自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

原帖由 methy 於 09-9-3 22:55 發表

睇完個節目,等大家反思下都好呀~

有同感! 擁有一個快樂的童年是非常重要的, 如果由朝到晚都係興趣班, 咁個小朋友仲有咩時間去做一d佢想做o既野呢.

我同囝囝一齊睇, 睇到個小朋友練琴練到喊, 囝囝話:媽媽呀, 我發覺原來我好幸福. 我話: 你依家至知呀! 囝囝話: 係呀, 起碼你唔會叫我成日返呢d興趣班丫, 係呢, 媽媽呀, 我地今日未玩wii喎, 不如食左飯之後, 我地玩一陣丫.....
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 qq媽媽咪 於 09-9-3 20:09 發表

你有所不知啦..美孚D單位好實用架. 又有巴士總站, 交通方便, 同埋..佢地D 樓係唔會點跌架...

咪就係,美孚樓間格真係唔錯,四四正正,實用率高.
而家西鐵開埋出紅磡仲方便.

貴得值呀.

大宅

原帖由 常在坤 於 09-9-3 23:46 發表
我好懷疑咁細個學咁多野係咪真係學得識?

好典型 "望子成龍"o既心態 !!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

複式洋房

真誇張!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

個小朋友好似好眼瞓 tim

原帖由 gutgut22 於 09-9-3 19:38 發表
我只係覺得一日迫得個小朋友學太多野~反而會無用....一日學2樣野我都覺得ok~佢仲要好似幾樣野~嘩~比著我果個...一定會唔返-.-

大宅

原帖由 szewan 於 09-9-3 23:57 發表
虐兒 ?

我都覺得係另類虐兒,可能個小朋友寧願佢屋企窮d,咁反而會開心d

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

有咩理由夜晚8點幾仲上緊興趣班呀? 呢對老豆老母係咪人黎架? 谷小朋友谷到咁. 仲懶係為佢好!

我仲想問下,dr.x既鞋好掂架? 開課前一日,我見間鋪好墟撼,企滿晒人買鞋. 睇呢個節目又見佢既鞋好貴喎,$399一對,我自己對返工鞋都無咁貴.而且我細個邊有咁貴既返學鞋著架,是但買對著得舒服就算架喇. 所以我就想知佢d鞋係咪真係物有所值囉. 但d款好似好老土咁.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

平常家庭, 無咪話題, 一定唔會被人選中做主角, 係咪編導刻意鋪排得好多活動排住上鏡? 其實類似父母多的是, 哩對又誇張左d ...
淡淡的來, 好好的去 ....

子爵府

誇張!!!!

大宅

唔知個mami有無上黎bk呢

瑪瑙宮

好媽媽勳章

係呀 ... 我都係甘講 6 歲仲用奶樽 ?? 見到真係 o 哂咀

原帖由 mickeyeva 於 09-9-3 22:59 發表
連我3歲個囝囝都識講, 我都用杯飲奶, 哥哥咁大重用奶樽 間學校學興趣班都勁貴, 暑假唔使學咁多學術性的課程, 一星期用2千幾蚊, 好嗱利, 好多父母都像他們一樣, 望子成龍, 遲些真是弄口反拙! ...

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 minichong 於 09-9-3 20:29 發表
唔好意思, 我身邊無mug 小朋友, 唔知点解我覺得個細路仔, 成日問点解点解, 叫佢swimming 佢又發脾氣 , 我覺得好鬼煩,我想問係米呢個年紀的小朋友係咁 ? 定係爸媽唔識教, 但係佢個妹就好cute 同埋靜d :lover ...

你未有小朋友呀?

小朋友當然會問點解, 我仔已經好似口頭蟬咁, 無無聊聊都問點解 .. (如果你個小朋友唔問點解點解, 你就驚喇)

叫佢 swimming 發脾氣係因為仔仔覺得佢未練完琴, 亂左佢個 schedule, 所以喊, 我覺得呢個小朋友其實算乖
(不過6歲仲用奶樽飲奶就過份d)

珍珠宮

當呢個小朋友長大, 做左爸爸之後, 佢應該唔會叫自己既仔女學任何野, 因為佢有童年陰影

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁樣吹谷小朋友,香港大把人在,我妹每個月係個女身上花費近成2萬蚊,現升讀小三,每天學麥學物,請鬼婆上門教個女英文,又另有普通話老師,另全科老師上門又有,晚上又去學游水,又學鋼琴、小提琴、跳芭蕾舞,真係每日都唔得閒,有d人真係可以咁,好以為係對小朋友好,但佢有無稔過小朋友係唔多想學咁多野,只是大人要佢地做,無得反抗!我替我兒甥女都慘,問佢想唔想學咁多野,佢就公式化話想鍾意,但個樣無麥表情,因佢都幾怕自己個阿媽(我細妹)!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 cathycheng131 於 09-9-3 19:30 發表

係啊..但個媽媽都好強啊..
一個女人仔,拎住架車仔係青衣出荃灣入貨..
入到架車仔爆晒..又咁重..仲要搭bus...
我真係做唔到....

我成日都係咁出荃灣入貨啦

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 slchan121 於 09-9-3 22:23 發表
今集睇完之後, 只感覺到 ' 恐怖' 兩個字 ---
恐怖夫婦倆不惜供本去比個仔
恐怖個仔比佢地迫到痴線, 好'鄧; 個仔辛苦, 第 日想起自己既童年回憶, 只有痛苦兩個字... ...

我覺得最恐怖同埋最激氣係... 佢用『投資』哩兩個字... 小朋友係一種投資嗎???

首頁
23456...8

尾頁

跳至