跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

如題。很心急,想讓BB學會後能飲多d水。

家里有日月星飲管學習杯(dream collection),但教了超過一個月囝囝都不會用吸飲管吸,放在嘴里試一下就吐出來,或者咬著玩。是不是飲管太粗,定係這個月齡的BB應該用combi或Richell杯?

我也試過用chuchu奶樽、奶嘴加Ai-non(愛儂)鋼珠吸管給他用,因為用chuchu奶嘴需要扭緊才能吸上來,很吃力,BB吸兩下吸不上來就不吸了。試過換pigeon奶嘴(應該比chuchu奶嘴容易吸),但BB唔喜歡這款奶嘴,放入嘴中就吐出來。

Please help. Thanks!

大宅

你真係可以試下COMBI STAGE 3...因為我之前擔平快左第二隻(唔記得邊隻)...平果隻支管又硬又粗...BB飲唔到...

一轉COMBI就識飲...我估COMBI支管個質地對BB來說容易飲...D日本仔真係好勁...就算貴都要買佢...

己用了~1-2個月COMBI STAGE 3...現在去餐廳都識月飲管飲野...我有時自己飲豆漿/西瓜汁...又加支飲管...佢又可以飲我D野

原帖由 mrspopeye 於 09-8-29 11:01 發表
如題。很心急,想讓BB學會後能飲多d水。

家里有日月星飲管學習杯(dream collection),但教了超過一個月囝囝都不會用吸飲管吸,放在嘴里試一下就吐出來,或者咬著玩。是不是飲管太粗,定係這個月齡的BB應該用combi或Richell杯?
...

大宅

我都想佢快D用飲管飲水,不過有D野真係急唔黎,我依家都係比佢用COMBI的鴨咀杯先,等佢用得好好地先,同習慣左先就會同佢轉飲管學習杯。

複式洋房

對呀, COMBI STAGE 3真係好好, 我之前又係買左第二隻平d用, BB又係唔識飲, 但一轉COMBI就識飲...真係貴一倍價錢都值得.....佢8個月就識用飲管飲喇.

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

我都係買咗個平d, 支飲管好硬,阿b呢個階段唔適合, 轉咗combi, 唔使幾日阿b就學識了,你唔使心急, bb學野好快..

男爵府

我bb又係用 combi stage 3, so far 都飲得好好!! 日日都飲好多水! :)

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一直都係用pigeon既扁咀同奶樽加Ai-non鋼珠吸管俾阿女飲水架,佢都肯飲,不過我嫌佢個咀個隆太細飲好耐先飲到好少,諗住轉用chu chu個十字咀大d佢會飲多d,但係轉左佢就唔肯飲,一係吐返晒d水出黎(但係用黎飲奶佢又肯飲喎),我8個月已經買左隻richell既飲管杯俾阿女,但係佢一直都唔識飲,一俾佢就咬住唔放,試左幾次佢先識啜,但係一啜就濁親或者吐返晒出黎,所以試試下都冇再俾佢用,但係早幾日我又攞返出黎試,諗住佢再唔飲我就買個combi俾佢試下(因為個個都話會易學d),點知我一俾佢佢就識飲,雖然間唔中都仲會咬下支管,因為出牙牙痕,但係就唔會再濁親,佢自己識啜一啖縮開個嘴吞左再啜,又識一路啜一路吞,所以呢d野急唔黎架,慢慢黎啦

大宅

2024年龍年勳章

看了這麼多mama的意見,我昨天買了一個combi stage 3返來,但囝囝還是不會啜。我又買回一個pigeon“圓”奶嘴,打多兩個隆,與Ai-non鋼珠吸管及chuchu奶樽配在一起,囝囝啜咗兩三啖水,進步咗咗少少。真的沒辦法,看來BB的發展相差好遠,不能強求或與其他BB比較。直羨慕那些會自己用學習杯飲水的BB.

原帖由 sheung1126 於 09-8-31 01:46 發表
我一直都係用pigeon既扁咀同奶樽加Ai-non鋼珠吸管俾阿女飲水架,佢都肯飲,不過我嫌佢個咀個隆太細飲好耐先飲到好少,諗住轉用chu chu個十字咀大d佢會飲多d,但係轉左佢就唔肯飲,一係吐返晒d水出黎(但係用黎飲奶佢又肯飲喎),我 ...

