跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔由滿兩歲左右, 開始一出門口就要抱. 以前好肯行樓梯, 依家死都唔肯行. 試過放佢落地, 一路行一邊"籃"實你對腳, 攪到我都行唔到!

自從病咗兩次之後, 就連食都差咗! 之前好鐘意食菜, 依家叫佢食菜就"唔愛". 飯只食到之前嘅一半(要威迫之下).

有冇bb好似我阿仔咁, 你哋又有咩對策呢? 分享吓吖!

複式洋房

我個仔又係, 以前食好多野, 依家間中都要 乙水 下佢佢先肯食, 可能愈大愈LIKE 玩~ 唔集中食飯, 要教下佢先得.

大宅

o尋晚睇到07年6&7月媽媽會有人提到TROUBLE 2. 我老公睇完都好有同感. 真係要用心理角度同佢鬥.

男爵府

大廚勳章

Yes, trouble 2 依家正式開始, 各位準備好未? 係考驗大家既EQ時候啦!

呢幾日正式返學,可能少左見我, 所以返學放學成日要我抱, 唔抱佢就發脾四, 扭到抱為止.

係屋企又成日又要又唔要, 俾佢又唔要, 唔俾佢又話要, 來來回回玩幾次都仲係咁, 我忍忍忍忍忍忍忍忍忍忍!!! 尋日忍唔住打左pat pat... 到最後都係抱抱氹返至肯收聲...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我細女喺20個月左右trouble 2咗啦,而家又變返正常^.^
20個月前佢又係好鐘意行,但突然間佢成日都要我抱,唔抱就喊!(大女更試過lur地,不過佢lur親我都唔理佢,過咗三日佢就無再咁做啦!)
呢個情況維持咗幾個星期左右
佢要我抱,我同佢講佢大個女要自己行;佢喊我唔理佢。
而家就好咗好多囉!

我而家出街都唔洗帶bb車,我兩個女都會自己肯行。
小朋友會經历trouble 2,係因為佢地明白好多野,有好多野想做,但係又表達唔到,所以躁。到佢地識講多d野,情況就會好好多!

食野方面,我女都有食少咗嘅情況
佢之前都有30磅,呢排反而跌咗,得返29磅
佢又係幾個月前大病咗一個星期就食少咗野
不過大家都唔洗擔心,我留意到好多身邊小朋友一踏入2歲,個身就會拉長咗好多!!!(我大女係咁,附近嗰對孖仔又係咁)瘦係瘦咗,不過就高咗好多囉^.^

男爵府

大廚勳章

yennie, 睇黎你個女未開始trouble 2. 因為話明係trouble 2, 又點會4個月就收手呢? trouble 2好既玩你半年, 唔係就玩足你一年...

我覺得trouble 2唔係因為說話表達問題, 而係心智問題. 因為2歲人仔, 自己有自己意思, 因為佢開始識得自己思考, 唔再好似BB咁, 你話點佢就要點. 所以當你話唔得時, 佢咪唔like, 要試下你底線. 若果你從來都話no, 佢唔會再同你玩呢樣... 但佢又會試你另一樣.. 總之對付trouble 2既辦法就係要堅持. 到三歲(好彩既話), 佢開始明你講乜, 知道後果, 識得講道理, 咁trouble 2就會慢慢消失...

原帖由 yennie 於 09-9-4 20:47 發表
我細女喺20個月左右trouble 2咗啦,而家又變返正常^.^
20個月前佢又係好鐘意行,但突然間佢成日都要我抱,唔抱就喊!(大女更試過lur地,不過佢lur親我都唔理佢,過咗三日佢就無再咁做啦!)
呢個情況維持咗幾個星期左右
佢要我抱,我同佢講 ...

大宅

小朋友唔食野真係會令人好煩惱mouth:

大宅

好媽媽勳章

你地bb都好, 只係要抱, 我個女脾氣仲大咗好多. 例如: 佢兩個月前開始喜歡砌puzzle/jigsaw. 佢砌得好好, 我買咗好多比佢砌. 我知佢全部都識砌, 但最近佢有時放磈puzzle, 放得唔好, 移咗位, 佢就即刻好燥, 一手撥哂落地. 我個心真係好火, 但我知鬧都無用, 試過好多次同佢講 be patient, 也試過ignore佢, 但都係咁.

各位媽咪, 請問你地會點樣處理呢啲situation?

首頁

尾頁

跳至