夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我見呢版部份 sis o既老公有第三者, 有無係浪子回頭o既呢? 可唔可以分享吓?

大宅

好媽媽勳章

我諗個男人一日未死,都唔會有答案

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有,我老公信了主之後,有極大的改變~~~~~

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有,我们已打算移民离开香港,从新开始新的生活

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 ssyy29 於 09-9-1 22:52 發表
我諗個男人一日未死,都唔會有答案

複式洋房

老公有第三者一d都唔奇, 因為出面太多吸引!
見過 老婆有 第三者 最後浪 女 回頭, 先至 奇 !

伯爵府

原帖由 BigHeadBig 於 09-9-2 14:04 發表
老公有第三者一d都唔奇, 因為出面太多吸引!
見過 老婆有 第三者 最後浪 女 回頭, 先至 奇 !
我有女性朋友出面有第3者,佢真係無回過頭而且到依家都唔覺得自己有錯架!!至於男性朋都有幾個試過浪子回頭既,其中一個朋友L就同佢老婆W拍左9年拖,因為L唔想拖W咁耐都唔同W結婚所以先結婚,但婚後一年L就有3者,2公婆都係我朋友而個第3者係我同L既同事C小姐..果時攪到好煩,因為佢地3個我都識,所以佢地成日都打比我傾依件事..當然喇我都好憎C小姐搶人老公,但係佢唔覺得咁做係叫搶囉,係佢心裡面係覺得讓緊W添 (因為佢無唔比L返屋企同埋佢無叫L離婚喎)而L就同我地講其實佢係結婚前對W一早都無晒感情架喇,佢都好後悔同左W結婚後先攪埋d咁既野出黎,佢仲話為左C小姐一定要同W離婚...而W梗係唔肯喇,L係佢既初戀..而且L已經唔止一次背叛佢架喇,係佢地拍拖果9年裡面,其實L係出面都試過幾次有第3者,不過最後L都返返佢身邊...所以W相信今次都會,佢情願L返到屋企對佢不秋不彩,什至係佢面前打比C小姐談情,W都照樣忍忍忍!!最後佢地3個人拖拖拉拉攪左好耐,係後味L發覺C小姐份人係有d唔正常,佢先同C小姐分手返返佢老婆W身邊...之後2年仲生埋仔仔添~依家佢地個仔1歲多D..睇落去就好似好幸福囉,但我覺得唔知幾時L又會再係咁樣,因為佢有幾次前科..係W先會忍受到架咋~至於C小姐依家都好似好幸福,佢同L分開左之後1年就同另一個人結左婚喇,依家都有2個仔,佢2個仔都分別同我2個仔相差一年出世咋~到今時今日C小姐都仲係認為自己無錯!!!係佢讓返個老公比W既,佢同我講唔明點解W咁小氣,佢搵L幫手W唔比佢地見面喎~佢話大家都結左婚又有細佬仔,唔明W怕d乜????我真係o晒咀囉,唔怪得果時L飛佢喇,我諗佢思想上真係有d問題架!!!!其實W已經好大方,佢話唔係唔比L幫C小姐,不過只係唔比佢地見面姐(C小姐搵L係想L幫佢由元朗車d貓狗糧出去九龍屋企比佢)W就話L可以幫佢,但只可以將d糧放係C小姐屋企門口就走...所以我話W已經好大方,比係我你地依對狗男女以後都唔可以再聯絡就真呀!!!

大b駿逸細b駿晞

民房

點解要再接受一個背叛自己的人啊?!

各位Sis,你信好馬不吃回頭草嗎?

你認為一次不忠,百次不容嗎?

大宅

他有回頭, 我相信人有迷失時候, 亦有變好的潛力~~

自問自己亦做錯過很多事, 很後悔, 我都會希望身邊的人給自己一個改過的機會. (我講的是真心改過)

複式洋房

實情係咁o既......

我老公一年前有第三者, 佢地開始o左唔到1個月, 我老公就和盤托出, 希望我原諒佢, 佢自動同個女人斷絕來往, 呢一年o黎都無再搵個女人

之後, 我老公開始去做婚姻輔導, 再返教會(佢以前無宗教信仰), 呢半年o黎, 可以用脫胎換骨o黎形容佢: 比以前用心對我, 對個仔放o左更多時間去教佢陪佢玩, 以前個心野成日想出街玩, e+ 覺得想陪多 d 我地, 亦多o左陪雙方亞爸亞媽; 價值觀唔同o左, 佢見我唔開心, 仲叫我記得要祈禱將事交託比主; 以前公司有咩唔順意就 "小小小", e+ 反而會同同事慢慢傾, 仲為果 d 同事祈禱

有朋友同我講, 老公都浪子回頭, 點解我仲唔肯原諒佢......可能我覺得不忠背叛, 一次就夠, 如果再有第2次, 我真係頂唔住, 所以我無勇氣去接受佢......即使佢 e+ 做得有幾好, 將來o既事真係無人知, 同埋我個心仲有條刺o係度......

o係信仰o既角度, 我睇緊 d 家庭教育書, 書中都講, 要教小朋友點去愛, 父母本身先要互相相愛......而且, 「若有人在基督裏,他就是新造的人,舊事已過,都變成新的了」 (林後五17), 一個回轉信主的人, 除o左有新生命, 又向家庭回轉, 理應要接受佢, 但我偏偏對佢做o既錯事耿耿於懷, 所以我都 e+ 理智同情感兩方面在抗衡, 好矛盾......