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 mrspopeye 於 31-8-2009 11:49 發表
看了這麼多mama的意見,我昨天買了一個combi stage 3返來,但囝囝還是不會啜。我又買回一個pigeon“圓”奶嘴,打多兩個隆,與Ai-non鋼珠吸管及chuchu奶樽配在一起,囝囝啜咗兩三啖水,進步咗咗少少。真的沒辦法,看來BB的發展相差 ...

唔好咁心急啦,慢慢黎,我初初都係好似你咁好羨慕人地d bb7,8個月就識用學習杯,所以就不停俾佢試囉,起初佢淨係掛住咬唔識啜,又搞到周身濕晒我都好抆架,之後再慢慢俾佢試,試多幾次就得架喇,最緊要係你有心機有耐性睇住佢教佢,又唔好嫌佢麻煩搞到周圍/周身濕晒,試多幾次實得架,加油!

男爵府

初初係咁架喎! 我bb初初見到隻杯都唔知乜, 拿住個cover係咁咬...... 後尾我地係佢隔離做啜的動作, 佢一試啜到第一下就會自己識得再啜! 最初真係啜一啖流畨大半啖出離, 一係就啜完開口全部流畨晒出離!

試多幾次就有進步啦! 我個b依家自己拿住飲, 一口氣可以啜到100ml以上啦! 仲好快tim! 所以唔駛急, 慢慢離, 俾啲鼓勵佢!

珍珠宮

我個b都仲未識用鴨咀同飲管.
佢唔識用, 又想佢飲多d水, 我就俾佢用奶樽飲水
對住鴨咀同飲管佢都未意識到要飲水

別墅

我個bb係尋日之前都唔識飲, 剩係攞住係咁咬,所以已經有幾日冇比佢試。 尋晚再俾佢用, 我先張啲水係佢面前由奶樽倒落個combi cup度, 然後係close cover之前餵小小水落佢個口到, 等佢知道係飲得既。跟住就叫佢啜啜, 咁就得左啦!

健康院啲姑娘話可以用果汁引下佢, 你可以試下啦!

大宅

2024年龍年勳章

謝謝各位mama. 明白急是沒用的。只能慢慢來。

別墅

我BB都只係識含住枝飲管,唔識向上吸,遲D再試下!佢連鴨咀都唔要,淨奶樽

大宅

醒目開學勳章

我女7個月時學識用飲管杯, 但勁唔鍾意飲水, 可能因為日日都有湯飲, 咩湯佢都飲, 都飲到1個bb碗左右...., 試過俾果汁, 但都唔多like,
上個月病左, 要用針筒餵藥, 之後放條飲管去咀邊都喊, 以為又係食藥, 所以買左combi stage 4俾佢試, 初初成日漏到條口水肩濕晒, e+飲得幾好, 雖然都係飲兩啖就唔飲......

複式洋房

o個時唸住jusco 減价買咗combi,但到而家阿女都仲未識啜啊, 都係得個擺字, 一未o係咁咬.

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

原帖由 小山竹 於 09-8-29 14:27 發表
你真係可以試下COMBI STAGE 3...因為我之前擔平快左第二隻(唔記得邊隻)...平果隻支管又硬又粗...BB飲唔到...

一轉COMBI就識飲...我估COMBI支管個質地對BB來說容易飲...D日本仔真係好勁...就算貴都要買佢...

己用了 ...

我囡囡都係要combi stage3...8個多月就可以自己飲得好好lu~~~COMBI

珍珠宮

原帖由 linda168 於 09-9-21 12:51 發表
o個時唸住jusco 減价買咗combi,但到而家阿女都仲未識啜啊, 都係得個擺字, 一未o係咁咬.

我個b成日都用手指篤住個飲管頭, 之後推下支飲管頭,睇支飲管彈彈下:;pppp:

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

Hello各位媽咪,
我BB都係用combi stage3, 都用得算OK啦!買stage3時已買埋stage4, 不過唔知幾時用得呢?

首頁

尾頁

跳至