跳至

首頁

尾頁

大宅

亞囡發燒~ 102.4度, 無鼻水無咳. 頭先即刻同亞女去上水夜診睇醫生, 但我覺得醫生好求那其應診, 姑娘態度差.

話晒第一次睇, 磅重 / 量度高度無做到 =,=", 發燒無探熱, 醫生問小朋友咩事, 我講完病嘅情況後, 聽到我講102.4度, 佢就話要食抗生素, 睇完口, 聽完心口+背後, 唔問佢都唔同你講亞女係咩病, 問完才答~~~細菌感染, 我問佢同唔同過濾性病毒, 因為我想知源頭係咩, 佢話唔同就算數, 只問我女有無藥物敏感, 跟住叫我地走得, 無再了解下個小朋友病歷, 我同佢講要唔要探下熱, 話晒係發燒, 佢才探熱, 我都未層試過發燒去睇醫生係唔洗同你探熱.?-( ?-( ?-(

我同醫生講要求要病假紙, 到攞藥時無比我, 我問個姑娘, 未有病假紙比我, 佢居然係同我講~~~醫生有話比你牙????, 我回佢一句, ""醫生無話唔比"", 再問我要請邊日假, 佢都白痴, 如果今日日間無返學, 洗鬼晚上九點才幾黎幫襯你咩, 緊係請明天假唔返得學喇, 而家咩時期, 發燒仲可以返學咩, :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: 仲要同我講支抗生素早午晚三餐食五日, 但支野未食晒的話照食晒佢, , 咁何謂叫食5天. 張假紙仲要寫亞女因乜乜病不宜工作, 請假一天. 氣C.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔記得提你, 佢有電話投訴架.....冇記錯應該係藥袋有個顧戶服務電話 我都投訴過, 不過係另一間

仲有, 抗生素係要食哂架, 佢比幾多, 你就要跟返時間 / 份量食, 食到成支冇哂, 以前阿細D抗生素話就話食3日, 但真係試過好多次, 食到5日先食完架, 仲有, 抗生素要放雪櫃架~~~記住, 要放雪櫃~~~~

唔嬲唔嬲~~~~唔靚架喇~~~~~

大宅

原帖由 咕b 於 09-9-4 00:46 發表
唔記得提你, 佢有電話投訴架.....冇記錯應該係藥袋有個顧戶服務電話 我都投訴過, 不過係另一間

仲有, 抗生素係要食哂架, 佢比幾多, 你就要跟返時間 / 份量食, 食到成支冇哂, 以前阿細D抗生素話就 ...

唔該晒你呀~~~~~~~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好囉好囉~~~~見到你回POST我安心哂 , 幾驚你走咗去瞓, 快D將支抗生素放雪櫃呀~~~記得一定要食哂, 食到變空樽呀~~~~

記住~~~笑~~~~~~

大宅

原帖由 咕b 於 09-9-4 01:17 發表
好囉好囉~~~~見到你回POST我安心哂 , 幾驚你走咗去瞓, 快D將支抗生素放雪櫃呀~~~記得一定要食哂, 食到變空樽呀~~~~

記住~~~笑~~~~~~

瞓乜鬼, 剛吹完頭, 敷緊MASK, 睇埋我和彊屍才瞓.

大宅

岩岩亞女 , 原來急尿, 抱左佢去痾完又瞓翻. 希望D藥WORK喇.

侯爵府

hi Lai藍Ka睿mama ,

我唔敢去呢d 咁既診所架, 有咩野去仁安放心d...

祝你女女早日康復
原帖由 於 09-9-4 01:50 發表
岩岩亞女 , 原來急尿, 抱左佢去痾完又瞓翻. 希望D藥WORK喇.

大宅

原帖由 hihirita 於 09-9-4 13:00 發表
hi Lai藍Ka睿mama ,

我唔敢去呢d 咁既診所架, 有咩野去仁安放心d...

祝你女女早日康復

THANK YOU
所以頭先再去自己睇開個家庭醫生睇多次, 佢話支抗生素不用一日三餐, 兩餐ok, 食5days, 不用成支吹晒喎. 我都覺得奇怪, 一日食三次咁多.

而家退左小小燒, 徘徊99點幾.

仲有下次咩, 怕怕喇.

