自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

我囡一睇到講佢地d小朋友課餘學咁多野, 即刻話....

"個小朋友好慘呀, 都無時間玩, 學咩都無用啦"

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 smartsuper888 於 09-9-3 22:34 發表
Honestly, I feel so crazy for this couple in daily life as they just live upstair in my house. I do not know why they will be selected for this TV program as I feel that it is too negative for reporti ...

哩啲只係冰山一角咋....

有時好懷疑哩啲人咩心態... 係想 show off 自己有錢丫... 定真係想 share 自己點樣培養 (『投資』)個仔呢???

如果俾著我... 好似佢哋咁搵到又無咁多負擔,summer holiday 一定同小朋友去旅行,出去玩吓... 古語有云 "讀萬卷書,不如行萬里路"... 嘻嘻... 我老豆都係咁教我...

水晶宮

係啦, 我個囡囡9 yrs, 今年p.4. 睇完都o 晒咀, 佢仲話自己好幸福, 唔駛好似果位小朋友學n 咁多樣野. 攪到無晒童年生活, 第日大左同d fd 講返細個鐘意睇嘜野cartoon, 竟然腦袋內係空白... 真係慘. 我覺得樣樣野都要適可而止.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 shirley73a 於 09-9-3 23:22 發表
老實講~小朋友學得太多野都唔係一件好事..

宜家勁多家長都以為... 趁小朋友細個,花堆錢報幾萬樣嘢俾佢學,咁就可以從中發掘到小朋友嘅興趣同埋潛能... 我會覺得哩啲只係家長們一廂情願嘅想發。

要真正發現/發掘小朋友嘅興趣同埋潛能,唔係用哩啲方法囉... 只要平時多啲留心佢,細心啲觀察就 okay... 根本唔需要花太多錢...

我 C6 噚晚都睇到呆晒...

珍珠宮

原帖由 常在坤 於 09-9-3 23:46 發表
我好懷疑咁細個學咁多野係咪真係學得識?

嗯... 識就一定會識,不過唔得深入了解囉...

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

原帖由 gion 於 09-9-4 00:48 發表

咪就係,美孚樓間格真係唔錯,四四正正,實用率高.
而家西鐵開埋出紅磡仲方便.

貴得值呀.

我覺得... 佢哋應該搬過唻港島囉... 最好就係中西區添...

佢哋真係... 走火入魔...

男爵府

你地再細心d諗下, 就知佢報細數啦..
話賣左樓, 要租樓, 都係之前供樓既1/3..
依家睇美孚成萬蚊租.
咁既係之前供要3萬啦...

咁佢地又話月入四萬....食風咩....
淨番一萬4個人用...

另外,我真係一路睇一路鬧.
個女既, 無儀態,仲話係為人師表..
都唔知佢點教小朋友...
個仔入唔到第一志願,又唔開心, 又話要搵好學校..
佢唔記得自己教緊書?咁佢點同D學生講,如果派唔到第一志願,點安慰佢地..?

兩公婆都係教育界,
佢唔記得參加興趣班,補習班, 都係D商人既賣點,等份resume好睇d,但係唔係真係有需要?

正常佢地既工作,應該可以加分架?點解好似一般白領既家庭咁既.....

珍珠宮

原帖由 gion 於 09-9-4 01:30 發表
有咩理由夜晚8點幾仲上緊興趣班呀? 呢對老豆老母係咪人黎架? 谷小朋友谷到咁. 仲懶係為佢好!

我仲想問下,dr.x既鞋好掂架? 開課前一日,我見間鋪好墟撼,企滿晒人買鞋. 睇呢個節目又見佢既鞋好貴喎,$399一對,我自己對 ...

見佢哋買餸就.... 唉... 為乜呢??? 我老公睇到都話... $6/2斤... 會唔會係就爛架??? 仲話要買夠一個星期... 有無搞錯~~~~ 點解要咁呢??? 反而對 "食" 就咁慳... 佢哋思想已經錯咗啦~~~

Dr. XXXX sell 係保健鞋,可以矯正腳型,噚晚都聽到個 sales 話個小朋友有 "扁平足",正正就係哩3個字,家長貴貴都願意用幾百蚊去買佢啦...

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 baby_chu 於 09-9-4 09:33 發表

見佢哋買餸就.... 唉... 為乜呢??? 我老公睇到都話... $6/2斤... 會唔會係就爛架??? 仲話要買夠一個星期... 有無搞錯~~~~ 點解要咁呢??? 反而對 "食" 就咁慳... 佢哋思想已經錯咗啦~~~

Dr. XXXX sell 係保健鞋,可 ...

