自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽咪七十幾歲,明天要做放射性碘療程,因她今年三月驗到有甲狀腺高,食咗藥都唔得,政府醫院要做佢以上化療,但我亞媽牙又唔好,咬唔到肉,而家又唔可以飲奶類,包括豆奶,冇營養,請問有什麼可以俾佢食以補充營養呀?

大宅

原帖由 Fansfamily 於 09-9-3 13:27 發表
我媽咪七十幾歲,明天要做放射性碘療程,因她今年三月驗到有甲狀腺高,食咗藥都唔得,政府醫院要做佢以上化療,但我亞媽牙又唔好,咬唔到肉,而家又唔可以飲奶類,包括豆奶,冇營養,請問有什麼可以俾佢食以補充營養呀? ...

大豆同豆付都係唔食得架喎, 應該醫生會俾張戒口紙你架, 咁你照住戒口紙咁做, 除左戒口紙上列出的東西, 咪食得囉.
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

有冇朋友做過咁嘅化療呀,有什麼補充營養產品可食呀?靈芝可以嗎?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Come on, 咪嚇親自己 & auntie 先 lar .....

點解妳會話呢個係化療呢?妳媽媽係咪飲碘水呀?我都飲過,亦吔過好重輻射嘅碘丸 .....

其實,現階段妳唔係諗 auntie 要食乜先 .... 妳首先諗吓妳媽咪會唔會同孕婦 or 小朋友接近先 ..... 妳媽媽做完呢個放射性碘治療後,身體會有大量輻射,醫生應該通知咗妳媽媽要遠離孕婦、BB gar bor!

放心喇,飲碘水無乜唔舒服嘅反應 gar!

Don't worry, be happy

路遙知馬力,日久見人心!

水晶宮

原帖由 hehalady 於 09-9-3 16:39 發表
其實,現階段妳唔係諗 auntie 要食乜先 .... 妳首先諗吓妳媽咪會唔會同孕婦 or 小朋友接近先 .. ...
重有呀 .... 小便後要沖 2 - 3 次廁所 .... 等我諗吓重有乜野先 .....

大宅

唔該晒!

男爵府

咁 e 生冇講比你知有咩可以飲/食咩 ?

大宅

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hehalady,
hi,我都有甲亢,醫生常要我做放射碘,但我每次都拒絕,我就快要停藥,醫生又重覆要我考慮,我想問吓碘水難飲嗎?因我從小就怕飲藥水,我會 ,而且我又要照顧小朋友,好煩惱

水晶宮

原帖由 babyying 於 09-9-3 22:51 發表
hehalady,
hi, 我都有甲亢, 醫生常要我做放射碘, 但我每次都拒絕,我就快要停藥, 醫生又重覆要我考慮, 我想問吓碘水難飲嗎? 因我從小就怕飲藥水, 我會 , 而且我又要照顧小朋友, 好煩惱 ...
請問妳的小朋友幾多歲呀?另,妳生夠未先? ..... 聽聞飲過碘水,好有可能會引致不育 gar bor .... 妳問吓醫生係咪吖!

FYI,我媽媽係由於甲亢飲碘水 but 我係因為甲狀腺 cancer 手術後治療,療程需要飲碘水 and 吔碘丸嘅 ..... 碘水無乜野味,請放心

水晶宮

原帖由 Fansfamily 於 09-9-3 22:23 發表
唔該晒!
唔使客氣 ..... BTW,Auntie 要有心理準備,通常飲完碘水就會變成甲狀腺過低 = 要長期每日吔甲狀腺素 gar lar!

水晶宮

原帖由 babyying 於 09-9-3 22:51 發表
而且我又要照顧小朋友, 好煩惱 ...
剛剛睇到妳個簽名欄 .... 妳有兩個小 BB 嗎?

係咪一個約 10 個月,另一個剛滿月? ..... 咁我建議妳唔好飲碘水住 lar ..... 等小朋友大 d 約 6 歲先算 lar!

大宅

原帖由 hehalady 於 09-9-4 03:34 發表
剛剛睇到妳個簽名欄 .... 妳有兩個小 BB 嗎?

係咪一個約 10 個月,另一個剛滿月? ..... 咁我建議妳唔好飲碘水住 lar ..... 等小朋友大 d 約 6 歲先算 lar! ...

hehalady,唔該晒,我係有2個小朋友,大的10歲,細的快5歲,細囡係同我瞓的,其實我都唔係好想飲碘水,但每次食藥就可以keep住正常,停咗藥後又會高返,我已經食咗幾個療程,睇嚟都走唔甩

水晶宮

原帖由 babyying 於 09-9-4 15:59 發表
我已經食咗幾個療程, 睇嚟都走唔甩 ...
Um .... 妳係咪睇開政府醫生呢?如果係真的要飲碘水,妳試吓同醫生講聲,睇吓可唔可以安排喺 d 學校長假期飲 lor .... 如果我無記錯,一般隔離幾 days 至 1 week 都 ok gar lar ...... 咁其實又唔係生人勿近嘅 ..... 如果妳囡囡已經 5 歲大,咁妳離開佢距離 2 平方呎都 ok gar .... 咁當然同瞓就唔好 lar ....

如果安排到喺學校長假期果陣飲,妳咪試吓搵親戚幫吓手照顧囡囡幾日 lor ....

Anyway, 祝妳身體健康

大宅

原帖由 hehalady 於 09-9-4 23:39 發表
Um .... 妳係咪睇開政府醫生呢?如果係真的要飲碘水,妳試吓同醫生講聲,睇吓可唔可以安排喺 d 學校長假期飲 lor .... 如果我無記錯,一般隔離幾 days 至 1 week 都 ok gar lar ...... 咁其實又唔係生人勿近嘅 ..... 如果妳 ...

hehalady,thx a lot

水晶宮

原帖由 babyying 於 09-9-5 00:27 發表
hehalady, thx a lot
You're welcome

首頁

尾頁

跳至