母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我大仔21個月
駝緊bb, e ka已經21週
一直都係以全人奶餵大仔
係我岩岩知道有bb 0既時候
我都有上黎bk睇過,
知道有好多媽媽都好似我咁
一路駝, 一路餵

其實我有小小問題想問
e ka餵大仔0既時候覺得好痛
問過母乳熱線, 佢話因為e ka nipple係好敏感
所以會痛 .. 餵前按摩下先比bb啜會好d
我試過幾次, 都ok, 但都仲係痛
你地有冇咁0既情況 ?

咁入院生bb 0個幾日咪冇得餵大仔low ?
出左院, 係咪大細仔一齊食 ?
因為大仔只係要埋身, 唔肯用樽

仲有 ... 最慘就係
除左老公, 老公哥哥, 嫂嫂係支持我之外
其實個個屋企人, 無論外家定係老公0個邊
個個都叫我戒 ... 唉 ... 好煩
有時都想放棄, 但係又唔捨得 !

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

if u r pregnant and also breast-feed, u will have poor neutrition for the one in tummy, better to stop it

男爵府

原帖由 whalebone 於 09-9-8 12:29 發表
if u r pregnant and also breast-feed, u will have poor neutrition for the one in tummy, better to stop it

你咁諗係好正常
我都有問過醫生 , 會唔會有咁0既情況
佢話如果bb仲係細就會
但係我個仔, 已經咁大
人奶對佢黎講已經唔係正餐
唔係一d飽肚0既食物
所以, 對肚入面0個個係唔會有影響 !

男爵府

原帖由 phoebe_liu 於 09-9-8 12:57 發表

你咁諗係好正常
我都有問過醫生 , 會唔會有咁0既情況
佢話如果bb仲係細就會
但係我個仔, 已經咁大
人奶對佢黎講已經唔係正餐
唔係一d飽肚0既食物
所以, 對肚入面0個個係唔會有影響 ! ...

我個仔e+又係未介. 但只早晚各一次. 佢個心引幾大, e+只係想佢自己介..

男爵府

原帖由 sa~ 於 09-9-8 13:11 發表

我個仔e+又係未介. 但只早晚各一次. 佢個心引幾大, e+只係想佢自己介..

你都係駝緊呀 ???
如果真係戒唔到, 母乳熱線0既姑娘教我
由得佢喎
佢話, 駝到咁上下
我地0既身體會開始從新再做奶for肚入面0既bb
到時d奶0既質地同埋味道都會唔同
好多bb都會係呢個時候自己戒左喎

男爵府

原帖由 phoebe_liu 於 09-9-8 13:31 發表

你都係駝緊呀 ???
如果真係戒唔到, 母乳熱線0既姑娘教我
由得佢喎
佢話, 駝到咁上下
我地0既身體會開始從新再做奶for肚入面0既bb
到時d奶0既質地同埋味道都會唔同
好多bb都會係呢個時候自己戒左喎 ...

係呀, 大個3 歲半, e+16weeks. 我都想佢自己介.
或到個肚5 6 7 個月la.... 我個仔佢要求食到bb出面先俾bb 食, 重話一人一邊tim ...我有d 擔心佢食到我入產房

男爵府

原帖由 sa~ 於 09-9-8 13:42 發表

係呀, 大個3 歲半, e+16weeks. 我都想佢自己介.
或到個肚5 6 7 個月la.... 我個仔佢要求食到bb出面先俾bb 食, 重話一人一邊tim ...我有d 擔心佢食到我入產房 ...

西利呀 ... 3歲半都仲食緊
不過都係, 係咁e啜下姐 , right ?

haha, 我都擔心大仔食到我入產房ka ... haha
我就一早預左, 大細仔一人一邊ka la ...
算la
不過我e ka都教緊佢,
細佬佬細, 佢食唔到飯飯, 飲唔到湯湯
只可以食媽媽奶奶 ... 所以你要讓細佬佬食先
佢又示意知道喎
到時做唔做到就唔知la, haha

男爵府

原帖由 phoebe_liu 於 09-9-8 13:59 發表

西利呀 ... 3歲半都仲食緊
不過都係, 係咁e啜下姐 , right ?

haha, 我都擔心大仔食到我入產房ka ... haha
我就一早預左, 大細仔一人一邊ka la ...
算la
不過我e ka都教緊佢,
細佬佬細, 佢食唔到飯飯, 飲唔到湯湯 ...

我都有咁教佢, bb 只能食媽咪奶, 而你可以食好多好多野..
不過, 佢e+只会每而啜下姐(少過5 分鐘), 好明顯係個心引大. 佢亦知我冇乜奶/已冇奶.
我c6, 62,99佢地又冇理我, 只係99知我有左, 叫我好介奶, e+冇益架嗱..但我"哦"一聲law. 而自己同個仔初時有努カ過. 但我唔忍心佢喊到好淒涼咁. 咁自己又ok. 個胎又冇特別細.....咪繼續law...
只係最重要3 個feel 都ok.

男爵府

原帖由 sa~ 於 09-9-8 14:12 發表

我都有咁教佢, bb 只能食媽咪奶, 而你可以食好多好多野..
不過, 佢e+只会每而啜下姐(少過5 分鐘), 好明顯係個心引大. 佢亦知我冇乜奶/已冇奶.
我c6, 62,99佢地又冇理我, 只係99知我有左, 叫我好介奶, e+冇益架嗱.. ...

咁你大仔一日啜幾多次呀 ?
我個仔E KA只係訓覺先要啜KA咋
出街, 佢眼訓得滯都唔洗啜就可以訓
佢都係心引先要啜下 ...
我同你一樣, 都冇乜奶 !!

你就好啦
我99隔幾日就話一次, 隔幾日又講一句
有意冇意, 有心冇心0既, 總之幾日就會提一提 !!!
返外家又係咁, 返親去就問仲有冇餵
有餵就講 ... 唉 .. 煩死人LA ~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