自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Angel_BB 於 09-9-7 23:20 發表
不知所謂!我囡囡星期五打針,健康院開果支退燒水,英文寫5ml,中文寫每四小時一次,每次2.5毫升... 好彩我囡囡無發燒,所以無食到... 嚡!

...

小音,

Angel_BB 個囡囡係星期五打針O架,所以係母嬰健康院D姑娘派葯O既,所以佢講緊O既唔關乎姑娘派定係醫療隊派O既問題,應該係衛生署支葯水上面 stricker 資料出錯啊~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

因為每次都是最高層出來say sorry﹐對員工來說是無須誠担。
如果要犯錯的人出來道歉﹐犯錯三次即抄﹐我相信犯錯的機會一定會大減。

別墅

「唔好畀仔女搵命博」
香港醫院藥劑師學會會長蘇曜華認為,細仔食錯大仔藥情況較嚴重,「長期可能會令個肝受損,初期會作嘔,持續會令肝細胞死亡,不過都要視乎佢肝臟嘅發育情況,同埋本身體重。」
本身是兒科專科醫生的醫學會會長謝鴻興批評政府請醫療輔助隊注射疫苗,「家出事係預計咗,希望政府撥亂反正、收回成命,啲家長唔好畀啲仔女搵命博。」兒科專科醫生馮宜亮亦認為政府應考慮公私營合作,「唔應該咩都攬晒上身,做多咗,混亂多咗,出錯多咗,盞俾人鬧。」

:evil: :evil: :evil:

男爵府

畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係好離譜, 有冇帶個腦番工, 仲要係個個做野都咁輕心. 個架構真係好有問題

大宅

原帖由 peaceaa1122 於 09-9-8 09:28 發表
真係好離譜, 有冇帶個腦番工, 仲要係個個做野都咁輕心. 個架構真係好有問題

要認真檢討下啦.
做醫護人員要敬業ga, 手上咁多條人命經你地手.
一個唔小心,點賠啊.

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

呀女星期日打完針...果晚就發燒...我都係比左2.5ml佢食...個醫護人員都同我講記得係2.5ml,一日4次....琴晚聽到呢段新聞..嚇到我丫....好在呀女果支無事....

大宅

究竟點解會派錯?係邊到出錯?唔係一句SORRY就得喎..咁係咪錯個D人唔使負責先??

((雖然我個女9月尾先打 ))

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我睇返先知我個女支藥都係錯~~=0=

大宅

大宅

其實呢次幫幾萬個BB打肺鏈, 根本健康院就唔夠人, 剩係應付常規產檢同BB健康檢查已經都唔夠人, 仲邊有人黎打針喎, 所以呢次打肺鏈係搵醫療輔助隊黎幫手打架, 佢地又唔係常規醫護人員, 唔好話派錯藥, 打針手勢大家都要留意呀. 我老公同事個老婆都係健康院做護士, 佢話D輔助隊根本無打針經驗, 打唔哂支針或者個BB反抗就草草了事, 所以我老公都寧願貴D帶BB出私家打針.
以上個人意見咋, 當然都會遇著個好手勢既或者護士打返, 就要睇大家手神啦.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁即係唔係姑娘幫bb打針??

男爵府

有時只聽到佢地只係會有內部處分.條氣真係有D唔係好順.人命黎架.

別墅

我成日都覺得D人無帶個靈魂返工, 只得個軀殼. 唔該D人比D良心出嚟啦, 做錯事唔係講聲SORRY同內部處分就無事, 人家條命係你手上. 做事認真D啦.
chingma

大宅

原帖由 carmenwong0208 於 09-9-8 15:48 發表
咁即係唔係姑娘幫bb打針??

