想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 14-9-2009 09:11 發表
各位早晨呀!!

琴日temp突然趺去36.4 (已經係iui後第10日啦), 以為就來mc, 點知今早又去返36.8, 唔知佢攪嘜鬼。

唔知係唔係塞藥同安胎針會令mc遲d? ...

我尋日係iui 後day8 體溫36.7, 今日day9, 36.6

複式洋房

原帖由 ABCMum 於 14-9-2009 17:40 發表
i did my 3rd IUI this afternoon, will have the 安胎針in the coming saturday, now can only wait for the result.....

咁祝你早孕啊~~~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 15-9-2009 13:02 發表
打完風又返工了..

請問你地塞藥塞幾多日架? 我記得醫生話2星期, 但就比左一排15粒藥比我。

係唔係要停左塞藥先會來MC? 因為塞藥+排卵針令我個cycle長左幾日, 真係等到我好心急呀! 真係想塞少1,2粒呀, 想快d MC開 ...

我都係塞15粒, 醫生話塞完如果唔係bingo 過兩日就會o黎 m, 你唔好咁快放棄啦, 都未check bingo 就話想快d m 到開新cycle, 聽醫生既指示做啦, touch wood 如果未塞晒而中途o黎m 先至停塞!

複式洋房

原帖由 1829 於 15-9-2009 13:31 發表
各位姐妹,

今朝原本8點要去打第一支黃體同, 點知仲未落波, 最後攪到11:30先去到.

放虫虫果日忘記問醫生的子宮內膜有幾厚, 今日問姑娘, 佢話9mm. 我問佢要幾厚先好. 佢答我做iui係無咩所謂的, 其實要幾厚先好呢? 因 ...

錯晒! 個姑娘錯晒, 子宮內膜對於著床好緊要架, 不論iui, ivf, 自然bingo, 如不夠厚是不能著床, 不夠營養比受精卵, 子宮內膜超過14mm 便是過厚, 7mm 以下便是太薄, 這是我問醫生的!

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 15-9-2009 13:41 發表

jesschi109, 知啦, 我會聽話塞晒佢 ka la. 我last個粒係18/9, 即19/9個朝就可以check 了?

醫生應該有同你講幾時check bingo, 我最後塞果粒係下星期一晚, 即21號, 醫生叫我22號早上check bingo, 如按照咁計, 你應該係19號check bingo~有結果要報比我地知啊~ 祝你早孕啊~~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 15-9-2009 14:10 發表

係呀, 我唔同你地, 做完iui仲有1次覆診, 醫生同你下d卵子排左未, 同埋可以慢慢同你講點樣塞、邊日check bingo..因我做iui時已排左卵, 醫生做完iui就即場講埋點塞藥呀, 塞完2個week之後就check bingo呀... 但佢又無 ...

我9月5日做完iui, 當時未排卵, 我7號有返去覆診架, 呢日先係第一晚塞藥, 醫生有教我點塞藥同埋要分別兩日打安胎針, 邊日check bingo~ 我呢幾日又唔覺得有咩 feeling 了, 只係少少mimi 頭有少少痛, 同埋成日好眼訓, 其他就好似平時咁....

複式洋房

原帖由 1829 於 15-9-2009 14:32 發表
係啦, 個nurse話iui 幾厚都無所謂, 我真係好懷疑.
我有一日一盒屋仔奶+芝士...變大肥婆了.

同埋蛋就無日日食, 咁我食返先.
thanks

我呢兩星期就飲花膠湯, 要食埋d 花膠至有效, 我唔想變大肥婆, 所以我冇飲全脂奶同食芝士.....

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 15-9-2009 15:14 發表

我都係呀,成日覺得好眼瞓,lunch食完飯一"book"低即瞓著, 分泌都係無咩....
.

係呀, 冇咩分泌, 只係早上流返少少塞藥既藥咋~

複式洋房

原帖由 maplesyrup 於 15-9-2009 15:27 發表
係呀, 塞完最後一日藥, 第2朝就可以check。

e.. 我冇日日飲奶添, 咁耐都係iui 前後2日飲過2次,尋晚亞媽岩岩煲左花膠湯飲左一次。(因為冇同屋企人講, 所以冇特別食補野)。 我都要飲多d鮮奶先。

尋晚同今朝發覺好難 ...

隻手濕d , d 藥濕少少就會容易塞~~

複式洋房

原帖由 小芬 於 15-9-2009 22:26 發表
等待放榜的日子真的過得很漫長....
今日我老公個妹打比我話佢有左12周2日,
岩去完照超聲波, 睇到BB好得意...
一方面我要恭喜佢,
另一方面自己個心真係酸溜溜,
她很多懷孕的問題也請教我,
但..唯獨我是一個自身難保的 ...

