跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女六月去咗呢間幼兒園插班讀N1, 因為太遲先報名,所以住果頭啲幼稚園都無晒位...唯獨呢間有位..所以報咗呢間讀....
但亞女由第一日番學就開喊..喊到依家九月啦..雖然中間有豬流感停學..但係都番咗差唔多兩個月啦...點解仲係每日起身見到套校服就開始喊呢...去到學校門口更加扯住我唔放手..喪喊!
但近呢一個月開始..佢喊少咗..但係其他同學仔己經無人再喊..只得番佢同一個新生喊咋!! (收生不足,仲有位果隻)
由於我哋係插班生..所以家長一開始無得陪小朋友上堂..所以係差少少..但係都無理由喊咁耐仲未適應!!

同過主任傾過..但係佢態度唔係咁好..似乎認為您啲家長太緊張小朋友...我到依家都唔知個女番學有咩學有咩玩...到依家..我開始懷疑呢間幼稚園質素...同埋師資啦..因為有好多聲音都叫我同佢轉校! 因為好少小朋友會咁樣..如果好彩唔係我個女有問題..就應該係間學校有啲問題.. 各位媽咪...日日見到自己o既小朋友咁喊法..真係心痛架..走都走得唔安樂...有無咩方法解決呢? 同埋有無人知道呢間幼兒園係咪麻麻地呢?

子爵府

呢間學校好似有兼收弱能兒童,會唔會俾其他同學嚇親,或者老師要照顧其他有問題既同學而忽略你個女,你轉去交幾千蚊學費既學校,包你個女唔喊,老師嬸嬸幾好服事,呢類村校係咁上下,要你自己適應,唔會幫你.如果學校好,會經常同你聯絡,講下你個女既進度.

大宅

絶對唔應同! 我個仔已經讀N1己有1個多月了. 但仍然哭, 現在每次見到了著校服, 但大哭大叫, 說唔返學.... 問點解...仔話好掛著我地!!! 我有返識應班, 但都是這樣...這校應該不錯, 我每個月要交3千多學費..... 但我個仔還是哭, 其他同學仔已無哭, 不過有時星期一返學, 又哭過!!!???? 所以貴宜小孩還是哭...... 我估他真的不舍得.....

大宅

我又唔覺係關私唔私校事喎... 我個仔返緊教會nursery, 每個月二千蚊學費, d 老師, 嬸嬸一樣超有愛心, 佢日日返學都好開心!!!

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

複式洋房

其實我又唔係話學費平貴關係...只係擔心係囡囡本身問題...最近有朋友提出話可能囡囡有分離憂慮症!! 我真係未聽過..所以幾驚..啲症狀真係幾似...而依家叫做正式開咗學..課程開始啦..見到囡囡有少少進步啦..老師亦開始多咗溝通..可能囡囡果班收唔足人..所以老師比較多時間照顧佢...亦留意到我同佢提出問題..叫我要慢慢一齊同步去幫助囡囡改善佢情緒問題!!

希望囡囡會慢慢適應啦...其實佢會日放學都好開心架..會講下啲學校同同學仔啲事俾我聽..所以我覺得佢應該只係唔想同我分開所以每日朝早都喊得咁緊要啦!

卓卓就真係乖啦...亞嬌您放心晒啦...可以安心番工心情真係唔同架...

首頁

尾頁

跳至