跳至

首頁

尾頁

大宅

我女女是9月出世
有幾個心儀選擇
最想去的是西灣河的浸信會培理學校(想要走路就可以到的距離.)...
再來北角應該會選合一堂(小班教學,比較不會染病,也有朋友在裡面唸,如果真的去唸會有認識的同學)或衛理堂(交通方便,也算是有口碑的學校!)
杏花村有一家宣道上書房中英文幼稚園(覺得遠了一點,園區位置也不大,不過也是有朋友的小孩在裡面覺得很不錯.)

一起討論一下

大宅

hi, 我個囡都係07年9月出世.
之前有諗過在(住柴灣區, 方便爺爺麻麻湊)屋企附近返k1, 不過留意左几間, 都係鍾意迦南校舍較大及感覺上干淨(有較多陽光照), 不過k3要返下午比較唔仲意. 亞哥都係讀迦南畢業的.
不過我都想囡囡插班n1下學期, 她在家不停講野, 但出街就少出聲, 別人以為佢唔識講野.
你囡囡會唔會咁.

大宅

hello~~
真巧~
我女女剛過了生日應該可以當姐姐
我女兒在外面還算多話,但是他會當陌生人隱形囉或是背對著我的朋友一直跟我講話.所以情況也是有點嚴重...而且他個子小 不講話的時候,人家看他小小粒還以為才歲幾,結果一講話才發現都兩歲囉...
我有個朋友的女是0705出世,也是在外人面前都不太說話,不過如果是單獨跟我女兒出來玩就會好很多.
我也有想過插班n1,不過我老公說應該不用啦...
到時候就會好了
希望到時候順利囉!

柴灣那頭都很多學校可以選呀~
原帖由 MingoMaMa 於 09-9-4 23:37 發表
hi, 我個囡都係07年9月出世.
之前有諗過在(住柴灣區, 方便爺爺麻麻湊)屋企附近返k1, 不過留意左几間, 都係鍾意迦南校舍較大及感覺上干淨(有較多陽光照), 不過k3要返下午比較唔仲意. 亞哥都係讀迦南畢業的.
不過我都 ...

大宅

HI. 你個囡應該大我個囡約3星期係姐姐.
其實插N1班主要原因是頂唔順囡囡的"煩音"(例如佢想飲奶就話"媽咪, 我要飲奶奶, 我要飲奶... 不停重复佢要的野, 直至到將支奶俾佢才收聲) , 並沒有其他原因(或者想佢早適應). 哥哥及囡囡我並沒有參加任何 PLAYGROUP. 其實小朋友的適應能力很強.

大宅

mmm 我女兒都很固執非要不可...
別人摸到他的東西 反應也很大...
因為6299想要他上一些學前班囉...
所以就讓他去上一些PG囉!

原帖由 MingoMaMa 於 09-9-6 23:24 發表
HI. 你個囡應該大我個囡約3星期係姐姐.
其實插N1班主要原因是頂唔順囡囡的"煩音"(例如佢想飲奶就話"媽咪, 我要飲奶奶, 我要飲奶... 不停重复佢要的野, 直至到將支奶俾佢才收聲) , 並沒有其他原因(或者想佢 ...

民房

hi, 大家好, 我是新來住西灣河區的媽咪,來報到, 我囡囡是07年12月出生的, 心水幼稚園是明我, 呢幾日忙緊幫佢報n1, 唉, 之前唔知要提早一年去報名, 而家明我又無位, 今日會去睇睇愛東村個間東區婦女會幼稚園, 仲有培元, 申請左先, 準備明年2月俾佢番學, 學的野, 唔知咁多位靚媽咪有乜好提議呢. 請多多指教..

大宅

Hello XueChing

因為我沒有給女女讀n1,所以就不了解
不過今年就要報名K1啦...

培元的網頁做的很方便還可以網路報名...:D

原帖由 xueching 於 09-9-7 16:17 發表
hi, 大家好, 我是新來住西灣河區的媽咪,來報到, 我囡囡是07年12月出生的, 心水幼稚園是明我, 呢幾日忙緊幫佢報n1, 唉, 之前唔知要提早一年去報名, 而家明我又無位, 今日會去睇睇愛東村個間東區婦女會幼稚園, 仲有培 ...

大宅

囝囝係07年8月, 所以係哥哥了, 我現在都煩緊報邊間k1好。
他現在讀緊蘇浙N1, 打算K1會報蘇浙, 聖馬加利大, 維多利亞

大宅

n1唸蘇浙 不能直升嗎?
一起加油!
原帖由 pooh_tigger 於 09-9-8 12:24 發表
囝囝係07年8月, 所以係哥哥了, 我現在都煩緊報邊間k1好。
他現在讀緊蘇浙N1, 打算K1會報蘇浙, 聖馬加利大, 維多利亞

珍珠宮

好媽媽勳章

哈 我女係0701架, 相信冇人大得過佢啦.