男爵府

有!
我best fd個老公好貪玩既, 佢舊年同公司個女同事搞埋左幾個月, 可能果個第三者本身都有d問題, 正當個男人都考慮想飛甩個第三者果時, 我fd就發現左....正正因為咁, 更加速左個男人飛甩個女既決心, 好快, 我又見到我fd展開笑容, 佢老公而家好乖, 佢話好後悔令到我fd咁傷心, 亦後悔差d因為呢件事而無左個家.

大宅

人誰無過呀....

放下心中嘅執着...未來嘅嘢冇人知.....

而家, 你老公已經好努力改過啦...對我嚟講, 咁已經有好足夠嘅理由去原諒佢,俾一次機會佢

原帖由 bellytulip 於 09-9-3 14:17 發表

我老公一年前有第三者, 佢地開始o左唔到1個月, 我老公就和盤托出, 希望我原諒佢, 佢自動同個女人斷絕來往, 呢一年o黎都無再搵個女人

之後, 我老公開始去做婚姻輔導, 再返教會(佢以前無宗教信仰) ...

子爵府

原帖由 Chansey 於 09-9-2 16:54 發表
點解要再接受一個背叛自己的人啊?!

各位Sis,你信好馬不吃回頭草嗎?

你認為一次不忠,百次不容嗎?

講得啱~~
而家係佢做錯~~
佢要回頭就要理佢架喇咩??

民房

我老公半年前有過第三者,不過一個月到就番黎,我果刻都原諒佢,不過就係因為果件事之後,佢話要私隱,所以佢既所有密碼我都唔知,就連電腦login都要分開,佢玩msn時見到我行過都會縮細個畫面,禁錢果陣禁密碼都怕我見到,漸漸令到我既疑心好大,我覺得兩公婆要甘樣生活好辛苦,但係佢覺得無問題,開始有d心淡~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

當年我同老公搞到好姜的時候,我的一個教會姊妹同我講:你要桿衛你的家庭,否則只會讓其他人加入你的家,當你決定原諒佢的時候,就要放下不愉快的記憶,要對佢絶對信任,不可check他,讓他知道你百份百信任他,這樣才可建立互信,維持長久的關係,否則只會令大家再一起時互相不信任,若做不到,便要禱告,神會加力量,我真的照樣去做,結果當然到現在也是關係好,若我選擇常記掛在心,我會很痛苦,所以我覺得自己的選擇沒有錯,希望可以幫到你.祝福你和你的丈夫

原帖由 bellytulip 於 09-9-3 14:17 發表

之後, 我老公開始去做婚姻輔導, 再返教會(佢以前無宗教信仰) ...

大宅

好媽媽勳章

我老公舊年好留意他前度女友既消息,成日問朋友她怎樣,仲比我發現他電話有她既信息,之后仲離譜!電話薄存咗個‘XX’既名,其實系他前度女友既電話號碼。他用個假名存個電話號碼啊(因為我知道他前女友個名)!!我問返他,他話驚我多心喔~果時激到我好悩啊。他之后就刪除咗她個電話號碼。早幾個月他話打電話俾朋友,朋友話他前度女友就結婚,跟住他就打俾他前度女友同她傾電話(老公返來同我講返他地大概傾咗啲咩),跟住之后到依家他都有經常打俾他前度女友。甘我應該怎算啊???同埋原來我同他結咗婚之后,他都有穩過他前女友食宵夜。

瑪瑙宮

人誰無過, 知錯能改, 善莫大焉.
在您面前睇到佢既轉變係咁真真實實. 要比機會佢呀, 又要比機會自己, 一齊改變.

大宅

Agree
原帖由 garfield2201 於 09-9-3 23:11 發表
當年我同老公搞到好姜的時候,我的一個教會姊妹同我講:你要桿衛你的家庭,否則只會讓其他人加入你的家,當你決定原諒佢的時候,就要放下不愉快的記憶,要對佢絶對信任,不可check他,讓他知道你百份百信任他,這樣才可建立互 ...

大宅

原帖由 garfield2201 於 09-9-3 23:11 發表
當年我同老公搞到好姜的時候,我的一個教會姊妹同我講:你要桿衛你的家庭,否則只會讓其他人加入你的家,當你決定原諒佢的時候,就要放下不愉快的記憶,要對佢絶對信任,不可check他,讓他知道你百份百信任他,這樣才可建立互 ...

我都好同意你嘅講法, 要原諒佢就要放下唔愉快嘅記憶, 若果唔係只會令自己鑽牛角尖, 日日都好痛苦. 我都經歷過呢D日子, 總算叫做學識放低, 當然要睇吓你老公有冇誠意去改, 我知例子唔多, 但總有成功嘅例子, 可以嘅話當俾一個機會佢亦都俾一個機會自己.

洋房

我都係一個case, 兩年前揭發, 而且佢地仲已經一齊年幾, 後尾俾我知道佢話已經即刻斬纜, 不斷求我原諒, 但我地都係分左居大半年(我唔俾佢返黎), 而家我地已經復合, 你話冇條刺? 當然冇可能, 開頭一齊返, 我情緒都好唔穩定, 仲會打佢, 但佢都忍受, 我到而家仍然會不著, 但心情已經比之前好.
如果你真係想同佢一齊, 而佢態度係正面的話, 比D時間, 慢慢會平伏, 祝福你!

首頁

尾頁

跳至