想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說係咁既... 我今個cycle 資料如下:

day 4 (開排卵藥)
day 15 (一粒卵子夠大, 打咗排卵針)
day 16 (排卵)
day 17 (打增加黃體胴針)
day 20 (打增加黃體胴針)
day 23 (打增加黃體胴針)
day 34 (check 過無bingo)
day 36 (開始谷胸, 似係m黎預兆)
~~ 但唔知點解下面有白带似既嘢, 彈彈吓半透明嗰啲
呢? 以前呢啲多數係喺排卵時先至見 ~~
day 37 - 40 (繼續谷胸, 好痛)
day 38 (用紅d綠d同時用晨尿check, 紅d有下深粗, 綠d只有上線)
day 41 (開始無谷胸現象)
day 46 (今日再check 都係無bingo)

覺得有啲奇怪, 咪去見吓e生囉. e生度check 都係無bingo, 同e生講完我day 36 之後既經過, 佢咪見議照ultra sound 囉.

e生都確認字宫內都無任何胎兒. 一照, 有四粒好大概卵子, 最細嗰粒都1.68cm, 最大嗰粒2.65cm. e生話因為話因為有粒卵子, 大腦同子宫咪收到個信息未排卵, 所以m小姐黎唔倒. 仲有, 最大嗰粒2.65cm e生話見到少少陰影, 應該係卵子瘤(好似係咁叫... 總之係xx瘤啦), 我問點解會無端端會有咁既情形, e生話可能排卵時, 粒卵子行到輸卵管中途, 撞穿咗側邊啲血管, 啲血"癡"咗上粒卵子度, 搞到佢未能成功行到去子宮度喎.

而家e生開咗通經葯比我食, 食五日, 佢話食咗之後約5日之內會來經喎. 咁我話啲卵子未排出黎, 又黎咗經點算.... e生話, 食咗啲葯之后, 啲卵子會自動散咗喎!

我由今年年頭開始食排卵葯, 中間停咗2-3個月, 一路中西合壁, 都未能成功, 但自從食排卵葯之後, 啲cycle亂到不得了, 多數係有遲無早 三十幾日至48日都有試過, 今個月仲搞成咁, 真係有啲攰!

請問有無sister 試過好似我咁奇怪既情況架?

p.s. 我個係生育科e生, 我信佢係ok架. 因為佢每個月幫我做既嘢都有唔同. 我信佢!

男爵府

會唔會你食的排卵藥份量唔够?

複式洋房

我上個月都有你類似"卵子瘤"嘅情況,不過, 我係D31-32就M come 咗.

醫生都係話m come 咗, 個"卵子瘤"就會冇o架喇~

add oil~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你直接打排卵針會唔會好d ?

別墅

我覺得排卵葯既份量已經好足夠, 一日食三粒, 食五日.

另外, E生已喺DAY15照完卵, 就打排卵針架喎, 而且係打肚腩位置TIM (超痛!)

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 津媽 於 09-8-30 09:41 發表
我覺得排卵葯既份量已經好足夠, 一日食三粒, 食五日.

另外, E生已喺DAY15照完卵, 就打排卵針架喎, 而且係打肚腩位置TIM (超痛!)

你果支應該係破卵針 . 我講既排卵針 係代替排卵藥, 效果會唔會好d.

首頁

尾頁

跳至