自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

背景係一個大學畢業一年左右的年青人, 十八歲開始父母拒絕俾任何金錢, 只提供地方住, 其他各樣衣食行學費都靠自己part time 攪惦, 現每月人工大概一萬元, 借了十多萬政府學費貸款, 及公司要放兩個月無薪假

某日親戚甲同呢位年青人講:' 以前成班親戚咁照顧你, 你而家畢業成年都無請過班姨媽姑姐食半餐飯, 大家唔係好高興' 呢班親戚以前的照顧大概係每年同呢位年青人食4次飯, 當中包括團年及開年飯

而呢班親戚一向大魚大肉開, 所講請食飯起碼20人以上, 最'寒酸'都要$3000-$4000. 年青人覺得好大壓力, 請一餐飯該月會入不敷支, 唔請親戚又好多難聽說話/面色, 話廿幾歲都唔識做人

親戚甲係非常清楚年青人的財政狀況, 包括欠政府錢及無薪假

我有點偏向同情年青人, 大家點睇, 親戚的要求合理嗎?

你係年青人你會點做? 你會要求大學畢業的親戚請食飯嗎?

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

no啦,我唔會請「親戚」食飯,亦唔覺得有必要。

搵到既,見到面食完飯咪埋單囉,無需要專登請班親戚食飯黎「證明」自己大學畢業。

btw,我唔明點解要講佢父母有冇俾錢,十八歲自力更生好正常,同班親戚有冇拎著數冇關係。

男爵府

講佢父母只係想表達佢負擔不少, 有咩事父母都絕不幫忙, 呢位年青人試過無錢搭車返學父母都唔肯借幾元佢搭車, 理由就係自力更生

原帖由 mother904 於 09-9-1 21:46 發表
no啦,我唔會請「親戚」食飯,亦唔覺得有必要。

搵到既,見到面食完飯咪埋單囉,無需要專登請班親戚食飯黎「證明」自己大學畢業。

btw,我唔明點解要講佢父母有冇俾錢,十八歲自力更生好正常,同班親戚有冇拎著數冇關係。 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

下次做節,買定d西餅 (如果做中秋買月餅啦)請返姨媽姑姐食

我睇法:年年一齊做節,都叫做睇住佢大啦,姨媽姑姐應該係同佢講心啫,唔係講金,唔會想佢破產嘅

THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

首頁

尾頁

跳至