論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如連續三個星期超過12點, 可唔可以當礦工?

我比佢十點返....
如超過十二點先返...
我係咪吹佢唔脹?

現在係extend期間,
我已經比佢星期六去agent度見工,
由最尾個月話唔續佢開始,
就個個SAT中午出坐去...煮飯前先返...
昨日仲煮飯都未返...
又唔接電話...
最後要我send sms話要報警先肯聽電話..
再落去我真係唔想佢再留低....

如果重有2星期extend完約...
抄係咪要賠一個月?
定係賠到last day就得?

佢而家都未返....

大宅

你個工人炒得啦,
工人咁寸,你咪比佢星期六晚8點開始唔好做野, 直到星期日晚8點返屋企, 咁咪24小時囉, 入境處, 勞工處沒有限僱主,幾點為24小時呀, 工人都吹你唔脹, 如工人不理你, 真係炒得啦, 無謂講咁多,

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-6 23:22 發表

我比佢十點返....
如超過十二點先返...
我係咪吹佢唔脹?

就個個SAT中午出坐去...煮飯前先返 ...

大宅

工人幾多號完約呀, 就來走咪尤佢啦, 工人工作時間, 咪係咁叫佢做野囉,你係全職媽, 定要返工呀,

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-6 23:22 發表

我比佢十點返....
如超過十二點先返...
我係咪吹佢唔脹?

就個個SAT中午出坐去...煮飯前先返 ...

大宅

你唔同佢續約佢咪玩野lor
同佢講,問下佢想唔想要封好好睇睇既reference letter?
再唔係你同佢講12點我會鎖門,等佢瞓街la
忍埋佢2個禮拜lor,炒佢補俾佢唔抵丫

大宅

佢完左約,
後來extend一個月,
現在就係extend緊果個月,
重有2星期先extend完.

我要返工.

大宅

我打左去勞工處, 佢話勞工法例無擴工呢樣野...

係咪我問得唔清楚?

珍珠宮

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-7 13:21 發表
我打左去勞工處, 佢話勞工法例無擴工呢樣野...

係咪我問得唔清楚?

唔係......
真係無曠工的.....
補2 weeks salary俾佢, 叫佢即走, 即寫番件事通知埋Immigration, 咁兩星期後就cut visa..... 唔駛同佢客氣!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-9-7 21:15 發表

唔係......
真係無曠工的.....
補2 weeks salary俾佢, 叫佢即走, 即寫番件事通知埋Immigration, 咁兩星期後就cut visa..... 唔駛同佢客氣!

想請問我咁樣算唔算break佢contract?
佢係咪唔可以繼續留低, 而要返鄉下?

珍珠宮

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-7 23:04 發表

想請問我咁樣算唔算break佢contract?
佢係咪唔可以繼續留低, 而要返鄉下?

抱歉未能答到你......
因我炒過幾個都冇理呢d 問題!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-9-8 14:36 發表

抱歉未能答到你......
因我炒過幾個都冇理呢d 問題!

唔緊要, 你已經幫我好多.

首頁

尾頁

跳至