你都要加油呀!! 上天有時係要考驗下人先更加懂得珍惜, 報紙成日都有d 虐兒個案, 發生命案時先發現原來有好多兄弟姊妹, 呢d 咪唔識珍惜囉, 佢地真係覺得有小朋友好易既事, 所以生出o黎後又唔理, 又虐打佢地, 唔鍾意就唔好生啦, 生出o黎又要比佢地打到半死, 真係好慘, 好冇人性! 所以你真係要加油, bb 出生後你要好鍚好愛佢架, 要知道得來不易既道理, 你會成功既~~

複式洋房

原帖由 pugpug88 於 15-9-2009 22:41 發表
我想問下你地試咗幾耐先去做iui呀?

祝大家今個月都bingo la!!

我試左差唔多一年, c6去驗丁丁, 報告麻麻, 所以醫生建議做 iui

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 16-9-2009 09:51 發表
我今朝已是IUI後第13天了, 試下偷步驗左紅D, 結果係白雪雪, 連針藥影響都無 (12/9打安胎針), 既然唔bingo, 係唔係可以唔須要再塞藥, 等m快d到呢?

如果唔塞藥後係唔係等1,2日就來m, 因我的cycle都係27- ...

你只需要打一支安胎針嗎??? 我打兩支, 一支在10號打, 一支在14號打, 我冇用紅d 驗呀, 我會等到22號先~ 而尋晚同今朝有少少谷 m feel......

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 16-9-2009 12:09 發表

我打左2支安胎針架嘞, 在8/9 & 12/9打。所以如針藥未散, 今日紅d都可能仲會有淺線, 我都唔敢停塞藥住, 因唔知會唔會bingo; 但而家紅d白雪雪, 所以肯定fail了。 ...

你個心態唔得呀~ 成日諗野咁負面, 一日未o黎m , 一日都有機麻~~ 每個人身體狀況唔同, 可能冇咁快驗到, 都聽過有d 姊妹bingo 左, 冇o黎 m 成個月先驗到~ 所以要諗正面d~~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 16-9-2009 12:46 發表

哈哈, 你鬧得我好啱呀!!

hey~ baby, 我唔係鬧你, 只係糾正你既諗法~~
凡事首先要諗正面d~~ 如果你成日諗負面野, 會影響你既情緒, 著床都唔好啦, 係咪? 現階段要保持心境平靜, 要開心去等bingo~

複式洋房

原帖由 小芬 於 17-9-2009 21:41 發表
多謝晒先,
其實真係冇咩感覺反而先中的機會係大,
如谷谷下或抽抽下反而似m會到,
所以我一直自己同自己講唔好有m黎feel呀,
呢段時間, 你可以的話盡量飲下花膠湯, 食芝士, 牛奶等,
最好塞完藥訓底15-30分鐘先好起身,
...

嘩~~ 恭喜你先, 都話你得架啦~~ 真開心呢~~

複式洋房

我尋晚同今日有好勁既谷 m feel, 可能 m 小姐聽日會拜會我~~ 之前有姊妹講過, bingo 都會有強烈既谷m feel , 希望我係啦~~ 下星期二先係check bingo 日子, 但如果聽朝未到, 我會試用綠D Check 下~~ hehe~

各位姊妹大家都要加油呀!!!

複式洋房

原帖由 小芬 於 19-9-2009 22:51 發表
明早聽你的消息,
希望你成功,
記得繼續食葉酸

thanks 小芬~~
我日日都記得食架~ ^^

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 19-9-2009 23:25 發表

醫生話正常來講,未停塞藥,就算唔bingo都唔會有m架,要等塞完晒d藥幾日後先會來m。如果未塞完d藥就來m,就可能黃體唔夠嘞。

不過你而家有谷m feel,可能係BINGO先兆呢,一於聽日用綠D CHECK下啦,祝BINGO呀!! ...

謝謝你呀~ 你開始第二次iui, 你都要加油呀~~

複式洋房

aiya....我今早起身, 好急, 去去下先記得要驗尿呀.....但都趕唔切, 唯有等聽日啦.....

複式洋房

今日係放丁丁後第16日, 頭先check 紅 D & 綠 D, 紅D 有水印, 綠D 白雪雪, 而我體溫Keep 住高溫, 36.9, 成身好滾, 開住冷氣都係呢個溫度, 間唔中有m 痛, 我估都係失敗多, 睇多幾日睇下邊日會跌溫就係m 小姐出埸時間~~~mouth:

首頁
12345...7

尾頁

跳至