跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無媽咪知道一歲半時去健康院要做甚麼測試及評估???

伯爵府

醒目開學勳章

我個B岩岩做左。。。
1。數下可以講幾多個單字(人名、物件、動作),超過10個就OK
2。認身體部份,3-4個就pass
3。行得穩唔穩,可唔可以茂低執野
4。疊高3塊以上積木
5。餵公仔食野
另外問下BB日常飲食、玩乜野玩具。。。聽聞有D健康院好嚴,我去個個都係問我多,所以阿B 都pass到,4歲先再去check mouth:

別墅

姮姮講野唔PASS, 所以2YRS要再去...

別墅

餵公仔食野??有呢一科呀??

原帖由 bobbob 於 09-9-1 12:49 發表
我個B岩岩做左。。。
1。數下可以講幾多個單字(人名、物件、動作),超過10個就OK
2。認身體部份,3-4個就pass
3。行得穩唔穩,可唔可以茂低執野
4。疊高3塊以上積木
5。餵公仔食野
另外問下BB日常飲食、玩乜野玩具。。。聽聞 ...

別墅

如果子睿去到健康院唔合作,甚麼都不做會點??

事關近期叫他做任何事都是擰頭!!!!!!!1

子爵府

我估睇吓你撞啱嗰個姑娘係點啦,有D問媽媽話平時有就得喇,我嗰個講到明要講主動性,喺佢面前唔肯做唔算數,兩歲要再返去:;pppp: !!!

原帖由 星星沙 於 09-9-1 13:52 發表

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 星星沙 於 09-9-1 13:50 發表
餵公仔食野??有呢一科呀??

本來無,但姑娘問我BB有無同公仔玩假想遊戲,我話屋企連公仔都無,所以佢先拿個公仔試下,咁我個仔睇左1次示範都識餵,好彩mouth:

別墅

假想遊戲...嘜好呢味嘢??對BB咩好呀??

原帖由 bobbob 於 09-9-1 14:48 發表

本來無,但姑娘問我BB有無同公仔玩假想遊戲,我話屋企連公仔都無,所以佢先拿個公仔試下,咁我個仔睇左1次示範都識餵,好彩mouth:mouth:" />

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 星星沙 於 09-9-1 13:52 發表

除左疊積木同餵公仔要BB即時做,我去個間就淨係問我BB平時識唔識,我話識佢都當OK

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 星星沙 於 09-9-1 14:53 發表
假想遊戲...嘜好呢味嘢??對BB咩好呀??

岩岩係網上睇到篇article。。。

假想遊戲的力量

你有沒有想過:孩子在甚麼時候學習到最多的東西﹖坐在電視機前的時候﹖玩益智玩具的時候﹖又或是上課餘興趣班的時候﹖雖然沒有實質證據支持哪個答案才算正確,但研究結果表示孩子在「搞搞震—玩假想遊戲!」時,可以學到很多東西。

我們皆知道遊戲—特別是與友伴一同遊戲,是孩子學習概念、語言、象徵性/抽像性思維以及解決問題的最有效方法。透過遊戲,孩子還可以學習創意和訓練想像,培養個人的感性發展和社交能力。孩子由12個月大開始,會逐漸以象徵性思維來看世界,開始理解各種物件的功用。這個時期的孩子玩的假想遊戲,通常利用模擬實物的道具來表達一個行為,而孩子是行為中的「施行者」,例如他們會舉起玩具杯裝作飲茶。

隨著孩子成熟,假想遊戲會涉及其他人,例如孩子可能會餵洋娃娃或另一個人吃東西。在學前階段,孩子開始在模擬情景裏玩角色扮演的遊戲。他們喜歡扮演不同的角色,例如爸媽、消防員或公主等。

作為父母和孩子的「較年長玩伴」,你可以怎樣利用假想遊戲的力量,幫助你的孩子成長﹖

1. 你需要傳遞訊息的時候
當你要求孩子做某件事而他拒絕合作時,嘗試利用假想遊戲!「看,洋娃娃吃得多好,還會自己吃。你也可以做到嗎﹖」有時候,使你驚訝(及氣結!)的是孩子不聽從你,卻會聽從一個想像出來的「朋友」的話(待他們有了真正的朋友時,才真夠你受啊!)。

2. 你要訓話的時候
隨著孩子長大,有時你需要擔當「生命教授」的角色,訓示孩子很多沉悶的話題,例如「為甚麼不可以說謊﹖」、「遇上陌生人怎麼辦﹖」和「怎樣控制情緒﹖」等。為避免你感情用事,有時候利用假想遊戲,把要訓示的訊息在不知不覺間表達出來,是一個不錯的做法。聰明的孩子必定可以領悟到你的意思,而且孩子會更易把訓示牢牢記好!

3. 發生了重大事情的時候
有時候你可能需要把一些特殊情況或重大事情向孩子解釋,例如與生死有關的事情、弟弟出世了、搬遷或婚姻問題等。如你利用假想遊戲把事情表達出來,孩子能夠較易接受和理解。再者,如他們感到矛頭不是直接指向他們,他們會較易和較快學會處理該件事情。

4. 患病的時候
當孩子患病或要住進醫院,利用角色扮演把醫護程序和治療的方法如打針、抽血,甚至做手術的過程表達出來,可以幫助孩子明白是甚麼一回事,使他們有勇氣面對痛楚,或分散他們的注意力,不會集中想著痛苦和可怕情況。

下次如你要「扮專家」,試試「扮」新的角色!不如俯身和你的孩子一起玩「扮」的遊戲!假想遊戲真的是威力無窮!

別墅

Thanks a lot! Very details.

男爵府

你唔打俾我既,唔約我啦。快d打俾我啦

別墅

原來會咁ga ? 姮姮點樣唔 pass呀 ?

原帖由 Tammyngf 於 09-9-1 12:57 PM 發表
姮姮講野唔PASS, 所以2YRS要再去...

大宅

我全完唔記得歲半要返健康院mouth:

我形住姑娘叫我 4歲先返……一定係記錯左…

好彩見到依個 post!

別墅

哈哈...我又冇唔記得歲半要返去做檢查喎, 因為一歲果時個姑娘千叮萬矚要bb喺歲半識得分辨同叫得出爸爸/媽媽...我入晒腦而家擔心緊...

因為朗僖唔肯講(威迫利誘要佢講佢會扭計)...仲好怕生...

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Thanks for posting the topic, I have forgotten about the 1.5 yr appointment la!
Interestingly, Jasmine plays, sits, and feed her baby doll yesterday!
She said, sit sit, then put the doll on the chair!

別墅

嘩!咁叻嘅!

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-9-3 22:56 發表
Thanks for posting the topic, I have forgotten about the 1.5 yr appointment la!
Interestingly, Jasmine plays, sits, and feed her baby doll yesterday!
She said, sit sit, then put the doll on t ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 星星沙 於 09-9-4 12:04 發表
嘩!咁叻嘅!

釘橋! 釘橋!

別墅

請問是否要打埋針? 果支係咩針? 會吾會發燒?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 hogmail 於 09-9-7 09:47 發表
請問是否要打埋針? 果支係咩針? 會吾會發燒?

有 打 针 的 ,两 支 啊 ,"四 合 一" 同 "肺 炎 球 菌 "......辛 苦 阿 B了

首頁

尾頁

跳至