如果咁o岩BB要打針既, 可能由返姑娘打, 但如果特別約去打肺鏈, 可能真係輔助隊打架:
http://www.singtao.com/breakingnews/20090906a173940.asp

幼童免費注射肺炎鏈球菌疫苗 (港聞)
2009-09-06 (17:39)
衛生署衛生防護中心總監曾浩輝表示,2007年9月1日至2009年6月30日期間出生的幼童,今日起至明年2月,逢周日可到20多間母嬰健康院,免費注射肺炎鏈球菌疫苗。

曾浩輝表示,今日約有5000個預約;至於未預約的家長,可親身到任何一間母嬰健康院取籌。家長在預約時間,需帶備兒童出世紙,及接種記錄卡。

接種服務由醫療輔助隊負責,醫療輔助隊總參事陳耀榮表示,已培訓2000多人協助注射疫苗。

男爵府

好媽媽勳章

我囝囝剛好上星期日去健康院打...肺鏈針.
佢唔夠人手,係由醫療輔助隊打架, 當時去到, 都有d亂, 可能一窩風好多bb去到,佢又唔夠房, 就係大堂, 用屏風間開, 幫bb打....
今朝收到健康院既電話, 佢話藥既成分無問題, 係個分量標籤出錯...問番個bb幾大, 講番俾我知正確既分量...
不過我囝囝打左無發燒, 所以都無飲到....

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

離譜

大宅

原帖由 ecec 於 09-9-8 13:29 發表
其實呢次幫幾萬個BB打肺鏈, 根本健康院就唔夠人, 剩係應付常規產檢同BB健康檢查已經都唔夠人, 仲邊有人黎打針喎, 所以呢次打肺鏈係搵醫療輔助隊黎幫手打架, 佢地又唔係常規醫護人員, 唔好話派錯藥, 打針手勢大家都要 ...

妳講得一半啱啦,政府要係短短 5 個內替幾十萬個 2個月- 2歲小朋友打肺鏈針,係正常母嬰健康院根本冇可能額外做到,向外求利用醫療輔助隊受過訓練,而且係 9月1 前已去過各大健康院實習,由註院護士考核過合格先至可以參加今日疫苗接種計劃工作。

就算係是期日當值時醫療輔助隊派出的隊員當中亦有正職係護士的隊員參與有關值勤,每日亦有衛生署醫生在場。

有一D巿民唔了解,又或一知半解以為醫療輔助隊D隊員就係玩玩吓、吔吔鳴之眾,但係隊裏面亦有正職醫護人參與呢個自願工件團隊,就算係普通隊員都係要受過嚴格訓練同埋煩復考核程序合格後先至可以參加今次工作。

今次出錯係葯樽上的標簽部份有問題,葯物根本就係一樣,根本不存在派錯葯問題‧分別係一歲以下要食 2.5ml,一歲以上要食 5ml,食法都係一樣叫你用量匙,係有需要時一日4次、每次相格 4 小時。

葯物唔係醫療輔助隊開 / 唔係佢地自己帶去o架,係醫管局提供o既,葯物標示出錯亦都係佢地問題,唔知o既就又會入咗。

跑出嚟講D私家醫生梗係講到好得人驚,今次政府免費打肺鏈針影響私家醫生收入喎,係私家醫生到打收 $500 - $7XX.-,葯來科價四佰幾,私家醫生一針至少收兩佰,如果佢一日打五個囝就收一仟蚊喇。

但係政府呢次免費打除咗要疫苗錢之外,醫療輔助隊一名隊員日薪先至三佰幾,一日幫佢打 30 個囝 咁私家醫生係咪會少咗好多客吖~

有時真係好怕依家D社會風氣,唔了解係咁易睇過吓D 報紙頭條就咁快吓定論,好似反正依家香港政府弱勢有乜依郁嘈咗至算,返正嘈咗又唔駛負責o既~

講真幫手接種疫苗的醫療輔助隊隊員花咗唔少時間去受訓,如果佢地唔認真受傷害o既唔係得BB或BB的家人,佢地都要務住BB爭扎被誤拮O既風險,唔係訓練有素信心十足O既根本冇可能參與今次接種計劃。

都係會被人話長氣O架喇~ 唉~ 講完......
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

好彩有你這些長氣人解釋整件事的來龍去脈,不用我呢個C9比些報纸的大字標題誤導,大做新聞,只看到外表,看不到內裡因由,謝謝

原帖由 小樹熊 於 09-9-8 17:52 發表

妳講得一半啱啦,政府要係短短 5 個內替幾十萬個 2個月- 2歲小朋友打肺鏈針,係正常母嬰健康院根本冇可能額外做到,向外求利用醫療輔助隊受過訓練,而且係 9月1 前已去過各大健康院實習,由註院護士考核過合格先至可以參加今 ...

首頁

尾頁

跳至