跳至

首頁

尾頁

大宅

我上一胎於威院生時醫生話我有乙型鏈球菌, 8月頭見紅入院, 個高級醫生好緊張咁叫我下次檢查時一定要同醫生講, 佢地會安排35-37週做種菌, 但到上星期34週檢查時問醫生我使唔使出去私家到check下有冇菌, 但嗰個醫生話唔使, 佢話所有媽咪生時都會打定抗生素

... 其實 ... 醫院會唔會幫我打抗生素, 定係我都係要出出面驗呢? 有冇媽咪知道?

大宅

有過乙型鏈球菌,下一胎有既機會好大!

我都係第一胎有,我上次產檢問醫生,我呢次洗唔洗驗,佢話,我再有既機會好大,就算而家驗到無,到臨生都可能有.

所以,佢話會假設我有,到作動時就打抗生素(上次都係咁).咁樣,我作為媽媽係要挨幾針,但總好過要BB 有風險啊!

原帖由 tandjchan 於 09-8-31 15:03 發表
我上一胎於威院生時醫生話我有乙型鏈球菌, 8月頭見紅入院, 個高級醫生好緊張咁叫我下次檢查時一定要同醫生講, 佢地會安排35-37週做種菌, 但到上星期34週檢查時問醫生我使唔使出去私家到check下有冇菌, 但嗰個醫生話 ...

大宅

我打針冇所謂呀, 我只係唔知出出面驗好, 因為其實我都已經當我自己係有, 最怕係到時啲醫生又唔幫我打抗生素, 我又未必記得出聲, (我怕我已經痛到shot左) 所以想佢幫我test左先囉, 如果有record我係有, 咁我估佢一定會幫我打呱 ...

大宅

我又無聽過話個個大肚婆都要打抗生素喎!

我老公既表弟響屯門醫院兒科做,話係BB出世時,發覺啲羊水有問題先會去CHECK下BB係咪中左GBS喎!而且政府好多似多數係叫大肚婆30幾週時食抗生素架!

不如你下次去檢查果陣,扮晒無知咁,問醫生係咪要你入院時提姑娘要打抗生素,定係你個FILE已經寫低左你要臨生時打GBS既抗生素啦.

有時,真係要扮下傻架!!

原帖由 tandjchan 於 09-8-31 16:35 發表
我打針冇所謂呀, 我只係唔知出出面驗好, 因為其實我都已經當我自己係有, 最怕係到時啲醫生又唔幫我打抗生素, 我又未必記得出聲, (我怕我已經痛到shot左) 所以想佢幫我test左先囉, 如果有record我係有, 咁我估佢一定 ...

別墅

I have asked my private doctor to test for GBS for me. Luckily that it was negative.
I also asked him whether I need to have any antibiotic or medicine if I had that bacteria (I had it before).
He said there is no need for me to do anything even if I had it. It is good enough to ask the 兒科醫生 to closely monitor the baby after birth...........I am really not sure about it wor after seeing the above comments.......

洋房

我响屯醫返工的, 最近有個媽媽帶BB黎我部門, BB係唔正常嘅, 發育遲緩, 全身無力, 而且是盲的, 一問之下, 原來BB出生時在產道感染B型鏈球菌, 真係好可惜!!! 所以一定要好小心, 唔好怕唔好意思, 一定要同醫生講, 問下佢地嘅安排, 如果醫院唔同你驗, 你都要去私家駭呀!

大宅

呢個BB應該係出左世無即刻拎啲分泌去化驗,延誤左醫佢既時間?

原帖由 Margaret66 於 09-9-29 23:22 發表
我响屯醫返工的, 最近有個媽媽帶BB黎我部門, BB係唔正常嘅, 發育遲緩, 全身無力, 而且是盲的, 一問之下, 原來BB出生時在產道感染B型鏈球菌, 真係好可惜!!! 所以一定要好小心, 唔好怕唔好意思, 一定要同醫生講, 問下 ...