Dr. Kxxg 啲鞋一啲都唔值, 只不過普及同方便。

侯爵府

好媽媽勳章

唔係~ 佢話…

供樓係收入 1/2
租樓係收入 1/3

如果現在租樓係1萬, 甘即係佢地聲稱收入 = 3萬
如果收入係3萬, 甘即係之前供樓 1.5萬

hehe, 我d數口又幾精播

不過, 3萬比佢地, 應該點計都無可能生活到。
原帖由 CYT0408 於 09-9-4 09:31 發表
依家睇美孚成萬蚊租.

淨番一萬4個人用...

個女既 ...

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

噚晚我第一次睇到呢套劇,都係由中間睇起,但睇完我個腦只係閃咗2個字出嚟「痴線」
睇到個小朋友我都覺得佢好攰,只係一個6歲小朋友,駛唔駛學咁多,成個暑假就係學嘢...學嘢...學嘢...學嘢...最恐佈佢唔係就咁去學完玩完就得,小提琴/鋼琴都一定要靠練習先有進步,佢全日究竟有幾多時間可以玩/可以睇電視,小朋友個童年就係啲咩咩中心渡過
再睇佢2公婆為咗慳小小錢,出荃灣行幾條街格價,個男既就出深水埗買成個星期既菜,但就每星期用成2千幾迫小朋友學嘢,不如學小一樣,慳番行幾條街格價既時間陪個小朋友去玩吓好過啦,相信小朋友會仲開心.
2公婆都仲可以係小朋友學緊嘢既時間去食自助餐,睇戲mouth: 但個小朋友就不停咁學學學 真係不知所謂:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

唔會嫁, 九龍d菜真係可以又平有靚, 平到你唔信嫁! esp. mk & 舊區既露天街市

dr kong 呢, 好似個個小朋友都會比佢話"懷疑有扁平足", 其實小朋友細個, 腳底脂肪厚, 大部份都有假扁平足, 但佢地就捉d呢個point游說家長買, d家長又愛子心切.

我買過佢d鞋比個仔, 佢覺得太硬, 唔舒服, 勉強著左一個學期就叫我買新既比佢...
原帖由 baby_chu 於 09-9-4 09:33 發表

Dr. XXXX sell 係保健鞋,可 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 methy 於 09-9-3 22:55 發表

睇完個節目,等大家反思下都好呀~

如果識得失思就真係好好.....
但最敝好多父母睇完會覺得...
"我地都係咁上下收入喎~ 唔得~!!
唔可以差得過佢~如果唔係呀仔/女點同人競爭~"
跟住又影響埋身邊d朋友
你話好佢話好咁一齊報十幾廿樣野比仔女學

重有我想講...個媽媽格價格到咁西利
差 $0.2 行餐死 ?!! 會唔會有d過份呢...

有時d野....期望越大...失望越大...
重有個小朋友壓力更加大
好難想像如果佢對仔女默書低過 80分會點
可能要開家庭會議

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 CYT0408 於 09-9-4 09:31 發表
依家睇美孚成萬蚊租.

淨番一萬4個人用...

個女既 ...

佢好似話如果租樓就佔收入1/3, 我點計佢地都月入4萬或以上.....
睇完覺得爸爸係個數口勁精嘅人, 美孚啲租3房$13000-$16000, 佢乜$14000話貴似係做戲扮嘢俾地產睇方便殺價.....

大宅

我都覺得好痴線,好似樂器咁,駛駛學彈琴又小提琴呀,除非個小朋友本身好有天分,咁練法,真係會傻架,唔駛玩呀.同埋果兩公婆死慳爛慳比對仔女學野,有d假law,覺得好誇張同law黎衰............

男爵府

我覺得係咁多個興趣入面,比小朋友自己簡d自己鐘意野學好過,大人有能力做到當然係好,但小朋友頂唔頂得順,唔好逼得咁緊.

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 chelsealily 於 09-9-4 10:03 發表

我都懷疑佢對個個小朋友都咁講...

所以我絕對唔會在dr. kong買鞋!! 應該叫dr. fung (馮人昆)

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

SORRY, 係我搞錯...

但佢地既行為,真係不敢想像...

複式洋房

心驚驚

首頁
34567...8

尾頁

跳至