子爵府

好媽媽勳章

夜診醫生睇病馬馬虎虎, 係因為你唔會再翻睇, 如果佢唔work, 第二朝你都睇翻自己個醫生啦! 我囡囡幾年前都試過半夜發燒, 去到夜診, 見到醫生, 佢好似檻檻瞓醒咁, 踢住對拖鞋, 仲係一個大哥哥, mouth: 相信係見習醫生, 我想立即走人, 但半夜去到攞枝退燒藥都好, 佢睇病不但馬虎, 講野仲而而哦哦, 仲收我 2xx, 結果第二朝一早睇翻自己個醫先退燒, 以後我都唔會再去, 本來諗住有咁多夜診, 囡囡有事都唔驚, 但聽十個有九個都不满, 希望佢哋有所改善, 要有醫德, 唔好淨係為揾錢 其實有冇靚太知道上水夜診邊間好????

大宅

原帖由 vivi2009 於 09-9-4 13:45 發表
夜診醫生睇病馬馬虎虎, 係因為你唔會再翻睇, 如果佢唔work, 第二朝你都睇翻自己個醫生啦! 我囡囡幾年前都試過半夜發燒, 去到夜診, 見到醫生, 佢好似檻檻瞓醒咁, 踢住對拖鞋, 仲係一個大哥哥, mouth:mouth:" />mouth:" /> 相信係見習醫 ...

聽聞係得佢咋, 仲而至十二點半咋, 過後要去醫院了.

我都係為左支退燒藥水咋, 仲要收350蚊. 肉到赤埋, 平時家庭醫生要加乜加物才三四百, 仲要係值得比, 哩d咁嘅夜診就唔唔值. 學你話齋, 預你一鋪過, 無下次, 話知你.

男爵府

我屋企通常會放支退消藥係度看門口...有咩都盡量第二日先睇!!

上次個女勁嘔.......又無藥, 走咗去北區.....都勁後悔, 應該飛的過仁安睇~~~

大宅

原帖由 hinhei 於 09-9-4 16:35 發表
我屋企通常會放支退消藥係度看門口...有咩都盡量第二日先睇!!

上次個女勁嘔.......又無藥, 走咗去北區.....都勁後悔, 應該飛的過仁安睇~~~

以前亞女成日要睇醫生, 雪柜一定有藥水, 但佢對上果次睇係今年二月, 所以乜藥水都過期, 掉晒…我有比克痛佢食, 但成個人紅晒, 好"牛", 唔同平時發燒嘅反應, 咁咪驚囉, 谷住搵夜診, 去北區真係C得, 無4-5HRS都唔到你, 唉, 點知咁鬼衰.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我上個月都試過凌晨1:00去北區睇急症, 當晚囡囡(14個月大)高燒104度, 去到北區, 登記姑娘好快手, 有磅重無度高.

跟住等左一陣可以見醫生, 即時食左1次退燒藥, 然后開藥單第2日去囉藥.

當時唔算多人(10人都無), 由登記睇醫生到搭車返屋企, 只係用左20分鐘時間..

呢次係我第1次睇急症, 真係從來未試過咁快. 希望個個媽媽都唔好擔心, 最緊要小朋友無事.

大宅

原帖由 Sallyb1a 於 09-9-4 17:57 發表

我上個月都試過凌晨1:00去北區睇急症, 當晚囡囡(14個月大)高燒104度, 去到北區, 登記姑娘好快手, 有磅重無度高.

跟住等左一陣可以見醫生, 即時食左1次退燒藥, 然后開藥單第2日去囉藥.

當時唔算多 ...

wa, 比我嚇鬼c, 104度. 你真好彩, 咁快搞掂.

子爵府

好媽媽勳章

小朋友發燒d媽咪一定會發晒癲咁, 希望有咁快得咁快幫佢退燒啦, 好多時都唔會咁理智慢慢去分析, 多謝 Sallyb1a的分享

男爵府

急症要睇好唔好彩, 我個晚就唔好彩..........低B, 我為自己去咗聽講座, 坐滿晒人......有D人個樣精神到可以走出走入......有D人就係度傾計.....

等等下先發現要等四個鐘........

結果個女係咁話好暈, 仲要嘔到D水變咗黃色, 先有得提早睇咋.........佢未夠三歲....

我仔最高記錄係屋企耳探105.5度.....嚇C我!!

男爵府

囡囡好番未呀? 大家都要小心身體.

原帖由 Lai藍Ka睿mama 於 09-9-4 17:33 發表

以前亞女成日要睇醫生, 雪柜一定有藥水, 但佢對上果次睇係今年二月, 所以乜藥水都過期, 掉晒…我有比克痛佢食, 但成個人紅晒, 好"牛", 唔同平時發燒嘅反應, 咁咪驚囉, 谷住搵夜診, 去北區真係C得, 無4-5HRS都唔到你 ...

大宅

原帖由 BigMomMom 於 09-9-5 08:17 發表
囡囡好番未呀? 大家都要小心身體.

尋日退左燒喇, 多謝你 .

首頁

尾頁

跳至