想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

原帖由 maplesyrup 於 11-9-2009 12:11 發表
如果你可以自己打, 最方便, 唔係睇下屋企附近診所有冇得打? 我有次問過家庭醫生都可以幫手打, 當然要比小小錢, 最後我做iui 都係自己打。

我都係放完就返屋企訓, 因為卵子排出黎時會肚痛, 訓左就唔覺。當晚我就當冇 ...

你呢? 你呢兩日有咩感覺呀?

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 11-9-2009 12:25 發表

我體溫都係keep住36.8, mimi 唔知點解在day 3打谷卵針之後就一直痛同谷到宜家, 所以不能作準。卵巢亦無咩feeling呀...你temp好明顯升左, 同埋卵巢有yuen痛, 係好好既先兆wor, 加油呀, 唔好比佢停呀!!! ...

你本身個體溫唔係跌左咩? 第幾日升返上36.8?

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 11-9-2009 12:33 發表

只是iui之後第4日趺到36.5, 之後都keep住 36.7-8咁lor. 其實37-8係同我無bingo的月份差唔多, 所以對我黎講無咩特別.

因我本身係低溫一族, 而我尋日跌溫後今日係回升既第一日, 就諗起之前有d 姊妹講著床低溫, 希望聽日都keep住上升啦~~

複式洋房

原帖由 1829 於 11-9-2009 14:08 發表
THANK YOU 各位,

你們個個都咁叻, 自己打事後針, 姑娘又無叫我嘗試打,佢話要打PAT PAT, 係打肌肉, 我唸我打吾落手, 呢家搵緊荃灣OR 尖沙咀有無D 24 HRS, 7點幾都可以打到針的診所, 因為佢話要12點前打.

係呀, 我吾 ...

我地係打肚腩架, 唔係pat pat, 我唔會猶豫, 拎住支針一野快拮落去, 拮左入去就唔痛, 如果慢慢拮入去仲痛呀!! 其實只要你試過自己打第一針, 之後你就唔怕了~~

複式洋房

原帖由 1829 於 11-9-2009 14:32 發表
但係姑娘話呢支係打pat pat, 要拎出去比e生打. 吾同打排卵針. 吾知why會同你們咁大分別嘅

你所講既事後針咪即係安胎針, 咪即係破卵針, 我地兩枝針既藥名係一樣架!

複式洋房

原帖由 小芬 於 11-9-2009 17:52 發表
你地呢1,2日點呀???

係呀, 我換左幅相呀

唔知點解, 我一訓醒就會有谷 M Feel, 肚痛呀~~

複式洋房

原帖由 小芬 於 11-9-2009 17:49 發表
你地好呀,

昨晚係放丁丁後7日,
應該係踏入著床期,
但我就訓黎訓去都訓唔著,
因為覺得個子宮有些谷M痛feel,
個胸又漲又痛,
反而越有反應我更加驚會係失敗,
我以前1次就bingo時是反而冇反應咁,
攪到自己成晚都訓唔著 ...

e??? 你幾時放丁丁架? o係邊間做呀?

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 12-9-2009 09:36 發表

我今日已是iui後第9日, 只是mimi keep住谷同漲 (因針藥影響), 個肚就無咩得別感覺, 分泌都無嘜, 攪到晚晚塞藥有d困難, 體溫keep住36.8。

其實我今次期望唔大, 因我做iui時d蛋蛋已唔見左, 唔知幾時排左, 醫生話可 ...

各位早晨~~
我今朝量左2次體溫都係36.9, 個肚都有谷m feel~

beamsboybaby,
如你塞藥有困難, 你可以塞藥前整濕隻手, 之後拿藥丸, 塞果陣就會易好多, 我都係睇其他姊妹o係 BK 講係姑娘教既~!~ 你唔好咁快棄屢先得架, 一日未來M, 一日都仲有機麻~~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 12-9-2009 10:01 發表
Jesschi, 多謝你為我add oil!

我d藥係白色圓形個隻, 整濕隻手攞住粒藥已溶溶地wor...??

我都係同你同一隻藥, 當然你唔係拎住佢成分鐘先塞啦, 一拎住就即刻塞入去, 只有少少溶架咋, 我都係用呢個方法好容易推入去, 試下啦~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 12-9-2009 10:04 發表
good wor, 你本身低溫一族都升左咁多, 睇黎你第1次iui成功在望, 叫緊糊呀!!!!

承你貴言, 你都一齊叫糊~~~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 12-9-2009 10:18 發表
jesschi, 係呢, 你C6丁丁咁好, 有無食D咩架??

