跳至

首頁
34567...21

尾頁

大宅

畀面勳章

原帖由 zoechan2005 於 09-9-27 01:55 發表
hello,
我個女都係讀上幼b班,請多多指教!

Hello, 我小朋友以洛都係讀上幼B班ga, 係彩虹組, 妳囡囡呢? Nice to meet you!!

大宅

你地小朋友做唔做到舊泥塑呀?
好似好硬. 卓然唔好多夠力去整圓佢..
細舊d佢就得... 成舊就唔得啦...~~
星期三要帶燈籠.. 記得啦各位...

伯爵府

牛年勳章

請問呂明才是不是外藉老師教英語的?
每星期有幾課?

你們都是基督徒嗎?

大宅

畀面勳章

原帖由 virgokaren 於 09-9-28 03:28 發表
每星期有幾課?

你們都是基督徒嗎?

每星期有幾課?逢星期二英文日
你們都是基督徒嗎? 不是

大宅

畀面勳章

原帖由 marvinliu 於 09-9-27 13:25 發表
你地小朋友做唔做到舊泥塑呀?
好似好硬. 卓然唔好多夠力去整圓佢..
細舊d佢就得... 成舊就唔得啦...~~
星期三要帶燈籠.. 記得啦各位...

同意, 太大舊, 要daddy幫手

伯爵府

牛年勳章

原帖由 ivyduck 於 09-9-28 09:44 發表
請問呂明才是不是外藉老師教英語的?是
每星期有幾課?逢星期二英文日
你們都是基督徒嗎? 不是

逢星期二是全日都用英文教?
或一星期只有一天有英文課?

請問呂明才會不會有開放日?

(我地將會報考,想知多d,Thanks!)

大宅

好似有兩日有英文國. 不過唔係每堂都外籍老師教. 星期二係英文日. 返學都要講good morning既. 比你問一問知我唔係咁清楚學校...另外有一日係國語. 星期四.. 星期五就係活動教學.
呂明才會有開放日. 上年係星期六.

洛洛媽媽. 卓然都未係好講係學校學左d咩比我知. 唉.. 有d擔心.. 中秋係去邊到玩呀?

大宅

畀面勳章

卓然爸爸, 我地仲未諗到中秋去邊, 我地都幾即興
洛洛頭先話俾我知miss jenny今日病左, 所以冇番學, 雖然冇得查證, 不過我選擇相信佢..
其實洛洛都唔係成日講ga, 有時問佢, 佢會特登唔講, 但佢自己玩玩下, 心情好就彈首歌/詩, 冇佢符, 佢地都仲細, 仲番左一個月學, 俾d時間卓然啦

大宅

無錯呀,我個囡都話今日ms. jenny病左無返到學呀,由ms. cheung代教呀!

伯爵府

牛年勳章

marvinliu:

唔該哂呀!
咁我估到少少學校的教學方案,
設立英文日和普通話日,創造多些語文環境給小朋友。
咁,即係兩文三語都會教,幾好丫!

各位呂明才幼稚園的家長:
去年考試你地覺得難唔難?
我家BB,見到陌生人好怕羞,好慢熱(要一小時 warm up),
interview 呂明才可唔可以早一小時到學校?
有冇地方俾小朋友走動下,熟習下環境?

Thanks!

大宅

virgokaren: 我諗你去bk search 一下之前既post. 我地都講左架啦... 有兩樣野要做. 一, 寫好份申請表. 要寫得比較詳細.同用心機.. 計分架... 二, interview 係見家長. 唔係小朋友. 學校要求家長既參與.. 所以問問題比家長自己發言. 而小朋友只要平常. 就過到關.. 我記得卓然interview個日老師問問題. 佢都坐唔定..走黎走去.. 都in到下午班. 對卓然黎講都ok啦...
可以早d到, 不過唔係好多地方比小朋友走動...

我睇你地d post. 都知佢學左. 床前明月光... 問佢.佢就講一句...唔問. 就一定唔講...好似無返學咁.. 唉...

提一提..天日要帶燈籠.:time:

伯爵府

牛年勳章

今日報左名了!仲襯機帶BB入去參觀下。

因為 BB 不是百靈鳥,我地揀左中午階段面試。揀完至想:點解多數人都揀10-11am?
我地揀咁晏,會唔會如果早階段的小朋友個個都表現良好,係第三四階段時收哂生,我地會冇機會架?

p.s.
1) 我係另一個主題睇到有家長話呂明才是沒有默書和考試的,是嗎?
2) 呂明才會局部重建嗎?點解局部法?

Thanks!

大宅

通常小朋友最醒既時間係10-11am 既. 好睇你自己個小朋友lor. 我揀左好似11-12 我唔係好記得啦..

根據上年收生既號碼分析. (<--即係我估)
每一段都平均收兩位小朋友. 我估唔會有早段收晒既情況. 不過你記得比心機寫問卷..

