過擔心!

係呢?學校派左d通告,有關購買教材oo野,係唔係必須要買呢?如果買,你會選擇邊幾種呢?下星期三會唔會到學校買?我都唔知道應該係點,想請教下你o既意見先再作決定!

噙日放工一返到屋企,門都未關,個囡就同我講:聽日係星期五,係生日會,要帶生日袋,唔使著校服,男仔要著褲,女仔要著裙,雖然唔係佢生日,但都有生日蛋糕食架!我話點解你識髭日係星期五呢?佢話老師教喎,跟住就叫我攞個生日袋幫佢執定行李,我話:你估去旅去咩,執行李咁嚴重,哈哈,比佢笑死!本學校手冊都幾有用呀,都講得幾詳細,起碼真係可以令到家長知道小朋友在校內學左d咩,又可以同佢練習下!

其實個囡睇既DVD無咩特別系列架,有dBarneyDora、有d係中英文兒歌、卡通片如叮噹、加菲猫同波兒等,有幾隻就係美語世界同English Time送既Sample,我都無規定佢睇邊隻,通常都係佢自己揀黎入碟睇咋!

除左你之外,都無識到其他家長呀,咁卓然返學咪要撘校車囉?遲d約埋出黎比d小朋友一齊玩下啦!

原帖由 marvinliu 於 09-9-4 00:40 發表
咁你d schedule又真係同我個仔差唔多wor. 呢d一定係天份. 我可以做既就係等佢長大啦.. 你個囡就老積d..(其實我唔係好覺) 我個仔就細路or天真..本來都好好地咁有進步. 不過自從細仔出左細.. 佢就學呀細仔d野.. 細仔唔 ...

首頁
12345...21

尾頁

跳至