洋房

原帖由 CoffeeCake 於 09-9-30 13:23 發表
呢個BB應該係出左世無即刻拎啲分泌去化驗,延誤左醫佢既時間?

我想問我中左 B 鏈, 除左我生既時候要挨幾針之外, BB 應該唔需要架呵? 佢係咪要喺兒科病房度觀察呢? 謝謝

大宅

我今日產檢,醫生話我知我都中左b鏈,但我已經39週幾喇, 所以都係要生既時候打抗生素。
我問醫生可唔可以開刀生,令bb唔需要經過產道,避免中招, 佢話係醫學角度覺得唔值得, 唔會開刀。我而家好擔心呀!!!我捱多一針唔係問題,但會唔會搞到bb大有危險呢? 好擔心!

原帖由 CoffeeCake 於 09-8-31 16:28 發表
有過乙型鏈球菌,下一胎有既機會好大!

我都係第一胎有,我上次產檢問醫生,我呢次洗唔洗驗,佢話,我再有既機會好大,就算而家驗到無,到臨生都可能有.

所以,佢話會假設我有,到作動時就打抗生素(上次都係咁).咁樣,我作為 ...

禁止訪問

洋房

原帖由 CHERRYIEONG 於 09-10-5 16:41 發表
我今日產檢,醫生話我知我都中左b鏈,但我已經39週幾喇, 所以都係要生既時候打抗生素。
我問醫生可唔可以開刀生,令bb唔需要經過產道,避免中招, 佢話係醫學角度覺得唔值得, 唔會開刀。我而家好擔心呀!!!我捱多一針唔係問題 ...

我又係問過威爾斯, 佢地都話唔會開刀, 只要臨生時打針就得喎, 我都好擔心會影響到BB呀

大宅

唔洗咁擔心喎!你地CHECK到係好事,起碼醫生知要點做!
打左針多數無事架!你地生左問下醫生,會唔會幫BB抽啲野去驗。

原帖由 甜滋滋 於 09-10-7 10:10 發表

我又係問過威爾斯, 佢地都話唔會開刀, 只要臨生時打針就得喎, 我都好擔心會影響到BB呀

大宅

我都係去到34週個醫生問我試順產定開刀, 我同佢講我D分泌唔正常可唔可以順產, 佢先至幫我拎去驗咋, 不過驗完佢都無講個結果俾我聽, 我聽日去檢查要記住再問下佢....

原帖由 lovelymamamia 於 09-10-7 09:16 發表

Hello, I am 32 week with twins. But
doctor at KWH did not mentioned the test
before, should i request the test or he
will do the test later? May i know if
the test was requested by your doctor or
...

別墅

我都中左 B 鏈, 廣華話BB會去兒科病房度觀察wor...maybe 遲D先走 duck.

原帖由 甜滋滋 於 09-10-1 16:52 發表

我想問我中左 B 鏈, 除左我生既時候要挨幾針之外, BB 應該唔需要架呵? 佢係咪要喺兒科病房度觀察呢? 謝謝

大宅

我上次廣華生都係咁, 生之前打抗生素, 生完bb會去兒科病房度觀察一兩日, 無嘢就會俾返你跟身照顧. 如果唔係後來bb黃, 都已經跟埋我一齊出院了.

原帖由 Alexquin 於 09-10-11 01:01 發表
我都中左 B 鏈, 廣華話BB會去兒科病房度觀察wor...maybe 遲D先走 duck.

別墅

若BB去左兒科病房度觀察咁樣餵人奶?

原帖由 B.B.Lam 於 09-10-11 17:57 發表
我上次廣華生都係咁, 生之前打抗生素, 生完bb會去兒科病房度觀察一兩日, 無嘢就會俾返你跟身照顧. 如果唔係後來bb黃, 都已經跟埋我一齊出院了.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 6# Margaret66 的文章

我 36w check 時冇菌, 但想問下會唔會呢幾個星期突然有架? 有冇方法可以預防架?

Thanks!

首頁

尾頁

跳至