1. 校長講K1不單沒有默書和考試, 連寫字都唔洗. 而家佢係差唔多. 日日都做功課. 不過都係畫畫, 串珠仔. 整泥塑. 小小數學counting.
2. 內部裝修 係指部份禮堂改建5層高大樓. 好似要整3年. 我地個年開始左啦. 咁仲有兩年...

希望幫到你啦~~

原帖由 virgokaren 於 09-10-5 21:29 發表
今日報左名了!仲襯機帶BB入去參觀下。

因為 BB 不是百靈鳥,我地揀左中午階段面試。揀完至想:點解多數人都揀10-11am?
我地揀咁晏,會唔會如果早階段的小朋友個個都表現良好,係第三四階段時收哂生,我地會冇機會架?

p.s.
1) ...

大宅

畀面勳章

唔知大家知唔知小朋友食茶點之前祈禱嘅內容? 我只係從洛洛聽到以下內容:
"多謝天父賜我食物, 有xxx, xxxx, 奉主耶穌基督名求,阿們! "
每次見到佢祈禱, 都十分可愛
而且我想同佢一齊飯前祈禱, 所以想知道內容, thanks!

大宅

畀面勳章

仲有係咪老師keep左今日帶番去嘅幼兒相片? 唔見洛洛書包有, 佢就話係老師度..

大宅

係呀,知道呀,凱晴都有成日講祈禱內容比我聽呀,每次聽到都不其然覺得佢大個左好多,而且真係好得意,咁細個小朋友就識得背祈禱文,好似今日茶點堂食提子,而內容大至就係講:親愛天父,多謝你賜比我地有提子食,有清水飲,求主見證,奉主耶穌基督名求,阿們! 跟住就會講:各位小朋友請食茶點,各位老師請食茶點,唔該老師,唔該姨姨! 之後就可以食喇!

原帖由 ivyduck 於 09-10-6 17:35 發表
唔知大家知唔知小朋友食茶點之前祈禱嘅內容? 我只係從洛洛聽到以下內容:
"多謝天父賜我食物, 有xxx, xxxx, 主耶穌基督名求,阿們! "
每次見到佢祈禱, 都十分可愛
而且我想同佢一齊飯前祈禱, 所以想知道 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 Idalam1 於 09-10-6 21:19 發表
係呀,知道呀,凱晴都有成日講祈禱內容比我聽呀,每次聽到都不其然覺得佢大個左好多,而且真係好得意,咁細個小朋友就識得背祈禱文,好似今日茶點堂食提子,而內容大至就係講:親愛天父,多謝你賜比我地有提子食,有清水飲,求 ...

原來係"有清水飲", 我成日聽到"有蒸水旦"
最後仲有講"1,2,3"先開始食, 好可愛
仲有我都估唔到背詩都好快!!

大宅

仲有學左好多好多首歌,每首都有動作,而我最鍾意佢讀果首English Rhyme ~ Two by Two,d高低音,動作同咬字真係好好聽呀,讀到好似外國人語音咁,真係教得好好!

原帖由 ivyduck 於 09-10-6 21:49 發表

原來係"有清水飲", 我成日聽到"有蒸水旦"
最後仲有講"1,2,3"先開始食, 好可愛
仲有我都估唔到背詩都好快!! ...

大宅

畀面勳章

原帖由 Idalam1 於 09-10-6 22:36 發表
仲有學左好多好多首歌,每首都有動作,而我最鍾意佢讀果首English Rhyme ~ Two by Two,d高低音,動作同咬字真係好好聽呀,讀到好似外國人語音咁,真係教得好好!

...

我曾經聽過首Two by Two, 但跟住就無下文, 等我聽日再問下佢先
唔知係咪因為今日係英文日, 有一段時間洛洛係到嘰哩咕嚕講英文, 睇黎我要惡補下d英文先得, 唔係同佢溝通唔到 : )

伯爵府

牛年勳章

原帖由 marvinliu 於 09-10-6 09:40 發表
根據上年收生既號碼分析. (<--即係我估)
每一段都平均收兩位小朋友. 我估唔會有早段收晒既情況. 不過你記得比心機寫問卷..

1. 校長講K1不單沒有默書和考試, 連寫字都唔洗. 而家佢係差唔多. 日日都做功課. 不過都係畫畫, 串珠仔. 整泥塑. 小小數學counting.
2. 內部裝修 係指部份禮堂改建5層高大樓. 好似要整3年. 我地個年開始左啦. 咁仲有兩年...

你的資料十分十分有用,多謝哂!

每段時間收兩個....嘩!
好似有成30人一個時段喎,競爭都好激烈。

駛唔駛父母一齊去架?BB爸爸唔得閒去,由媽媽一個人頂住得唔得?

即係而家開始左重建?咁你地咪無禮堂用?我入去唔覺有工程做緊?

見你地討論小朋友所學的東西,覺得呢間幼稚園真係幾好,希望我地成功啦!

首頁
34567...21

尾頁

跳至