我今年都要幫呀女報架啦, 我揀左2間幼稚園 :
(1) 迦南 (因為呀哥都係呢度畢業)
(2) 上書房
(3) 蘇浙 (曾考慮過)

迦南其實都可算係一間好校, 程度又夠高, 睇我仔就知啦, 佢岩岩係小一生, 迦南既程度完成可以函接小學課程 (佢地K3已經學P.1既野啦), 報名表我都交左架啦.

至於點解我又有他選呢 ? 因為(聽人講)迦南自從有學卷制後, 入讀既人流都複雜左 (分分鐘係D家長對學校/學生都冇要求果隻, 有書讀便算了), 學校既行政都好似冇以前咁好了.

上書房我覺得佢既下午班既英交程度高 (下午班既英語時間長過上午班), 我知有D家長讀佢地既下午班, 去到K2就直接轉去讀國際學校, 學生去到國際學校, 係溝通方面都係完全冇問題. 不過最衰佢呢D精英班係下午, anyway, 我都會報埋, interview完再睇下點啦.

蘇浙, 佢地最出名既雙語發展, 無可奈何佢地既學生係普通話同英語能力都好高, 但 ,,,,, 佢地既程度就真係唔夠啦, 如果直上番蘇小既就一定冇問題, 如果我女要入讀呀哥間小學 / 出邊既小學, 我女就會追得幾辛苦, 所以 ..... 呢間最終都give up.

題外話 : 你有冇唸過小朋友將來會入讀咩類型既小學呢 ? 我之前同我仔報讀幼稚園時, 我已經唸定佢會入D咩小學才報架. 西灣河既明我亦都係一間好強勁既幼稚園 (佢地既功課量好高架, 程度係深深深), 大部份既K3學生都可以入讀基灣小學既, 就算唔入基灣, 佢地去到其他小學都一定冇問題, 可惜 .... 因為佢地成日持住[唔憂收], 好多時佢地D職員(唔係老師)都幾寸架.
大少, 二小姐, 請問有乜FUN庫呀.

男爵府

如k1先報考蘇浙/迦南, 會唔會好難入上午班?

原帖由 蕭夫人信箱 於 09-9-8 23:36 發表
哈 我女係0701架, 相信冇人大得過佢啦.

我今年都要幫呀女報架啦, 我揀左2間幼稚園 :
(1) 迦南 (因為呀哥都係呢度畢業)
(2) 上書房
(3) 蘇浙 (曾考慮過)

迦南其實都可算係一間好校, 程度又夠高, 睇我仔就知啦, 佢岩 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

5難入

原帖由 bobolam 於 09-9-9 11:08 發表
如k1先報考蘇浙/迦南, 會唔會好難入上午班?

大宅

即使n1讀蘇淅都一樣要再報名和面試考k1, 不能直升的
原帖由 Narumi00 於 09-9-8 14:05 發表
n1唸蘇浙 不能直升嗎?
一起加油!

大宅

我都有諗小學的問題, 但諗來諗去都唔知回邊間好。

蕭夫人信箱
妳囝囝現在係邊間小學? 因為我想搵間離屋企不太遠, 而成績又唔錯的學校呢

禁止訪問

大宅

HI.
小西灣迦南. 我囡囡都要報名啦了.

原帖由 天賜小公主 於 09-9-10 07:59 發表
蕭夫人信箱
請問邊間迦南呀? 因為想幫囡囡報名呀! Thanks.

大宅

小學好像自己能做的選擇也不多...
只好到時在想囉
原帖由 pooh_tigger 於 09-9-10 00:38 發表
我都有諗小學的問題, 但諗來諗去都唔知回邊間好。

蕭夫人信箱
妳囝囝現在係邊間小學? 因為我想搵間離屋企不太遠, 而成績又唔錯的學校呢

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Hi!我仔仔都係0701 , 依家都忙緊報k1 , 但係要報全日班 , 考慮會報培理、明我同欣苗。
你哋有冇朋友嘅小朋友讀過欣苗呀 , 因為好小睇到有人提及 , 唔知好唔好呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

天賜小公主
小西灣迦南呀

pooh_tigger
我仔讀梗中國婦女會丘佐榮學校

mingoma
呀仔讀成點呀 ???

珍珠宮

好媽媽勳章

欣苗我都冇研究過, 如我係你, 我就揀明我啦.

原帖由 Monkichi1001 於 09-9-10 17:18 發表
Hi!我仔仔都係0701 , 依家都忙緊報k1 , 但係要報全日班 , 考慮會報培理、明我同欣苗。
你哋有冇朋友嘅小朋友讀過欣苗呀 , 因為好小睇到有人提及 , 唔知好唔好呢? ...

首頁

尾頁

跳至