其實2年前婚前檢查時報告係ok冇問題架, 事隔2年後, 再去A化驗所驗, 報告出o黎係唔得, 咁拎去比陳醫生睇, 但A化驗所同陳醫生化驗所(勝利)既標準係唔同, A化驗所個標準係高好多, 而(勝利)冇咁高, 而陳醫生叫O係勝利驗多次, 呢次報告都係OK, 但又唔係好好果隻, 咁決定做IUI, 咁我叫C6今次IUI留丁丁用化驗所間 ROOM, 丁丁可以最快時間比到化驗所處理, 點知出o黎結果超好! 我就好懷疑之前兩次都係o係屋企留丁丁, 再拎去化驗所, 而A化驗所話兩個鐘頭內送到, 而我地大約用45分鐘送到, 而(勝利)果次就用左30分鐘到, 我個人認為可能係2次都係要時間送去, 質量係會有影響, 丁丁點都會死D, 而C6 冇話特別食D 乜, 之前食緊一樽北京同X 堂既冬蟲夏草丸, 點知睇星期日檔案原來係靈芝胞子, 食完就冇再特別食D 乜野補品 lu~~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 12-9-2009 10:32 發表

好呀, 咁等我今晚再試下先. 你記住醫生話要塞晒成隻手指架.

係呀, 推到好入, 成隻手指咁入架~

複式洋房

原帖由 maplesyrup 於 12-9-2009 11:14 發表
你2個咁早起身既。我今日都冇咩特別feel
我都覺得就咁塞係有D難度, 所以我每次都茶小小 KY係手指到先, 咁就好易入啦。

你試下用我果個方法丫, KY 都慳返呀~~

複式洋房

原帖由 1829 於 12-9-2009 18:55 發表
各位姐妹,
我今朝向pwh放了虫虫呀,係張醫生幫我放,原來佢係pwh的顧問.過程只係3分鐘.好快.

但張醫生話,C6的虫虫真係差,佢今次的數量都係小(我無問佢有幾多),其他情況如下:
活躍度有40%,洗精後有80%(3月時得5%)
形態方面得5%,(3月時係有15% ...

我地o係陳醫生度做iui 果d, 放完丁丁後, 只係每天塞藥( 我估應該係黃體同), 同埋分別兩日自己打安胎針, 這兩針姑娘已幫我將藥粉同藥水溝埋成一樽, 每次抽300就可以, 所以不用返診所打, 總之所有打針既動作都係自己, 好方便, 唔駛請假~~

複式洋房

原帖由 lamjoanne 於 13-9-2009 15:01 發表
我唔使打針同塞藥,因為我內膜夠厚,我係食排卵藥的,做iui時陳醫生話粒卵有24mm,差唔多要排,我老公今次個report樣樣都合格,醫生話佢好咗好多,但我唔記得d數據,我係睇寶德陳志慧醫生,我而家又肚痛,希望大家都今個月一齊 ...

我內膜都夠厚, 有11.5mm 但都要打針同塞藥~ 點解呢?

複式洋房

原帖由 小芬 於 13-9-2009 12:21 發表
你地呢幾日有咩反應呀,
我就冇乜野咁

我就成日覺得好攰咁, 成日訓, 可以訓好多粒鐘~~

複式洋房

原帖由 lamjoanne 於 13-9-2009 15:36 發表
醫生話我係食藥所以唔使打針同埋塞藥,你幾時放精架?

我係9月5日放的~
一開始醫生就叫我用打針超排卵去做, 我初頭都問點解唔食藥先( 因平d), 佢話打針可以有機會谷多卵, 相對機會會大左。

複式洋房

原帖由 1829 於 13-9-2009 15:39 發表
我昨日又吾記得買e生我內膜有幾厚, 而我係得1粒17.5mm, 1粒10mm, e生話10mm果粒追吾到, 佢話卵最好係16-19mm,就可以打破卵針等佢排出, 真係個個e生做法都吾同. ...

我問左醫生好多野, 例如點解會有著床血, 佢話係受精卵鑽入去子宮膜時, 整穿左微絲血管, 所以會有血出, 但唔係個個都有, 即有可能有d鑽入去時冇整到d 微絲血管~

複式洋房

原帖由 lamjoanne 於 13-9-2009 16:05 發表
咁你今個月谷到幾多粒卵?我上個月都係食排卵藥可以谷到4粒,但係因為夾唔到時間做唔到iui,咁心唸今個月做應該都會有兩粒啦,點知得反一粒,開頭醫生都唔係甘見意我我做,係我自己話照做.所以我今個月機會都係好微:crying ...

我有2粒大, (18 &19mm), 另外一粒細既10mm, 醫生話以我後生2粒已經夠, 因驚會多產就麻煩了~

複式洋房

原帖由 maplesyrup 於 13-9-2009 16:39 發表
jessica: 用水濕下隻手先塞藥係易D喎,我試左2次都OK  
如果醫生叫你DAY 17開始塞藥?應該冇咩問題, 我都係做完IUI次後個晚先開始塞。D藥係黃體素,等子宮厚D幫助著床。

...

Good!!
而我係day16放丁丁既, 當晚就塞藥, 醫生話塞到21號, 22號就可以check bingo, 如呢日bingo 就要立即打返去, 當日去見醫生喎, 如唔好彩, 唔bingo, 就等m 到, 就打返去book day3見醫生.... 醫生話如呢段時間有少少血出, 唔好以為係 m, 有可能係著床血~ 如個量係好多好多咁先係m到~

首頁
12345...7

尾頁

跳至