母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我做左7個月全人奶媽,最近身體問題,要停人奶了,
但囡囡仲未肯食奶粉,見親奶樽都合實個口,隊多佢幾下,佢就大喊, 寧願啜住我, 無奶出都仲要啜。

奶樽奶咀轉過晒, 都係唔得,
而家諗住轉奶粉。
我而家呢罐係雪印日本版細仔, 成罐響雪櫃,食得幾次,side都無法子。
想請問有無人奶媽媽曾經轉奶粉係成功架?
你地轉邊隻奶粉呢?
過程又係點呢?請指教。

我好煩惱,因為囡囡水唔飲奶粉唔飲,我又無奶,
每日只係食兩餐糊仔, 餓都係其次, 我好怕佢缺水呀... :(

別墅

你試下用奶粉開糊仔啦,我都系甘樣,等距習慣下D味,不過我個囡都系仲未好鍾意飲奶粉,我用匙喂奶粉,因為距淨系肯用奶樽飲水咋!唉。。慢慢啦!

別墅

我一開始餵米糊就係用奶粉開架喇, 但佢都係未適應到。
都試過用匙羹/奶樽蓋餵, 佢都係發晒忟憎。
由我開始突然drop奶量開始,呢一個月以黎,佢瘦左好多,我好肉赤呀

別墅

仲要,我個女食糊仔食得好差架,煲粥仔煲過好多不同口味,無款鍾意, 煲到我都無晒心機。
反而糊仔好少少,但係都係頭幾啖開口,次次餵得三份一碗就要同佢搏鬥....
唉....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

和光堂會唔會好d呀?
我之前有2日唔餵得
都係餵和光堂
初初都唔鐘意
但後來就ok
你try下

大宅

好媽媽勳章

我BB NEW BORN 時我未全人奶到, 佢都肯食奶粉(食和光堂), 由個幾月開始就變全人奶.

到佢5個幾月時因為我健康問題而同佢減人奶, 到6個月開始比佢試半固體. 而家8個幾月, 一日兩餐埋身+一餐奶粉+兩餐粥仔, 不過佢好鐘意食嘢, 唔知你BB會唔會啱和光堂, 你可以買旅行裝比佢TRY TRY先, 食唔晒都唔會咁浪費, 你可以考慮吓吖.

大宅

妳睇下我個post,我個b都係同他轉食雪印細仔(行貨)[url=http://forum.baby-kingdom.com/thread-2568454-1-2.html
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2568454-1-2.html[quote[/url]]原帖由 mamaminu 於 09-9-2 14:13 發表
我做左7個月全人奶媽,最近身體問題,要停人奶了,
但囡囡仲未肯食奶粉,見親奶樽都合實個口,隊多佢幾下,佢就大喊, 寧願啜住我, 無奶出都仲要啜。

奶樽奶咀轉過晒, 都係唔得,
而家諗住轉奶粉。
我而家呢罐係雪印日本版細 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